Σε εποχές… δραχμής επιστρέφει το ΑΕΠ λόγω πανδημίας: Πάνω από 10% ύφεση φέτος
Από τα χρόνια της… δραχμής θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας καθώς μετά την ύφεση, η οποία φέτος θα ξεπεράσει το 10%, το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει περίπου στα 163-165 δις. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και πριν από 18 χρόνια, όταν η χώρα έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση κατεβάζει πλέον τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021. Η προοπτική μιας ανάπτυξης της τάξεως του 7,5% εγκαταλείπεται καθώς η πανδημία εκτιμάται πλέον ότι θα είναι παρούσα και στους πρώτους μήνες του 2021. Ο πήχης για το 2021 κατεβαίνει στο +4,5-5%, ανάκαμψη όμως η οποία θα υποστηριχτεί με δύο “όπλα”: πρώτον ένα γενναιότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί πακέτο μέτρων στήριξης και δεύτερον με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το 2ο κύμα της πανδημίας, φαίνεται ότι επιταχύνει τις διεργασίες στην ΕΕ και πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες μια σημαντική για την ελληνική οικονομία “προκαταβολή” του πακέτου των 32 δις. ευρώ να πέσει στην οικονομία μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Υπολογισμοί για το δημοσιονομικό κόστος
Στο οικονομικό επιτελείο ήδη κάνουν τους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Θεωρείται κάτι περισσότερο από εξαιρετικά πιθανό, ότι θα στις αρχές του 2021 θα υπάρξει “επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 6” προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες των επιχειρήσεων στο ενδεχόμενο που το lockdown θα παραταθεί και για αρκετές ημέρες του Δεκεμβρίου. Επίσης, αν συνεχιστεί η ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα μπει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο παράτασης και άλλων μέτρων στήριξης όπως:
1. Η μείωση των ενοικίων είτε κατόπιν συναίνεσης ιδιοκτήτη-ενοικιαστή αλλά με το κράτος “αρωγό” για την κάλυψη της οικονομικής ζημιάς του ιδιοκτήτη είτε και υποχρεωτικά στις περιπτώσεις ή στους κλάδους που θα κριθεί απαραίτητο.
2. Η επέκταση του πλαισίου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας
3. Η δημιουργία ενός νέου κύκλου ενίσχυσης των δανειοληπτών στα πρότυπα του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ”. Και αυτό διότι η αποφυγή της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Πηγή: thetoc.gr