– Προϋπόθεση η ωρίμανση των γονέων και το θυσιαστικό πνεύμα τους για μια σωστή οικογένεια.

– Απαραίτητη η απόλυτη ισοτιμία και η αλληλοπεριχώρηση μαζί με την πλήρη αποδοχή της προσωπικής Ευθύνης.

– Η δυσαρμονία στην ψυχή μας προκαλλεί τα εσωτερικά προβλήματα με τους άλλους.

 

Την Δευτέρα 2-12-2019 η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε ως ομιλητή τον ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας του ΑΠΘ κ. Σταύρο Μπαλογιάννη με θέμα: «Η ελληνική οικογένεια στον σύγχρονο κόσμο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης σε συνδιοργάνωση με το βιβλιοπωλείο «Μάτι».

Ξεκίνησε μελωδικά η εκδήλωση με νοσταλγικά μικρασιατικά τραγούδια από τη χορωδία Μικρασιατών Πιερίας που ενθουσίασαν τους ακροατές.

 

 

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μπαλογιάννης τόνισε την σημαντικότητα της ελληνικής οικογενείας που συνδυάζει ορθοδοξία και ιστορικό παρελθόν με αξίες πολιτισμού που περικλείουν δυναμικότητα για αλλαγή του κόσμου. Η οικογένεια εκφράζει την γνήσια κοινωνική ζωή, διότι στον γάμο υπάρχει αλήθεια ενώ στην κοινωνία συμβατικότητα, με την προϋπόθεση ο άνδρας και η γυναίκα να ωριμάσουν πρώτα πνευματικά και ψυχικά και να εγκαταλείψουν το εγώ τους.

Παρά τις σύγχρονες αλλαγές η ελληνική οικογένεια διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, που δεν τον συναντούμε σε άλλα κράτη, με τους γονείς και τα παιδιά, τους παππούδες και τους πλάγιους συγγενείς. Όταν τηρούνται οι βασικές αρχές της αρμονικής συμβιώσεως των γονέων όπως αγάπη, βαθύ αίσθημα σεβασμού, μεταφυσικές προεκτάσεις, αποδοχή προσωπικής ευθύνης, συνειδητή βίωση της συγγνώμης, αποδοχή ισοτιμίας, καλλιέργεια αρετών, ισότιμος και ισοβαρής αγάπη προς τα τέκνα τότε αναπτύσσονται σωστά και τα παιδιά. Οι σχέσεις άνδρα και γυναίκας παρομοιάζονται με την σχέση εγκεφάλου και καρδιάς και η οικογένεια γίνεται στίβος για την καλλιέργεια των αρετών.

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών ξεκινά από την ενδομήτρια ζωή τους, εφόσον το έμβρυο από 4 μηνών καταλαβαίνει την σχέση των γονιών του. Είναι πολύ σπουδαίο για την εγκυμονούσα γυναίκα να είναι ήρεμη, να ακούει μουσική, να διαβάζει και να προσεύχεται. Η ομορφιά, η ηρεμία και η μελέτη ήταν γνωστά και για τις μέλλουσες μητέρες άλλων πολιτισμών και των αρχαίων Ελλήνων.

Η απελευθέρωση από εμπάθειες αν δεν συντελεστεί εγκαίρως μεταφέρεται στην οικογένεια και η έλλειψη σεβασμού στην ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου στα παιδιά. Οι διαπροσωπικές τάσεις γονέων – τέκνων βελτιώνονται με την αγάπη και τον σεβασμό στην προσωπικότητα και ιδιαιτερότητα των τέκνων, την εμφύτευση υψηλών αξιών, την διδαχή διά του παραδείγματος και την απόκτηση αξιοπρέπειας. Με την αξιοπρέπεια εννοούμε γενικά την αίσθηση σεβασμού των άλλων και την αυτοεκτίμηση. Την τονίζουμε όμως και την καθιστούμε αυθεντική με το να δίνουμε φως στην ζωή των παιδιών με το παράδειγμα, με τον ήπιο τόνο για τις παραινέσεις και προπαντός με την βιωματική μυστηριακή ζωή.

Σήμερα στην οικογένεια και την κοινωνία με τις αρνητικές τάσεις αυξήθηκαν οι ψυχικές ασθένειες, το αίσθημα της θλίψης, η συναισθηματική αδιαφορία λόγω του ανταγωνισμού, τη φιλαυτίας, του αισθήματος υπεροχής, της πλημμελούς ανάληψης ευθύνης, της εξωτερίκευσης αρνητικών συναισθημάτων και της υπερβολικής εστίασης στην αγάπη των τέκνων. Τα αρνητικά της κοινωνίας περνούν στην οικογένεια και αντίστροφα. Με τις στερεότυπες σχέσεις αισθανόμαστε ψυχική απομόνωση, με τα τυπικά καθημερινά ενδιαφέροντα – οικονομικά, πολιτικά, αθλητικά – δημιουργούμε άρνηση δημιουργίας σκέψεως και με τις πολλαπλές κοινωνικές αντιθέσεις ηθικό άλγος.

Όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας, το μέτρο, την γλώσσα και προπαντός με τον σεβασμό στην ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου, στην θυσία του Θεού για τον άνθρωπο και την πορεία προς την θέωση.

Με την ευκαιρία της τελευταίας ομιλίας για το 2019 ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Σχολής Γονέων εύχονται σε όλους Ευλογημένα Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.