Η πρώτη αναφορά για σεισμό στη Θεσσαλία σχετίζεται με το 510 π.Χ., όταν καταστράφηκαν τα Φάρσαλα.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Αντίοχος, γιος του ηγεμόνα. Σύμφωνα με έρευνα του Απόλλωνα Δραγούμη, η οποία είναι αναρτημένη στο docplayer.gr, στις 29 Οκτωβρίου 1766 έγινε σεισμός 6,1 ρίχτερ στην Ελασσόνα. Τα σπίτια έπαθαν μεγάλες ζημιές και οι καπνοδόχοι έπεσαν από τη βάση τους.

Το 1911 σημειώθηκε μεγάλος σεισμός 6 ρίχτερ στη Μαγνησία. Η δόνηση συνοδευόταν από θόρυβο. Στο Κεραμίδι έπεσαν σκεπές και καπνοδόχοι. Στην Αγιά ράγισαν τοίχοι. Εγινε έντονα αισθητός σε Κισσό, Αλλη Μεριά, Αμπελάκια, Δομοκό, Τρίκαλα και λίγο στη Λάρισα. Εγινε αισθητός σε Θεσσαλία, Ηπειρο, Εύβοια, Κατερίνη. Ακολούθησαν ισχυρές δονήσεις για πολλές μέρες. Σεισμός έγινε τον Μάρτιο του 1930 στη Μαγνησία, μεγέθους 6,1 ρίχτερ. Πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν στο χωριό Πουρί. Σπίτια έπεσαν και σε Μακρυράχη και Νεοχώρι. Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, το τοπικό Λιμεναρχείο και την εκκλησία της Αναλήψεως. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία.

Σεισμός 6,3 ρίχτερ έγινε τον Μάρτιο του 1941 στη Λάρισα. Σημαντικές ζημιές παρατηρήθηκαν στην πόλη και τα γειτονικά χωριά. Στη Λάρισα μεγαλύτερη ζημιά υπέστη η συνοικία Ταμπάκικα. Σκοτώθηκαν περίπου 40 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 100. Στην περιοχή Αλκαζάρ Λάρισας παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης. Η αριστερή κοίτη του ποταμού Πηνειού έπαθε καθίζηση και ένα μέρος του κατολίσθησε στην κοίτη. Σεισμός 7 ρίχτερ έγινε στην Καρδίτσα στην περιοχή των Σοφάδων τον Απρίλιο του 1954. Υπήρξαν τεράστιες υλικές καταστροφές, σκοτώθηκαν 25 άτομα και τραυματίστηκαν 157. Η κωμόπολη Σοφάδες καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Τον Μάρτιο του 1957 έγινε σεισμός 6,8 ρίχτερ στη Μαγνησία, στην περιοχή του Βελεστίνου. Οι συνέπειες του προσεισμού δεν μπορούσαν να διακριθούν από τις συνέπειες του κύριου σεισμού. Πολλές υλικές ζημιές. Σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν 71. Σεισμός 6,5 ρίχτερ σημειώθηκε στον Ιούλιο του 1980 στη Μαγνησία, στην περιοχή του Αλμυρού.

 

 

Πηγή: eleftherostypos.gr