Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ!»

Σύσκεψη αγροτών που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΑΒΗ, με κεντρικό ομιλητή το Μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Θοδωρή Παπακωνσταντίνου .  Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής του Μπλόκου του Αιγινίου Γιάννης Καρακασίδης, ενώ συντόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης Γιώργος Χαρισσόπουλος, μετά την απόφαση της Πανελλαδικής στην Λάρισα για συγκεντρώσεις κατά τόπους, που θα καταλήξουν σε κορύφωση αγροτικών κινητοποιήσεων στα τέλη του Γενάρη.
Δυστυχώς στην σύσκεψη συμμετείχαν μόλις 30 αγρότες  από την περιοχή, εκ των οποίων και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας Δημήτρης Τσιμήτρης που πάντοτε βρίσκεται κοντά στον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματά του. Για την δυσκολία και την απόγνωση του αγροτικού κόσμου μίλησε ο Θ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας την ανάγκη της ενότητας όλων των αγροτών που πρέπει να αγωνιστούν όλοι μαζί. Αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος που έπιασε πάτο, ενώ τόνισε πως οι μικροί αγρότες της χώρας πέθαναν και ακολουθούν οι μεσαίοι και οι μεγάλοι. Είμαστε ο μόνος παραγωγικός κλάδος της οικονομίας μας, επεσήμανε και η λύση βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να συμμετάσχουμε όλοι μαζί, συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική πρόταση έκανε ο Δημήτρης Τσιμήτρης Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας: να συμμετάσχουν όλοι μαζί οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πιερίας αλλά και όλες οι Οργανώσεις Παραγωγών, Συνεταιρισμοί και Ομάδες Καπνού για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οπότε περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης…

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 31 ΓΕΝΑΡΗ 2018 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαμβακοπαραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης των 74,9 Ευρώ το στρέμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2018 το αργότερο, σύμφωνα με τελευταία εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ).  Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωσης. Βάσει σχετικής απόφασης, οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, όπως αναφέρεται σχετικά.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ

Δημητριακά, όσπρια, άγριοι καρποί, φρούτα κρασί και μπύρα αποτελούσαν μέρος της διατροφής του προϊστορικού κατοίκου της Ελλάδας, σύμφωνα με την  καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Τάνια Βαλαμώτη, και την έρευνα, που πραγματοποιεί για τους πολιτισμούς της διατροφής της προϊστορικής Ευρώπης που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Plantcult της ΕΕ.  Όπως τονίζει η κ. Βαλαμώτη, για τη χρήση της αμπέλου βρέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στέμφυλα στον οικισμό των Κρηνίδων, που οι χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν την παρασκευή κρασιού. Πρόσφατα ευρήματα στη Θεσσαλία και  Μακεδονία (Άργισσα Λάρισας, Αρχοντικό Γιαννιτσών) δείχνουν την παρασκευή μπύρας από την εποχή του Χαλκού. Οι έρευνες  για την ελιά στη Μακεδονία δείχνουν ότι σε όλη τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου δεν υπήρχε καλλιέργεια. «Με τη δημιουργία ελληνικών αποικιών στη Μακεδονία, άρχισε να εμφανίζεται η ελιά και έπειτα στα ελληνιστικά χρόνια, την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συναντάται πολύ συχνά που σημαίνει ότι υπήρχε ανάγκη για λάδι. Όμως, το λάδι της ελιάς συνδέεται κυρίως με τον καλλωπισμό. Ήταν ένα είδος πολυτελείας, δυσεύρετο και δεν αποτελούσε τροφή», επισημαίνει. Κυριαρχία ελαιοκαλλιέργειας υπάρχει στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο από την 7η χιλιετία και την εποχή του Χαλκού. Εντοπίζεται ακόμη μεγάλη ποικιλία από δημητριακά –και επεξεργασμένα όπως τραχανάς και πλιγούρι–,  όσπρια και πληθώρα από άγριους καρπούς, φρούτα και λινάρι.


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ… ΦΥΚΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!

Στη μείωση της μόλυνσης απτο πλαστικό, αποσκοπεί η ινδονησιακή  Evoware, που κατασκευάζει βρώσιμα ποτήρια και συσκευασίες από καλλιέργειες φυκιών, ελεύθερα από χημικά, ως βιοδιασπώμενη ε
ναλλακτική στις πλαστικές συσκευασίες. «Είδα πόσα πλαστικά απόβλητα παράγονται εδώ και μετά έκανα λίγη έρευνα. Διαπίστωσα πως τα πλαστικά απόβλητα χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, και μολύνουν τα πάντα» λέει ο Ντέιβιντ Κρίστιαν, συνιδρυτής της Evoware. Σημειώνεται πως η μόνη χώρα που ρίχνει περισσότερα πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό από την Ινδονησία είναι η Κίνα- κάτι που υποδεικνύει τις εξαιρετικά κακές επιδόσεις της Ινδονησίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, και ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι η ευρύτατη χρήση πλαστικών συσκευασιών τροφίμων μιας χρήσης. Η λύση που προτείνει η Evoware είναι η χρήση φυκιών που παράγονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό σε φάρμες, για τη δημιουργία συσκευασιών που δεν περιέχουν χημικά, κάτι που καθιστά δυνατή τη βρώση τους. «Η Ινδονησία παράγει 10 εκατ. τόνους φυκιών κάθε χρόνο και στοχεύει τα 19 εκατ. τόνους ως το 2020. Υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές όπου μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύκια και να τα αξιοποιήσουμε» είπε ο Κρίστιαν. Τα περιμένουμε όλοι μας αυτά τα ποτήρια με πολύ αγωνία!

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ  ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ  ΒΟΣΚΗΣΙΜΩΝ ΓΑΙΩΝ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με την διαδικασία της είσπραξης των μισθωμάτων για τις βοσκήσιμες γαίες, εξέδωσε τροποποίηση  για την «διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια απόφαση που παρατείνει την πληρωμή μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2018, καθιστά συναρμόδιες και τις οικείες Περιφέρειες και ιδιαίτερα διασφαλίζει τους κτηνοτρόφους από τυχόν καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα, με  στόχο να αποτραπεί η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια…

ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Στην κορυφή της σύγχρονης και βιώσιμης γεωργίας που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη της ΕΕ τοποθετεί τον  γνωστό συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ δημοσιεύτηκε αφιέρωμα σχετικά με τη σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία, που αφορά γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες εφαρμόζονται σε κράτη μέλη της. Tεχνοκράτες και ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν, και στο τέλος επέλεξαν, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στις οδηγίες της και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα και καλή πρακτική, ώστε συνεταιριστικά σχήματα, ή ομάδες παραγωγών, να υιοθετήσουν μεθόδους για την ανάπτυξη της βιώσιμης και σύγχρονης γεωργίας.  Από την Ελλάδα, στον τομέα των φρούτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να αναδείξει τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που με σύγχρονες και πιστοποιημένες μεθόδους σε όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, συγκομιδής και συσκευασίας, παράγει ροδάκινα και νεκταρίνια με την διεθνή ονομασία Velvita. Σημειώστε τέλος πως στην ιστοσελίδα της ΕΕ, η αριστεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προβάλλεται ως μια από τις 6  καλύτερες πρακτικές που προωθούν τη βιώσιμη και σύγχρονη γεωργία.