Tεράστια εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα εξαιτίας της επιβάρυνσης (clawback-rebate) από υποχρεωτικές εκπτώσεις και φορολογικές κρατήσεις, που φθάνουν και το 70% των εισοδημάτων τους.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε οδηγήσει τον κλάδο τον περασμένο Μάιο σε «λουκέτα» στα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, κάτι που είχε συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα.

Οι μήνες, ωστόσο, πέρασαν, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν οι επιβαρύνσεις στα εργαστήρια, με συνέπεια πολλά εξ αυτών να κινδυνεύουν με «λουκέτο».

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέκτεινε τη μηδενική συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα είναι τα κονδύλια αυτά να τα πληρώνουν υποχρεωτικά μέσω εκπτώσεων (clawback -rebate) οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα εντάθηκε και από τη δραστική μείωση των τιμών των εξετάσεων κατά 47%, που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προσέρχεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις του.

Ο κλάδος, μέσω του Συντονιστικού του Οργάνου, οργανώνεται και πάλι προκειμένου να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα στη χώρα.

 

Συμπράξεις δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ξεκινώντας από το Αττικόν όπου εδώ και χρόνια ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις ή να αναγκάζονται να βγαίνουν εκτός νοσοκομείου για να τις πραγματοποιήσουν.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποίησε και αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αττικόν τη νύχτα του Σαββάτου, σκοπεύει να συνεργασθεί με ιδιώτες ώστε να παραχωρήσουν διαγνωστικά μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία έναντι αμοιβής ώστε οι πάσχοντες να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται.

Ήδη, όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και ιδιωτών που διαθέτουν διαγνωστικά συστήματα.

Οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από το υπουργείο Υγείας είναι ότι οι συμπράξεις αυτές θα κοστίζουν λιγότερο στο σύστημα υγείας, ενώ οι ασθενείς θα μπορούν χωρίς καμία επιβάρυνση να κάνουν τις εξετάσεις τους άμεσα.

 

Πηγή: ethnos.gr