Προβληματισμός επικρατεί στα νοικοκυριά για τον τρόπο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα, με το δίλημμά να είναι – κατά βάση – πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Με τις τιμές στα καυσόξυλα και το πετρέλαιο θέρμασης να έχουν ξεφύγει και το φυσικό αέριο σε έλλειψη, τα νοικοκυριά αναζητούν το φθηνότερο τρόπο να ζεσταθούν εν όψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων ετών.

Λίγοι είναι εκείνοι που θα φαντάζονταν, ωστόσο, πως θα μπορούσε να συμφέρει η εναλλακτική του κλιματιστικού – παρά τη μεγάλη αύξηση στο ρεύμα.

Κι όμως… Όπως εξήγησε ο Νίκος Μουσιόπουλος, καθηγητής Ενεργειακού τομέα Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, θα μπορούσε να είναι μια οικονομική λύση – καθώς πλέον υποστηρίζεται από το σύστημα λόγω ΑΠΕ – να χρησιμοποιούμε και κλιματιστικά νέου τύπου.

Ο καθήγητης διευκρίνισε πως έχουμε πλέον επαρκή τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ωστέ να μπορούν να ανάβουν άφοβα τα κλιματιστικά σε κεντρική και νότια Ελλάδα.

Αλλά και «στις περιόδους όχι τόσο χαμηλών θερμοκρασιών και στην βόρειο Ελλάδα, όποιος έχει σύγχρονα κλιματιστικά inventer, να χρησιμοποιεί αυτά στους χώρους που θέλει να θερμαίνει», σημειώνει.

Αυτή είναι η πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με την χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν είναι ανάγκη να θερμαίνουμε όλο το σπίτι. Εκεί που βρίσκεται η οικογένεια την ημέρα, να έχουν το κλιματιστικό στους 19-20 βαθμούς, όχι παραπάνω, με τα νέου τύπου κλιματιστικά Α++ οπωσδήποτε.

«Για αυτούς που έχουν παλιότερου τύπου κλιματιστικά, είναι διπλάσια σχεδόν η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε δεν συμφέρει η χρήση τους. Στις πολύ κρύες μέρες, δεν θα αποφύγουμε την χρήση καυσόξυλων και στην συνέχεια την καύση φυσικού αερίου», εξηγεί ο Νίκος Μουσιόπουλος.

 

 

 

Πηγή: dikaiologitika.gr