Το ζήτημα της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης στο Καταφύγι, ενός ιστορικού χωριού και του ορεινότερου των Πιερίων, αναδεικνύει ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στους Υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Ο κ.Κουλκουδίνας επισημαίνει ότι η περιφερειακή ανάπτυξη συνδέεται με τη δημιουργία υποδομών, γεγονός που αποκτά νέα διάσταση όταν πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες  οι υποδομές αυτές αποτελούν αναγκαιότητα και συνδέονται με την αναγέννηση περιοχών με ισχυρό ιστορικό και πολιτισμικό αποτύπωμα, όπως είναι το Καταφύγι.

Αναφέρεται στην ιστορία του χωριού που εγκαταλείφθηκε μετά την πυρπόληση και την καταστροφή του στη Γερμανική Κατοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να μεταναστεύσουν στην Κατερίνη κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Στο Καταφύγι, εξακολουθούν και υπάρχουν εξοχικές κατοικίες, τις οποίες επισκέπτονται κάποιοι τη θερινή περίοδο αλλά το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών για την πρόσβαση στο χωριό.

Όπως τονίζει ο Σπύρος Κουλκουδίνας δεν υπάρχει ουσιαστικά αξιόπιστη και ασφαλής οδική πρόσβαση στο χωριό αφού το τμήμα του δρόμου από το Ελατοχώρι έως το Καταφύγι, συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων, είναι χωματόδρομος και έχει χαρακτηριστεί ως δασικός χωματόδρομος Γ ́ κατηγορίας.

Παράλληλα η εναλλακτική λύση πρόσβασης του δρόμου Κατερίνης- Καταφυγίου μέσω Μόρνας και Φτέρης, είναι προβληματική αφού ο δρόμος (εκτός του ότι είναι κατά 20 χιλιόμετρα μεγαλύτερος) έχει υποστεί μεγάλες ζημιές σε συγκεκριμένο σημείο λόγω κατολισθήσεων και οι οδηγοί διέρχονται με δική τους ευθύνη, διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην αναβάθμιση του δασικού δρόμου από το Ελατοχώρι έως το Καταφύγι από Γ ́ κατηγορίας σε Β’, προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλτοστρωση του και να διασφαλιστεί η οδική πρόσβαση στο Καταφύγι.

Παράλληλα ζητά από το Υπουργείο Υποδομών  να εξετάσει τη χρηματοδότηση  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  της μελέτης και ασφαλτόστρωσης του συγκεκριμένου δρόμου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει οδική πρόσβαση με ασφάλεια για τους πολίτες στο Καταφύγι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς 1.Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών 2.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση της οδικής πρόσβασης στο Καταφύγι, στο ορεινότερο χωριό των Πιερίων»

Κύριοι Υπουργοί,

Η περιφερειακή ανάπτυξη συνδέεται με τη δημιουργία υποδομών.

Σε περιπτώσεις που οι υποδομές αυτές αποτελούν αναγκαιότητα και συνδέονται με την αναγέννηση περιοχών με ισχυρό ιστορικό και πολιτισμικό αποτύπωμα, προστίθεται μια νέα διάσταση.

Η περίπτωση του ιστορικού χωριού Καταφυγίου Πιερίων Κοζάνης, του ορεινότερου χωριού των Πιερίων είναι χαρακτηριστική.

Η ιστορία του ξεκινά στις αρχές του 18ου αιώνα και κομβικό σημείο της ιστορία τους αποτελεί η Γερμανική Κατοχή, περίοδο κατά την οποία το χωριό καταστράφηκε και πυρπολήθηκε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του να αναζητήσουν τη νέα τους κατοικία σε περιοχές όπως η Κατερίνη, κατά κύριο λόγο, αλλά και το Βελβεντό Κοζάνης και η Θεσσαλονίκη.

Στο Καταφύγι εξακολουθούν και υπάρχουν εξοχικές κατοικίες , τις οποίες επισκέπτονται κάποιοι τη θερινή περίοδο αλλά το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών για την πρόσβαση στο χωριό.

Αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο αφού το τμήμα του δρόμου από το Ελατοχώρι έως το Καταφύγι, συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων, είναι χωματόδρομος και έχει χαρακτηριστεί ως δασικός χωματόδρομος Γ΄ κατηγορίας.

Παράλληλα η εναλλακτική λύση πρόσβασης του δρόμου  Κατερίνης- Καταφυγίου μέσω Μόρνας και Φτέρης, είναι προβληματική αφού ο δρόμος (εκτός του ότι είναι κατά 20 χιλιόμετρα μεγαλύτερος) έχει υποστεί μεγάλες ζημιές σε συγκεκριμένο σημείο λόγω κατολισθήσεων και οι οδηγοί διέρχονται με δική τους ευθύνη, διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο.

Ουσιαστικά, το Καταφύγι δεν έχει μία στοιχειώδη, σοβαρή και αξιόπιστη οδική πρόσβαση που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και αναγέννησης για την περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην αναβάθμιση του δασικού δρόμου από το Ελατοχώρι έως το Καταφύγι από Γ΄ κατηγορίας σε Β’, προκειμένου να είναι δυνατή η ασφαλτοστρωση του και να διασφαλιστεί η οδική πρόσβαση στο Καταφύγι;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο Υποδομών να χρηματοδοτήσει από το ΠΔΕ τη μελέτη και ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει οδική πρόσβαση με ασφάλεια για τους πολίτες στο Καταφύγι;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας

 

 

(Δελτίο τύπου)