ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 0,50 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, που τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχτεί πιέσεις εξαιτίας της τεράστιας πτώσης που παρουσιάζει η τιμή του επιτραπέζιου ροδάκινου στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ενέκρινε για τη χώρα μας τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των περίπου 3,17 εκατ. Ευρώ, και θα αφορά συνολικά 6.355 τόνους επιτραπέζιο ροδάκινο. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση ανέρχεται στα 0,50 Ευρώ/κιλό και αναμένεται να δοθεί άμεσα στους δικαιούχους ροδακινοπαραγωγούς. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δοθεί βοήθεια στους παραγωγούς εκείνους που ουσιαστικά επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, με την ευρωπαϊκή αγορά να αποδεικνύεται αδύναμη αφενός να απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες και αφετέρου να δημιουργήσει εναλλακτικές διόδους εξαγωγών σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική πτώση των τιμών. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, ζητήθηκε η κατανομή του ποσού να γίνει με βάση το τονάζ, όπως αυτό έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια ανά περιοχή, προκειμένου να ενισχυθούν δίκαια όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.
Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ ΟΓΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 20-25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Το διάστημα από 20 έως 25 Ιουλίου θα πληρωθεί τελικά το οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ (επίδομα τέκνων, πολυτεκνικό επίδομα), όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής του Οργανισμού Στ. Πλιάκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ επεξεργάζονται 682.700 αιτήσεις Α21 που υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ μέχρι 30 Ιουνίου και είναι αυξημένες κατά 12,5% σε σχέση με το 2016. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα του 2017. Επίσης εκτιμάται πως θα πληρωθούν 570.000 έναντι 466.00 το 2016, με την αύξηση να υπολογίζεται στο 22,3%. Παράλληλα ο ΟΓΑ έχει επεξεργαστεί 15.000 εκκρεμείς αιτήσεις προηγούμενων ετών και τα επιδόματα θα καταβληθούν αναδρομικά με την πληρωμή β δόσης 2017. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος καθώς και για όσες υποβληθούν από 1η Ιουλίου 2017 και μετά η επεξεργασία θα γίνει στη συνέχεια ενόψει της πληρωμής της δόσης του γ’ τριμήνου.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ!
Στα πρότυπα του αγροτουρισμού η ΕΕ προσπαθεί να τραβήξει επισκέπτες σε παράκτιες αλιευτικές περιοχές. Πολλά τα εκατομμύρια Ευρώ ως διαθέσιμα κονδύλια για αυτό το λόγο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για λύση ανάγκης, καθώς οι παραδοσιακοί ψαράδες εκλείπουν ή απλώς επιβιώνουν με ένα υποτυπώδες εισόδημα. Όπως επισημαίνει η ιταλίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Μπριάνο, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αλιευτικό τουρισμό, «oι μικροί αλιείς, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες πιέσεις. Πολλοί είναι οι λόγοι: η οικονομική συγκυρία, η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η μειωμένη γοητεία που ασκεί το επάγγελμα του αλιέα. Πειραματιζόμαστε λοιπόν για να βρούμε νέες λύσεις. Μία από αυτές είναι ο αλιευτικός τουρισμός. Μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις παραδοσιακές κοινότητες που ουσιαστικά εξαρτώνται από την αλιεία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη κονδύλια συνολικού ύψους 65 εκ. ευρώ που διατίθενται σε δραστηριότητες για τη σύνδεση αλιείας και τουρισμού. Το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του, ζητεί περισσότερες δράσεις. Οι οποίες όμως, όπως λέει ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, επικαλούμενος το παράδειγμα του αγροτουρισμού, πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι προσχηματικές. «Αγροτουρισμός δεν σημαίνει ότι σε ένα οίκημα που έχω φτιάξει και νοικιάζω δωμάτια θα βάλω κι ένα μποστάνι και θα πω ότι θέλω αγροτουρίστες να΄ρχονται να βλέπουν τις ντομάτες στην πίσω αυλή.
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ
ΚΑΤΑ 30% ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Η Ρωσία ενδέχεται στα προσεχή χρόνια να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών κατά 30%, δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, παρουσιάζοντας στην Ιταλία τις επενδυτικές δυνατότητες που έχει η Ρωσική Ομοσπονδία. “Πέρυσι είχαμε σοδιά ρεκόρ σε σιτηρά, η οποία έφθασε τους 120 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα να καταστούμε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως” δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς επισημαίνοντας ότι τέτοιους δείκτες είχαμε να πετύχουμε από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης”. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα της παραγωγής σιτηρών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παραγωγή σιτηρών μπορεί να αυξηθεί κατά 30% τα προσεχή χρόνια. Το 2016 η παραγωγή σιτηρών έφθασε τα 120,67 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή σταριού ανήλθε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας) στα 73,29 εκατομμύρια τόνους. Το 2015 η Ρωσία παρήγαγε 104,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε το 2008 με παραγωγή 108,1 εκατομμυρίων τόνων.
ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Νέο Προεδρείο μέσα στο κατακαλόκαιρο εξέλεξαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (ΠΕΠΤΕΓ), με Πρόεδρο τον Γιάννη Πετράτο. Με ανακοίνωσή της λοιπόν η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (ΠΕΠΤΕΓ) ενημερώνει τα μέλη της ότι μετά τις αρχαιρεσίες της 25ης Ιουνίου 2017 προέκυψε η παρακάτω σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Προεδρείο της, με ομόφωνη απόφαση: Πρόεδρος ο Γιάννης Πετράτος, Αντιπρόεδρος Γιάννης Κωνσταντόπουλος, Γενικός Γραμματέας ο Κώστας Καρύδης, Αν. Γραμματέας Στέλιος Παπουτσής Παλαιολόγος, Ταμίας η Ιουλία Χατζηγιαννίδου και μέλη οι Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Καλαβρέζος. Γιώργος Παπάζογλου, Σπύρος Ακριώτης, Κωνσταντίνα Παπασπήλιου και Σταύρος Μίχος, Αναπληρωματικά μέλη οι Ανδρέας Σταματόπουλος, Τάσος Τζαβάρας, Χάρης Πέρος, Γιώργος Μαζαράκης και Θανάσης Καρακάσης. Καλή επιτυχία και καλή θητεία για τους γεωπόνους μας που αποτελούν την υποστηρικτική δύναμη του πρωτογενή μας τομέα!
ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ
ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΣ ΚΡΑΣΙΑ
Την τελευταία διετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ιαπωνικών εταιρειών εισαγωγής ελληνικού κρασιού ενώ οι εξαγωγές έχουν τριπλασιασθεί συγκριτικά με το 2014 και ανέρχονται πλέον σε περίπου 500.000 Ευρώ.
Αύξηση κατά 87% της αξίας των εξαγωγών ελληνικών κρασιών στην Ιαπωνία προκύπτει από τα στοιχεία της Ιαπωνικής στατιστικής υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Τόκιο, ενώ σημειώνεται ότι μέσω του Enterprise Greece αναμένεται να επιδιωχθεί η συνέχιση του προγράμματος προώθησης ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία, για άλλη μία τριετία, προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων προώθησης του ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία, που οργάνωσε το Γραφείο ΟΕΥ Τόκιο, από κοινού με το Enterprise Greece, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος προβολής. Πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο και στην Οσάκα και περιελάμβαναν ανοικτή γευσιγνωσία, δύο θεματικά σεμινάρια master class από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, master of Wine και δείπνα με γευστική δοκιμή για καταναλωτές.