Σρι Λάνκα: Ο Ντίνες Γκουναουάρντενα ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός
Μετά την ορκωμοσία του Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε ως νέου προέδρου της χώρας.
Ο Ντίνες Γκουναουάρντενα ορκίστηκε σήμερα, ως νέος πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα, όπως ανέφεραν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα και να σταματήσει η κοινωνική έκρηξη.
Η ορκωμοσία του Γκουναουάρντενα έγινε μία ημέρα μετά από την ορκωμοσία του Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε ως νέου προέδρου της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γουικρεμεσίνγκε έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, αναμένεται ότι διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου των Οικονομικών, όπως μετέδωσε το αγγλικό κανάλι επιχειρηματικών ειδήσεων «ET NOW» που εκπέμπει στην Ινδία, επικαλούμενο πρακτορεία ειδήσεων.
Δεν θέλουν τον πρόεδρο
Μαθητές, αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες στη Σρι Λάνκα έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις εναντίον του νέου προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.
Ο Βικρεμεσίνγκε έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές, ενώ ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου, μετά την κλιμάκωση της κοινωνικής αναταραχής που προκλήθηκε από την καταστροφική οικονομική κρίση, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσα που διέφυγε στη Σιγκαπούρη.
Οι διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από τη ραγδαία αύξηση των τιμών, αλλά και από τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, επιθυμούν και την αποχώρηση του Βικρεμεσίνγκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας.
Φάνηκαν τα προβλήματα
Οι εικόνες από τους οργισμένους διαδηλωτές που εισέβαλαν στην κατοικία του υπό παραίτηση προέδρου της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, έφεραν στο προσκήνιο μια κοινωνική έκρηξη που είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες και στο επίκεντρό της έχει την ίδια την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου της χώρας αλλά και τις αντιφάσεις του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.
Ήδη από την αρχή της χρονιάς η χώρα αντιμετώπιζε μια σοβαρότατη κατάρρευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της και μια πραγματική δυσκολία να εξυπηρετήσει το μεγάλο εξωτερικό της χρέος. Ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2020 και τα μέσα Μαρτίου 2022 τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 70%. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος που συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της ισοτιμίας.
Στο μεταξύ η χώρα αντιμετώπιζε μεγάλη υποχώρηση των τουριστικών εσόδων (και του τουριστικού συναλλάγματος: Από 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και 3,6 το 2019, η πανδημία σήμαινε ότι έπεσαν στα 682 εκατομμύρια το 2020 και τα 534 το 2021). Οι μεγάλες πληρωμές για το χρέος σήμαιναν επίσης μια απομείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Η απάντηση της κυβέρνησης να περιοριστούν οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών χημικών λιπασμάτων, για να περιοριστεί η φυγή συναλλάγματος, οδήγησε και σε μείωση της αγροτικής παραγωγής.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων, του βασικού είδους που εισάγει η Σρι Λάνκα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, οδηγώντας σε μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα και σε διακοπές ρεύματος.
Την ίδια ώρα καταγράφονταν ελλείψεις σε βασικά ήδη όπως φάρμακα, γάλα, υγραέριο για κουζίνες, αλλά ακόμη και στο χαρτί για να τυπώνονται εφημερίδες.
Τα προβλήματα που δημιούργησε η κακή κατάσταση της οικονομίας, με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών και τις μεγάλες διακοπές ρεύματος (που έφταναν και τις 13 ώρες) διαμόρφωσαν μια ευρεία κοινωνική συμμαχία που ήθελε να διαμαρτυρηθεί. Ένα κρίσιμο στοιχείο ήταν από ένα σημείο και μετά ήταν κυρίως η μεσαία τάξη της χώρας που πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις. Άλλωστε, αυτή ήταν που είδε να καταρρέει το καταναλωτικό της πρότυπο και ο τρόπος ζωής.
Έτσι στις κινητοποιήσεις που γίνονταν για καιρό με κεντρικό σύνθημα “Gota Go Home!” συμμετείχαν εργαζόμενοι στην πληροφορική ή τη διαφήμιση πλάι στους εργαζόμενους του άτυπου τομέα της οικονομίας και τους οδηγούς τουκ τουκ.
Πηγή:in.gr