Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Κύριο θέμα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αντάλλαξε «αρκετά σκληρά λόγια» με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Παράλληλα εξέφρασε την επιφύλαξή του για την αποτελεσματικότητα νέων συνομιλιών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «σπατάλης χρόνου».

Διαφωνίες και πίεση προς τον Ζελένσκι

«Συζητήσαμε για την Ουκρανία με αρκετά σκληρά λόγια», ανέφερε ο Τραμπ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Επιβεβαίωσε τις «μικρές διαφωνίες» που υπήρξαν σχετικά με πρόσωπα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση σχετικά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη διεξαγωγή νέων συναντήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία. «Δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο», τόνισε ο Τραμπ, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα των νέων διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να πιέζει τον Ουκρανό πρόεδρο, να αποδεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ζελένσκι μάλιστα ότι δεν έχει καν διαβάσει την πρόταση.

Από την πλευρά του, το Κίεβο φαίνεται πως ανταποκρίνεται, τουλάχιστον εν μέρει. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την Τετάρτη διαβίβασαν στην Ουάσινγκτον μια τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι για αποδοχή των ρωσικών όρων