Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Δεν δικαιούστε να κάνετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σε υψηλούς τόνους απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή τις δηλώσεις Δένδια στον ΘΕΜΑ 104,6 στις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει με βάρβαρο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.
«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αθήνα καταλογίζοντας στην Άγκυρα «πρωτοφανή κυνισμό» για «να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση.
Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας.
Τι προηγήθηκε
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα παραβιάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οφείλω να πω ότι αυτός που βάρβαρα τα παραβιάζει είναι η Τουρκία, η οποία σπρώχνει απελπισμένους ανθρώπους, ως υπό μορφή υβριδικού πολέμου, προς τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και σχεδόν τους αναγκάζει, τους πιέζει, τους εξωθεί.Η Τουρκία είναι που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Τουρκία, ούτε για κανέναν και είναι δυστυχία για τους ανθρώπους αυτούς» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών στον ΘΕΜΑ 104,6 με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Έβρο να διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Αντιδρώντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης προχώρησε σε νέα πρόκληση χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά fake news και φτάνοντας μέχρι του σημείου να ζητήσει από την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών!
Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη διαμηνύει η Αθήνα
«Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας» δήλωσε από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λίγα 24ωρα μετά τον θόρυβο και τις αντεγκλήσεις για το αν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εισέβαλαν ή κατέλαβαν ελληνικό έδαφος.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι 400 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα προτού ξεσπάσει η πανδημία μεταφέρονται και πάλι στην περιοχή.
«Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: Η ασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν».
Παραλλήλως με τις ενέργειες για τη θωράκιση του Έβρου εν όψει της προαναγγελθείσας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών νέας προσπάθειας που θα γίνει από μετανάστες να περάσουν σε ελληνικά εδάφη ώστε να μπουν στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό.
Μετά την διάψευση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πως θα διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την τεχνική οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής με βάση την αποτύπωση των συντεταγμένων που ισχύουν με βάση το πρωτόκολλο του 1926.
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star εξήγησε ότι ο φράχτης στο προγεφύρωμα των Φερών θα χτιστεί λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως ακριβώς και στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής.