Τι ζήτησε από
τον Πρόεδρο
της Ν.Δ.
ο Εμπορικός
Σύλλογος
Κατερίνης
1Τι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης
Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών της περιοχής επεσήμανε, μέσω υπομνήματος προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο εμπορικός σύλλογος Κατερίνης, στο οποίο περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας. Στο υπόμνημά τους επισημαίνονται τα εξής:
Είναι γνωστό και ευρύτερα αποδεκτό ότι, το ελληνικό εμπόριο και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της χώρας και κρίσιμο παράγοντα οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας, δίνοντας ζωή τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας.
Όμως, αυτός ο βασικός πυλώνας κοινωνικής συνοχής της χώρας μας έχει πληγεί βαρύτατα από την συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία έχει επιφέρει πρωτοφανείς επιπτώσεις με άμεσες κοινωνικές προεκτάσεις και απρόβλεπτους πλέον κινδύνους για το σύνολο της εμπορικής τάξης.
Η καθημερινή πραγματικότητα των συναδέλφων μας, μικρότερων και μεγαλύτερων εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων, όσων τουλάχιστον επιβίωσαν της «λαίλαπας» των δύο τελευταίων ετών, συνθέτει μία εικόνα απογοήτευσης, αβεβαιότητας, αγωνίας, φόβου, αδιεξόδου και απελπισίας.

Οι περισσότεροι βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν ανεπιστρεπτί τους κόπους μιας ζωής και συχνά, τη μοναδική πηγή εισοδήματος ολόκληρης της οικογένειάς τους, έχοντας επιπλέον να πληρώσουν χαράτσια, έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, αντικειμενικά κριτήρια και ότι άλλο μπορεί να μηχανευθεί ο ευφάνταστος κυνηγός της ύστατης ρευστότητας που απομένει στις επιχειρήσεις τους.
Τα αδιέξοδα όμως και η οργή για τις άδικες επιβαρύνσεις, την γραφειοκρατία, την διαφθορά, την αδράνεια και αδιαφορία των αρμοδίων μπροστά στα προβλήματα επιβίωσης των μμε εμπορικών επιχειρήσεων δημιουργούν διλήμματα τα οποία δυνητικά οδηγούν σε ακραίες επιλογές.
Ένας από τους τρόπους αντίδρασης στον διωγμό που υφίσταται ο οργανωμένος εμπορικός κόσμος είναι και η πανελλαδική εσωτερική στάση πληρωμών, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες όπου όλα έχουν χάσει πια το νόημά τους και η ίδια η Πολιτεία αγνοεί τις υποχρεώσεις της  απέναντι στους συναδέλφους μας εμπόρους και επιχειρηματίες.
Την ύστατη αυτή ώρα, ζητάμε από την συντεταγμένη Πολιτεία να αναγνωρίσει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων μας και να δώσει λύσεις. Εμείς, ως εκπρόσωποι των εμπόρων της πόλης μας, δηλώνουμε ότι θα συνταχθούμε σε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς, καταθέτοντας αρχικά τις παρακάτω προτάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση και παράλληλα να αναδείξουμε την αναπτυξιακή πολιτική που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας. Ειδικότερα προτείνουμε την άμεση λήψη των κάτωθι αποφάσεων :
Μείωση των βασικών φορολογικών συντελεστών σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις (είτε είναι ατομικές είτε σε εταιρική μορφή).
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 15 % για όλα τα είδη και υπηρεσίες και στο 8 % για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης και γενικότερα της εξορθολογικής φορολόγησης που υπάρχει καθώς τα δεδομένα των προηγούμενων ετών σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν σήμερα.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ι.Κ.Α. προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι συνάδελφοί μας να καταβάλλουν έγκαιρα τις εισφορές τους.
Εξαίρεση της Α’ κατοικίας από οποιαδήποτε επιβάρυνση επιπρόσθετων φόρων όπως είναι το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Παράταση τουλάχιστον κατά 2 χρόνια της απαγόρευσης κατάσχεσης της Α’ κατοικίας από τις Τράπεζες και των πλειστηριασμών.
Πλήρη αναθεώρηση τ
ων όρων ένταξης στον Τειρεσία για ποσά από 5.000,00 με 6.000,00 Ευρώ και πάνω.
«Κούρεμα» όλων των στεγαστικών δανείων που αφορούν την Α’ κατοικία με ποσοστό κατά 50 % και μέχρι του ποσού των 200.000,00 Ευρώ.
«Κούρεμα» των επιχειρηματικών δανείων κατά ποσοστό 50 % για ποσά έως 300.000,00 Ευρώ και κατά 30 % για τα ποσά άνω του ορίου αυτού με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.
Ένταξη του εμπορίου στο ΕΣΠΑ με την άμεση επιδότηση πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και ενεργοποίησή του για την απορρόφηση κονδυλίων ακόμη και νέων επιχειρηματικών ή αγροτικών δράσεων.
Κατάργηση διατάξεων επιβολής ποινικών κυρώσεων και διώξεων σε όσους εμπόρους και επιχειρηματίες αδυνατούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές  τουλάχιστον για 2 έτη.
Διατήρηση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από τον Ο.Α.Ε.Ε. έως 5 έτη ανεξαρτήτως ή όχι πληρωμής των εισφορών από τους ασφαλισμένους και χωρίς την επιβολή προστίμου.
Υιοθέτηση προγράμματος επιδότησης της υφιστάμενης απασχόλησης (διατήρηση θέσεων εργασίας) καθώς και δημιουργίας νέων θέσεων, για τουλάχιστον 3 χρόνια, μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων.
Χωροταξικός σχεδιασμός της εμπορικής δραστηριότητας.
Καταπολέμηση του διασυνοριακού παραεμπορίου και αποτελεσματική αντιμετώπισή του με τη θέσπιση αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου, άμεσης καταστροφής των εμπορευμάτων και άμεσης απέλασης των παρανομούντων αλλοδαπών.
Επαναδιαπραγμάτευση όρων συνθήκης Δουβλίνου για το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας μας και επιστροφή των αλλοδαπών στη χώρα καταγωγής τους.
Σε τοπικό επίπεδο
Εκμετάλλευση γεωγραφικής θέσης του Νομού μας είτε με την αξιοποίηση του Ολύμπου, την ίδρυση θεματικού πάρκου στους πρόποδες του μυθικού Βουνού και την παράλληλη αύξηση του ορειβατικού τουρισμού. Την κατασκευή τουλάχιστον 2 μαρίνων υποδοχής τουριστικών πλοιαρίων μικρού και μεσαίου μεγέθους και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Χαλκιδική και τις Σποράδες.
Ο Νομός μας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να απευθυνθεί σε όλες τις κατηγορίες και είδη τουρισμού, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γενικότερα, ως Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης θεωρούμε ότι τα κυριότερα σημεία τα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η Πολιτεία για την άμεση διευθέτησή τους είναι :
Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες και χωρίς να αιφνιδιάζει και τρομοκρατεί με έκτακτες εισφορές και χαράτσια την επιχειρηματική κοινότητα και τους πολίτες αλλά να συνδράμει τις υγιείς μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν για να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία παραγωγική, αποτελεσματική και σύγχρονη.
Η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου, μέσω του οποίου διακινούνται πάσης φύσεως εμπορεύματα άνευ παραστατικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την απώλεια φορολογητέας ύλης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
ΖΗΤΑΜΕ να εισακουστούν επιτέλους οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου, ώστε  να ξεπεραστούν βασικά οικονομικά προβλήματα, να δοθεί ελπίδα στην αγορά και να ανακτηθεί η πίστη της εμπορικής τάξης στον εαυτό της, ώστε να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε ανάκαμψη.
Εμείς σεβόμαστε τους νόμους του κράτους, απαιτούμε όμως αντίστοιχα το σεβασμό του δικαιώματός μας στην επιβίωση.