Σε λειτουργία τίθεται από αύριο, Δευτέρα 1η Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία θα εγκαινιάσει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στις 09:00 στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αφορά 180.000 σπίτια τα οποία κινδυνεύουν από πλειστηριασμό λόγω των «κόκκινων» δανείων τα οποία τα συνοδεύουν και έτσι ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να λάβει και την επιδότηση του δημοσίου μέχρι το 50% της οριζόμενης δόσης.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Πρωτίστως, η αντικειμενική αξία του ακινήτου πρέπει να κυμαίνεται μέχρι τις 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τις 36.000 ευρώ.

Αφού κατατεθεί η αίτηση στην πλατφόρμα και σε διάστημα έως 30 ημερών, οι τράπεζες στην οποία υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια θα προτείνουν μια ευνοϊκή ρύθμιση. Ακολούθως ο δανειολήπτης θα έχει ένα μήνα να αποφασίσει το κατά πόσο επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση και στη συνέχεια υπογράφει τη σχετική σύμβαση εκκινώντας έτσι και τη διαδικασία της επιδότησης.

Μέσα σε ένα μήνα θα ξεκινά η καταβολή της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων έως 25 χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι το τέλος του 2019, οπότε και λήγει η ισχύς του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου.

Να σημειωθεί ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μία πλειάδα πληροφοριών για τους αιτούντες δανειολήπτες θα είναι διαθέσιμες, για πρώτη φορά, προς τις τράπεζες, όπως φορολογικά, περιουσιακά, οικογενειακά και άλλα στοιχεία.

Ακόμη, όσοι αιτούνται ευνοϊκής ρύθμισης εμπίπτουν και στην αρχή τραπεζικού απορρήτου η οποία θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Από την άλλη, εφόσον μία αίτηση απορριφθεί από την πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να τους επιβληθεί ακόμη και πρόστιμο 5.000 ευρώ, ιδίως εάν η Δικαιοσύνη κρίνει πως υπάρχει δόλος στις κινήσεις του δανειολήπτη.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, επισήμανε σε ομιλία του ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 86,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 μειώθηκαν σε περίπου 80 δις ευρώ, ωστόσο το ποσοστό τους παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με το σύνολο των δανείων, όπως είπε, και ανέρχεται σε 45,2%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 53%, των στεγαστικών σε 44,5% και των επιχειρηματικών δανείων επίσης σε 44,5%.

Ταυτόχρονα, τα «κόκκινα» δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φθάνουν το 67%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις αγγίζει το 25%. Το μικρότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων αντιστοιχεί στη ναυτιλία, φτάνοντας το 23%.

Το 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 12% ήτοι κατά 7,7 δις ευρώ, ενώ 5,6 δις ευρώ πωλήθηκαν σε ξένα funds και 5,6 δις ευρώ διαγράφηκαν.