Σήμα κινδύνου από τις τράπεζες για την παράταση του αδιεξόδου
Σειρά παράπλευρων απωλειών στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα που δημιουργεί η εικόνα αδιεξόδου στην δεύτερη αξιολόγηση.
Μετά την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που κάνει νύξη για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων, ήρθαν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής, βάζοντας φρένο στις όποιες σκέψεις για επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.
Στους κόλπους των τραπεζών υπάρχει έντονη ανησυχία και αυτό ακριβώς το κλίμα μετέφερε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στη χθεσινή τους συνάντηση.
Όπως επισημαίνουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι τραπεζίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση όσο και επιμέρους στην προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.«Οσο καθυστερείτε εσείς με τις νομοθετικές εκκρεμότητες αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες τόσο καθυστερούμε και εμείς να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μειωθούν κατά 40% τα κόκκινα δάνεια έως το 2019», φέρεται να είπαν οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών.
Στους κόλπους των τραπεζικών στελεχών η ανησυχία είναι διάχυτη. Ορισμένοι επισημαίνουν πως αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μήνες και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM, «θα πάθουμε το 2017 ό,τι πάθαμε το 2015».
Καλοκαίρι 2015, επιβολή capital controls.
Σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ορατό η απάντηση επί του παρόντος είναι αρνητική. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως έχουν αρχίσει να επαναφέρουν στο προσκήνιο τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δεδομένου ότι το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν τα νέα stress test της ΕΚΤ.
Τραπεζικά στελέχη αξιολογούν επίσης ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα τόσο σε επίπεδο κλίματος όσο και ουσίας την αναθέρμανση της συζήτησης περί δραχμής, με τη συνδρομή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Διερωτώνται «ποιος θα φέρει τα λεφτά του στις τράπεζες όταν γίνεται συζήτηση για δραχμές;» και προβλέπουν ότι τα ιστορικά χαμηλά τα οποία καταγράφηκαν στην πρόθεση αποταμίευσης τον Ιανουάριο, αν συντηρηθεί το ίδιο κλίμα, θα διευρυνθούν περαιτέρω τον Φεβρουάριο.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή του το Ταμείο επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει και πριν από έξι μήνες. Ότι δηλαδή αν δεν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια τότε ίσως να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη 10 δισεκατομμύρια νέα κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Κι αυτά τα 10 δισ. θα πρέπει να προστεθούν στο χρέος, να κρατηθούν δηλαδή στην άκρη σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα «κόκκινα» δάνεια.
Τον Μάιο του 2016 σε ανάλυσή του το Ταμείο προέβλεπε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του υψηλού επιπέδου «κόκκινων» δανείων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Moody’s: Κίνδυνοι για τις τράπεζες εάν δεν καθυστερήσει η αξιολόγηση
«Πιστωτικά αρνητικές» για τις τράπεζες θεωρεί τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση η Μοody’s, υποστηρίζοντας ότι βάζουν σε κίνδυνο τα πλάνα αναδιάρθρωσης περιλαμβανομένης και της μείωσης των NPEs κατά περίπου 40% ως το 2019.
Η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη για να αναπτυχθεί η οικονομία την περίοδο 2017-2019 και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών για την χώρα και το τραπεζικό της σύστημα, τονίζει ο οίκος.
«Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει στο επίκεντρο της την αντιπαράθεση αναφορικά με τη νομοθέτηση μέτρων για μετά
τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τα στρατηγικά πλάνα των τραπεζών να εκτροχιαστούν, δεδομένου ότι η χτυπημένη από την κρίση οικονομία πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά», αναφέρει η Moody’s.
http://www.thetoc.gr