Γιατί οι αρχαιολόγοι αναθεωρούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές σε περιοχές της Δυτικής Σικελίας.

Στην αρχαία πόλη Μότυα ανακάλυψαν μία τεράστια ιερή λίμνη την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Φοίνικες για θρησκευτικούς σκοπούς και για να παρακολουθούν τις κινήσεις των άστρων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Antiquity».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν οι αρχαιολόγοι η τεχνητή λίμνη αποτελούσε στρατιωτικό λιμάνι. Ωστόσο, σήμερα αποδείχθηκε κάτι διαφορετικό. Χάρτης της λίμνης που είναι αφιερωμένη στη φοινικική θεά Αστάρτη, υποδηλώνει ότι ήταν ευθυγραμμισμένη με τα αστέρια, γεγονός που τους επέτρεπε την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των ουράνιων σωμάτων.

Η αρχαία πόλη Motya, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σικελίας, αποτελεί εδώ και καιρό το επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας.

Προηγούμενες ανασκαφές εντόπισαν μία «μεγάλη ορθογώνια λεκάνη που ερμηνεύτηκε ως «κόθων» ή τεχνητό εσωτερικό λιμάνι. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, οδηγούν τους συγγραφείς, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Λορέντζο Νίγκρο από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, σε μία διαφορετική ερμηνεία, κάνοντας λόγο για μία ιερή λίμνη στο κέντρο ενός μνημειώδους κυκλικού ιερού που φιλοξενεί τρεις μεγάλους ναούς, την οποία «παρακολουθούσε» άγαλμα του Βάαλ.

«Αυτό αποκάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως λιμάνι, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένο με τη θάλασσα. Αντίθετα, τροφοδοτούνταν από φυσικές πηγές», ανέφερε.

Το κρίσιμο είναι ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πρόσθετους ναούς που πλαισιώνουν τον Κόθωνα, μαζί με στήλες, βωμούς και ένα βάθρο στο κέντρο της λίμνης που κάποτε φιλοξενούσε ένα άγαλμα του Βάαλ, θεωρούταν θεός της γονιμότητας.

Η τεχνητή λίμνη έχει μήκος 52,5 μέτρα και πλάτος 36,25 μέτρα.

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Φώτο αρχείου

Πηγή: lifo.gr