Μέσα σε ένα έτος η διεθνής τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 23,8% περίπου και από τα 1.474 δολάρια ανά ουγκιά έχει ανέλθει στα 1,860.90 δολάρια ανά ουγκιά. Αυτή η μεγάλη αύξηση της τιμής του χρυσού αποτυπώνεται και στην μεγάλη άνοδο της αξίας των διαθεσίμων και των απαιτήσεων σε χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας η αξία του χρυσού της Ελλάδος ανήλθε στα τέλη Οκτωβρίου σε 7,8 δισ. ευρώ, όταν προ έτους, στα τέλη Οκτωβρίου 2019 ήταν στα 6,5 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια η αξία του χρυσού της Ελλάδος μέσα σε ένα χρόνο σημειώνει άνοδο 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος ο χρυσός αξίας 7,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

– Τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλίας (3.649,4 χιλιάδες ουγκιές).

– Απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (985,6 χιλιάδες ουγκιές), οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό).

– Χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών και χρυσά νομίσματα (197,9 χιλιάδες ουγκιές).

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες και στο άκουσμα των ειδήσεων για την παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει, καθώς περιορίσθηκε η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Τα διεθνή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) χρυσού, που τα τελευταία χρόνια είναι ο βασικός οδηγός του ράλι του χρυσού μείωσαν κατά περίπου 40 τόνους της θέσεις τους από την κυκλοφορία των νέων για τα εμβόλια. Η τιμή του χρυσού ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποια διόρθωση, κυρίως λόγω των προσδοκιών σχετικά με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση των οικονομιών. διεθνώς

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε η Goldman Sachs στην αρχή της εβδομάδος η ανοδική κίνηση (bull market) για το χρυσό δεν έχει τελειώσει και πρόκειται να συνεχιστεί και το 2021. Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει πως καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα κινούνται υψηλότερα, το δολάριο θα υποχωρεί και η λιανική ζήτηση στις αναδυόμενες χώρες θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Έτσι, η Goldman Sachs θέτει την τιμή – στόχο του χρυσού για το 12μηνο στα 2.300 δολάρια ανά ουγκιά.