Μια βαρυσήμαντη δήλωση έκανε ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην Τουρκία, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει και διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία.

Ο Τούρκος αναλυτής εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τόνισε πως αν η Άγκυρα δεν πάρει δραστικά οικονομικά μέτρα, τότε η επιλογή να στραφούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος ειδάλλως θα «πέσει πείνα» στην Τουρκία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Atilla Yeşilada εξήγησε πως ο προϋπολογισμός για την υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε κατά 17,7% για το 2020, την ίδια στιγμή που το σύστημα υγείας της χώρας υποφέρει και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, ειδικότερα σε υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι ΜΕΘ δεν αντέχουν άλλη πίεση και δεν επαρκούν για τη φροντίδα των ασθενών.

Στη συνέχεια επισήμανε πως η Τουρκία πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και να προχωρήσει σε lockdown για τέσσερις βδομάδες σε πρώτο στάδιο, ειδάλλως οι αριθμοί των νεκρών θα αυξηθούν κατακόρυφα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι καπιταλιστής, αλλά δεν είμαι δολοφόνος κατά συρροήν. Για χάρη του Θεού, θα χάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους».

Η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Ο αναλυτής στο debate που συμμετείχε στην τουρκική τηλεόραση δήλωσε πως κατανοεί την πίεση που θα υποστεί η τουρκική οικονομία, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από ένα lockdown, ωστόσο όπως εξήγησε «σε ένα lockdown, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, εκ των οποίων δύο εκατομμύρια είναι ήδη ανεπίσημα άνεργοι, ενώ ένα ακόμη εκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν τα προς το ζην όταν η μικρή τους επιχείρηση χρεοκοπήσει».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με πακέτα υποστήριξης προς τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, από το να ρισκάρουν χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όμως για να γίνει αυτό τότε η Τουρκία πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Τουρκία, είπε ο οικονομολόγος, πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και να σταματήσει τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, ένα σημαντικό μέρος των οποίων έρχεται με τη μορφή εγγυήσεων πληρωμών που γίνονται για έργα υποδομής δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι.

 

Πηγή:onalert.gr