Συστατικά

350 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
1 αβγό, μέτριο
3 κρόκους, από μέτρια αβγά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. κεράσια
ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
70 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα

κεράσια
φιστίκια Αιγίνης

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στα ιταλικά η λέξη semifreddo σημαίνει “ημιπαγωμένο”. Πρόκειται για ένα δροσερό επιδόρπιο το οποίο θυμίζει μους στην πιο παγωμένη εκδοχή της και παγωτό στην πιο ρευστή μορφή του. Τα βασικά του συστατικά είναι τα αβγά, η ζάχαρη και η κρέμα γάλακτος.

Χτυπάμε με το σύρμα στον κάδο του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού.
Αδειάζουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ το αβγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το μεταφέρουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί), προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.

Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, ελέγχοντας τη θερμοκρασία με ένα μαγειρικό θερμόμετρο, μέχρι να φτάσει τους 72o C και να ψηθούν τα αβγά.
Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για κέικ 10×30 εκ., αφήνοντας αρκετή να προεξέχει.
Πλένουμε τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας τα κουκούτσια.

Αφαιρούμε το μπολ με τη σαντιγί από το ψυγείο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα αβγά.
Προσθέτουμε τα κεράσια, το ξύσμα λεμονιού και τα φιστίκια Αιγίνης. Ανακατεύουμε προσεκτικά και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με τη μεμβράνη που προεξέχει και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 4-6 ώρες μέχρι να σφίξει.
Τραβάμε τη μεμβράνη από τα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με έξτρα κεράσια και φιστίκια Αιγίνης.

 

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com