Επενδύσεις 23 εκατ. ευρώ υλοποίησε την τελευταία οκταετία η εταιρεία εμφιάλωσης νερού από την Πιερία, Σ. Μεντεκίδης ΑΕ, τετραπλασιάζοντας τον τζίρο της.

Το ότι προσφέρει στους καταναλωτές ένα νερό που ταξιδεύει μέσα από τη γη, φιλτράρεται, παίρνει τα απαραίτητα μεταλλικά ιχνοστοιχεία και μετά, χωρίς άλλη επεξεργασία, φτάνει αμόλυντο και πεντακάθαρο στο κάθε σπίτι είναι γι’ αυτόν μια διαδικασία μαγική. Αυτό το ταξίδι του φυσικού μεταλλικού νερού ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια για τον Δημήτρη Μεντεκίδη της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Σ. Μεντεκίδης ΑΕ», που, με έδρα την Πιερία, προσθέτει συνεχώς νέα, σύγχρονα κεφάλαια στην ιστορία της. Έχοντας στην προϊόντική της φαρέτρα τα brands «Σέλι» και «Διός» η επιχείρηση έχει καταφέρει να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και να τοποθετηθεί σε ξένες αγορές, όπως η Γερμανία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αγγλία και η Πορτογαλία, ενώ σχεδιάζει την είσοδό της και στην Κίνα. Μάλιστα, στην τεράστια αυτή αγορά θα στηριχθεί στο παγκόσμιο εμβληματικό τοπόσημο του Ολύμπου, έχοντας ως πολιορκητικό κριό το νερό «Διός».

Μέσα στην τελευταία οκταετία, που σημαδεύτηκε από κρίσεις και οικονομικούς κραδασμούς για τη χώρα, η επιχείρηση εμφιάλωσης νερού «Σ. Μεντεκίδης ΑΕ» κατάφερε να τετραπλασιάσει τον τζίρο της, ενώ υλοποίησε επενδύσεις ύψους 23 εκατ.ευρώ, μεταξύ των οποίων η μονάδα που έθεσε σε λειτουργία το 2012 στην Καρίτσα Πιερίας, η παραγωγική δυναμικότητα της οποίας ξεπερνά σήμερα τις 60.000 φιάλες την ώρα. Τα δύο εργοστάσιά της, στην Καρίτσα Πιερίας και στην Σπηλιά Κοζάνης, διαθέτουν 5 παραγωγικές γραμμές με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 80.000 φιαλών την ώρα. Οι επενδύσεις όμως δεν σταματούν. Η εταιρεία έχει καταρτίσει επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι οικονομικές συνθήκες μετά την πανδημία, ώστε να προχωρήσει ανάλογα.

 

 

Η αρχή στη Σπηλιά Κοζάνης και το στοίχημα του νερού

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1992 από τον πατέρα του Δημήτρη Μεντεκίδη, Σάββα. Η πρώτη έδρα της ήταν στην Σπηλιά Κοζάνης, γενέτειρα του Σάββα Μεντεκίδη, ο οποίος, αφού αποστρατεύτηκε από την αεροπορία, όπου ήταν αξιωματικός (οπλουργός), άρχισε να σχεδιάζει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Μετά από μια σύντομη ενασχόληση με τον χώρο της ψυχαγωγίας στον Βόλο, όπου διέμενε η οικογένεια, αποφάσισε να επενδύσει σε έναν κλάδο που ήταν τότε κυριολεκτικά στα σπάργανα, αυτόν της εμφιάλωσης νερού. Κάπως έτσι κι έχοντας δει τις προοπτικές για το φυσικό μεταλλικό νερό, δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας στην Σπηλιά, αξιοποιώντας την πηγή «Άσσος», στους πρόποδες του Βερμίου και συστήνοντας στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό «Σέλι». Έναν μόλις χρόνο αργότερα ο γιος του έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στην εταιρεία, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν άργησε να μαγέψει το νεαρό Δημήτρη Μεντεκίδη, που άρχισε να χτίζει το πελατολόγιο της εταιρείας και σε λίγα μόλις χρόνια, το 2000, ανέλαβε τα ηνία από τον πατέρα του, ο οποίος μαζί με τη σκυτάλη της επιχείρησης, τού πέρασε τη στρατιωτική του πειθαρχία και την αγάπη του για τη δουλειά.

 

 

Το αναπτυξιακό όραμα και η μεταφορά στην Πιερία

Με τον ερχομό στη συνέχεια και του γαμπρού του Δημήτρη Μεντεκίδη, Ζαχαρία Βασιλειάδη, η εταιρεία μπήκε σύντομα σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά, τέτοια που τα νέα σχέδια αναζητούσαν μια μεγαλύτερη… λεωφόρο. Έτσι, με δεδομένο ότι η Σπηλιά Κοζάνης ήταν μακριά από μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους, οι δυο τους έβαλαν στο μικροσκόπιό τους την Πιερία, που συνδύαζε μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών: το νερό της ήταν ποιοτικό και άφθονο, το όνομα του Ολύμπου γνωστό σε όλο τον κόσμο, ενώ η γειτνίασή της με την ΠΑΘΕ την έκανε το καλύτερο εφαλτήριο για την επέκταση που οραματίζονταν. Έτσι αποφασίστηκε η νέα έδρα να δημιουργηθεί στην Καρίτσα της Πιερίας και δρομολογήθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία νέας μονάδας, η οποία και γέννησε το νερό «Διός», από την ομώνυμη πηγή στους πρόποδες του Ολύμπου. Η μονάδα μάλιστα τέθηκε σε λειτουργία το 2012, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, ξεπερνώντας τον αρχικό της προϋπολογισμό και φτάνοντας σε πρώτη φάση τα 10 εκατ.ευρώ, που ήταν εκείνο το διάστημα η μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο.

 

 

Μέσα σε αυτή την αναπτυξιακή τροχιά πολλές είναι και οι διακρίσεις για την εταιρεία, με το «Σέλι» να βραβεύεται κάθε χρόνο από τα βραβεία του International Taste & Quality Institute, ενώ το 2018 η «Σ.Μεντεκίδης ΑΕ» διακρίθηκε ως ένα από τα διαμάντια της ελληνικής οικονομίας με κριτήριο τις οικονομικές της επιδόσεις.

 

Το οικογενειακό κλίμα και η περιβαλλοντική ευαισθησία

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στην εταιρεία είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ενδεικτικό πως η Σ.Μεντεκίδης, που απασχολεί 75 εργαζομένους, όχι μόνο δεν προχώρησε σε απολύσεις και μειώσεις μισθών μέσα στις διαδοχικές κρίσεις, αλλά συνεχίζει να προσλαμβάνει, ενώ προσφέρει στο προσωπικό της μια σειρά προνομίων που πολύ θα ζήλευαν. Από ατομικό πρόγραμμα περίθαλψης και συνταξιοδότησης μέχρι μπόνους επιτυχιών, έξτρα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και οικονομική επιβράβευση για τα παιδιά εργαζομένων της που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, δείχνει με κάθε ευκαιρία τον οικογενειακό της χαρακτήρα. «Στην επιχείρηση επικρατεί οικογενειακό κλίμα και αυτό δίνει κίνητρο στους εργαζομένους και φέρνει συλλογικές επιτυχίες» λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Μεντεκίδης.

 

 

Η επιχείρηση όμως διαθέτει και περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς φροντίζει για την ανακύκλωση των συσκευασιών της, έχει εγκαταστήσει στην οροφή της μονάδας του Διός φωτοβολταϊκά, καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής της κατανάλωσης, ενώ φροντίζει τις πηγές από τις οποίες αντλεί το πλεονάζον νερό.

 

 

Παράλληλα, χωρίς να το διαφημίζει, διακρίνεται και από έντονη κοινωνική ευαισθησία, αφού θεωρεί πως ευθύνη κάθε επιχείρησης είναι να μπορεί να ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, προσφέροντας στην κοινωνία.

Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Δημήτρης Μεντεκίδης είναι πρόεδρος στον Σύνδεσμο Εμφιαλωτών Φυσικού Μεταλλικού Νερού, βάζοντας στη ζωή του νέες προκλήσεις και αναλαμβάνοντας μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κλάδο. «Μας εμπιστεύθηκαν την προεδρία σε μια απαιτητική περίοδο για τον κλάδο, κατά την οποία δρομολογούνται αλλαγές στο νομικό και θεσμικό καθεστώς. Σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε ως κλάδος να είμαστε οδηγοί και όχι ουραγοί και να διαμορφώσουμε τις νέες συνθήκες για το φυσικό μεταλλικό νερό» λέει ο Δημήτρης Μεντεκίδης.

 

 

 

 

Πηγή: voria.gr