Σωστή συγκομιδή ακτινιδίου – Χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς
Φτάνοντας στον επίλογο της υπόθεσης Ακτινίδιο με την διαδικασία της συγκομιδής ο Γνωστός Γεωπόνος Βασίλης Έξαρχος, Γεωπόνος-Msc-Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, εύχεται κατ’ αρχάς στους Ακτινιδιοπαραγωγούς καλή και προσεκτική συγκομιδή.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο οι εργαζόμενοι στη συγκομιδή πρέπει να φοράνε γάντια διότι έτσι αποφεύγετε η μεγάλη συμπίεση των καρπών και το πιο σημαντικό αποφεύγονται οι μικρές εκδόρες που μπορεί να γίνουν με τα νύχια. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να ληφθεί και για τα χτυπήματα στους κουβάδες. Πιο συγκεκριμένα εάν μαζεύετε με κουβά πρέπει τους καρπούς να τους αφήνετε προσεκτικά και όταν ο κουβάς γεμίζει να τους ρίχνετε με υπομονή στην κλούβα για να μην χτυπηθούν. Σε περίπτωση που μαζεύετε κατευθείαν σε κλούβα τότε βάλτε από κάτω άλλες δύο κλούβες ώστε η κλούβα συγκομιδής να είναι ψηλά με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη και ασφαλής συγκομιδή. Σίγουρα ο σάκος όπως δείχνει η φωτογραφία από τη Ν. Ζηλανδία, είναι ιδανικός αλλά οι Έλληνες Ακτινιδιοπαραγωγοί ακόμη δεν τον έχουν υιοθετήσει.
Τέλος, επισημαίνει ο κ. Έξαρχος ότι ο λόγος αυτής της σχολαστικής και προσεκτικής συγκομιδής είναι ότι το ακτινίδιο ως φρούτο είναι πολύ ευαίσθητο στη «Μηχανική» καταπόνηση (χτυπήματα). Εάν χτυπηθεί εκλύει αργότερα στα ψυγεία συντήρησης μια αέρια ορμόνη που λέγεται Αιθυλένιο με αποτέλεσμα να μαλακώνει όχι μόνο ο καρπός που χτυπήθηκε αλλά και οι διπλανοί καρποί. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Και η διαχείριση της «προσεκτικής» συγκομιδής συντελεί σε αυτό. Καλές πωλήσεις, καταλήγει ο κ. Βασίλης Έξαρχος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ