Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την παραγωγή του φρούτου

Κανένα φρούτο στην Ινδία δεν είναι τόσο αγαπητό όσο το μάνγκο, το οποίο, για ορισμένες βδομάδες το καλοκαίρι δροσίζει πολλούς λάτρεις του σε όλο τον κόσμο.

Στην Ινδία, το μάνγκο τρώγεται σκέτο ή προστίθεται σε ποτά, ακόμα και φαγητά. Ωστόσο, φέτος, η Βόρεια Ινδία πλήττεται από σφοδρό καύσωνα με αποτέλεσμα να απειλείται ο τρόπος διαβίωσης χιλιάδων μικροκαλλιεργητών που αναπτύσσουν το φρούτο, αλλά και η παροχή του σε εκατομμύρια ανθρώπους που το καταναλώνουν.

Το κύμα καύσωνα είναι ένα ακόμα απτό παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ινδία όσον αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής της ασφάλειας καθώς επιδεινώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι κίνδυνοι ενός μέλλοντος με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες είναι ορατοί σε ένα μικρό αγρόκτημα στο Malihabad, μία περιοχή στα βόρεια της χώρας, όπου καλλιεργούνται μάνγκο και ο Μοχάμεντ Ασλάμ έχει περίπου 500 δέντρα. Πριν από μερικούς μήνες, τα δέντρα του ήταν εξαιρετικά υγιή.

Όμως, η Ινδία βίωσε τον πιο θερμό Μάρτιο εδώ και 122 χρόνια, όσο δηλαδή διατηρείται ιστορικό, με τις θερμοκρασίες κατά μέσον όρο να διαμορφώνονται σχεδόν στους 33 βαθμούς Κελσίου και να φτάνουν έως και τους 40 βαθμούς. Τα λουλούδια των μάνγκο μαράθηκαν και κανένα από τα δέντρα του Ασλάμ δεν έβγαλε το φρούτο αν και σε μία φυσιολογική χρονιά, θα είχαν βγάλει περισσότερα από 11.000 κιλά.

Μετά τον «καυτό» Μάρτιο ακολούθησε ο πιο ζεστός Απρίλιος εδώ και 50 χρόνια ενώ και Μάιος ήταν ιδιαίτερα θερμός για την εποχή. Επιστήμονες, σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου, είπαν ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου κύματος καύσωνα στην Ινδία είχαν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30 φορές σε σύγκριση με τον 19ο αιώνα.

Όλα αυτά καθώς, η ιδανική θερμοκρασία για ανάπτυξη των δέντρων μάνγκο είναι περίπου στους 25 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Ντεράτζ Κουμάρ Τιγουάρι, επιστήμονας σε πανεπιστήμιο γεωπονίας στην Uttar Pradesh.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μάνγκο στον κόσμο, συμβάλλοντας περίπου κατά 50% στην παγκόσμια σοδειά. Μεγάλο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια, αλλά επίσης η χώρα εξάγει μάνγκο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Οι δυσκολίες που ανέκυψαν από την πανδημία οδήγησαν σε μείωση των παραδόσεων κατά σχεδόν 50% πέρυσι. Η μεγαλύτερη εξαγωγική οργάνωση της χώρας ήλπιζε ότι φέτος αυτό θα άλλαζε, όμως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις σοδειές όχι μόνο στο Βορρά, αλλά και στο Νότο, όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

 

Με πληροφορίες από New York Times

Πηγή: lifo.gr