Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης πλήττεται από παθήσεις των δοντιών & του στόματος
3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα
Δόντια χαλασμένα, ούλα πρησμένα, καρκίνοι του στόματος: σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη υποφέρει από οδοντιατρικά και στοματολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σε νέα έκθεση, ο ΠΟΥ διαπιστώνει ότι το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού- δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι- πάσχουν από οδοντοστοματολογικές παθήσεις.
«Η υγεία του στόματος έχει παραμεληθεί επί μακρόν στην παγκόσμια υγεία», παρά το γεγονός ότι πολλές τέτοιες παθήσεις μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν με οικονομικά αποδοτικά μέτρα, επεσήμανε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς.
Στην έκθεση- που αποτυπώνει πλήρως για πρώτη φορά την εικόνα σε 194 χώρες- διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο τα παγκόσμια περιστατικά τα τελευταία 30 χρόνια.
«Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση στην πρόληψη και την θεραπεία των στοματικών παθήσεων», αναφέρει ο Οργανισμός. Τα πιο συχνά περιστατικά αφορούν τερηδόνα, σοβαρές ουλίτιδες, απώλειες δοντιών και καρκίνους του στόματος.
Τα περιστατικά τερηδόνας που δεν αντιμετωπίζονται επηρεάζουν 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ένα δισεκατομμύριο άτομα εκτιμάται ότι πάσχουν από σοβαρή ουλίτιδα, που είναι ο κύριος λόγος απώλειας δοντιών.
Επιπλέον, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 380.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που πάσχουν από στοματικές ασθένειες ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, σε όλες τις χώρες οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, οι ΑμΕΑ, οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι ή σε γηροκομεία, αλλά και όσοι μένουν σε απομακρυσμένες κοινότητες, όπως και τα μέλη μειονοτήτων, επιβαρύνονται περισσότερο από στοματικές ασθένειες. Το ίδιο μοτίβο έχει διαπιστωθεί και σε άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, επισημαίνει ο ΠΟΥ.
Οι παράγοντες κινδύνου είναι επίσης παρόμοιοι: η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, η χρήση καπνού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Με πληροφορίες από AFP
Πηγή: lifo.gr