Η οδηγία για ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό και λοιπές έκτακτες ανάγκες που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία.
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τα καλά με τους μαθητές να έχουν μπει στις σχολικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται οι διευθυντές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην υλοποίηση μέτρων στο πλαίσιο εφαρμογής
οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Ένα από τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν στα σχολεία μέχρι τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς 2024-25 είναι η πραγματοποίηση τριών ασκήσεων ετοιμότητας ώστε οι μαθητές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάθε είδους κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Είναι μείζονος σημασίας η εξοικείωση των μαθητών με ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε καταστάσεις εκτάκτων κινδύνων, όπως -κυρίως- οι σεισμοί, οι φωτιές και οι πλημμύρες.

Προς το σκοπό αυτόν, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που διαβιβάστηκε στα σχολεία, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να προβούν στις κάτωθι προβλεπόμενες ενέργειες:

Σύνταξη ή επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Σχολείου
Ενημέρωση και εκπαίδευση προσωπικού και μαθητών σε θέματα αυτοπροστασίας
Πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας τρεις (3) φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
Οι μαθητές πρέπει να:
– ενημερώνονται για το φαινόμενο του σεισμού και τα συνοδά του σεισμού φαινόμενα, καθώς και για τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό.

– ενημερώνονται για το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του σχολείου.

– συμμετέχουν με σοβαρότητα στις ασκήσεις ετοιμότητας και να εκπαιδεύονται στην εφαρμογή του Σχολικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για περίπτωση σεισμού.

– εκπονούν με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών εργασίες και προγράμματα σε σχετικά θέματα στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησής τους.

– συζητούν με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους για τις ενέργειες πρόληψης – ετοιμότητας που έμαθαν στο σχολείο

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του ΟΑΣΠ όπως αναγράφονται στο «Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα» από τον ΟΑΣΠ για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου πατώντας εδώ

Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι πέρα από τις ασκήσεις ετοιμότητας για το σεισμό πρέπει να υλοποιηθούν και εκτεταμένοι έλεγχοι στη στατικότητα των κτιριακών υποδομών όλων σχολείων που φιλοξενούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές.

Όπως καταγγέλλεται από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων η πλειοψηφία των δημόσιων σχολείων δεν έχει δεχθεί έλεγχο για τους σεισμούς.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου και που η αντισεισμική θωράκιση και προστασία, μέρος των οποίων είναι οι προσεισμικοί έλεγχοι, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις με ευθύνη του κράτους.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα προ 40 και 50 χρόνια με το παλιό ή χωρίς καθόλου αντισεισμικό κανονισμό και ότι πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν όρους υγιεινής και ασφάλειας.

 

 

Πηγή:dnews