Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 26 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών που έπληξε την κεντρική Κροατία και έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες.

Οι διασώστες ανέσυραν πολλούς ανθρώπους από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει η πόλη Πέτρινια, που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού, και, καθώς έπεσε η νύχτα, το κέντρο της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Στην κεντρική πλατεία, πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί εντελώς. Με μπουλντόζες, αστυνομικοί και στρατιώτς προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Τελευταίο θύμα που βρέθηκε ήταν ένας άνδρας στα χαλάσματα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ζάζινα.

 

 

«Μέχρι στιγμής, στα περίχωρα της πόλης Γκλίνα έχουμε πέντε θύματα. Μαζί με το (12χρονο) κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα πέντε από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά.

«Είναι καταστροφή», λέει ο Γιόσιπ Χόρβατ, 44 ετών, καλλιτέχνης που ζει στα προάστια της Πέτρινια. Όταν χτύπησε ο σεισμός, γύρω στο μεσημέρι, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης για να βοηθήσει έναν φίλο του να επιδιορθώσουν την καμινάδα του σπιτιού του που έπαθε ζημιές από τον χθεσινό, μικρότερου μεγέθους σεισμό. «Κρατήθηκα από την υδρορροή και προσευχήθηκα στον Θεό να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς πήγε αμέσως στην πόλη αυτή, όπου στέγες έχουν καταρρεύσει και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με τούβλα και μπάζα. Ο Πλένκοβιτς ανακοίνωσε ότι οι αρχές πρόκειται να στείλουν κοντέινερ για να διαμείνουν προσωρινά οι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων κρίνονται επισφαλή.

Ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν και ένας βρεφονηπιακός σταθμός που κατά τύχη ήταν άδειος τη στιγμή του σεισμού. «Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Φοβάμαι, δεν καταφέρνω να επικοινωνήσω με κανέναν στο σπίτι, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν» είπε μια κάτοικος, εμφανώς ανήσυχη για την οικογένειά της. Από τους τραυματίες, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ν1. Ο Τόμισλαβ Φαμπίγιανιτς, ο επικεφαλής του τμήματος επειγόντων στο νοσοκομείο της πόλης Σίσακ είπε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες, κυρίως με κατάγματα, στην Πέτρινια και το Σίσακ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ κεραμίδια από τις στέγες έπεφταν στα πεζοδρόμια. Το νοσοκομείο Σβέτι Ντου εκκενώθηκε και πολλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν έμειναν στον δρόμο, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις γειτονικές χώρες, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο σταμάτησε τη λειτουργία του, για προληπτικούς λόγους.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους διασώστες», ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τον Μάρτιο, από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια στο Ζάγκρεμπ.