Νέα παράταση, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αποφάσισε ο ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016, που οφείλουν μη μισθωτοί, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Έτσι όσοι οφειλέτες πληρούν τις προϋποθέσεις θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, αφού ο διακανονισμός αφορά χρέη που γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018. Στη συνεδρίαση έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς και του Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων του ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνου Μακέδου, για παράταση των προθεσμιών καταβολής αυτών των ασφαλιστικών εισφορών. Η παράταση των προθεσμιών των παραπάνω πληρωμών ζητήθηκε λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται το σύνολο των κλάδων (μηχανικοί, αγρότες κ.α.), καθώς και της συσσώρευσης υποχρεώσεων στο τέλος του Ιανουαρίου (έπρεπε να πληρωθούν και οι εισφορές Ιανουαρίου).
ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ 1-4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η AGROTICA ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Η ώρα της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης Έκθεσης του πρωτογενή τομέα στην χώρα μας, της 27ης AGROTICA έφτασε. Το ενδιαφέρον των αγροτών και των εκθετών που συμμετέχουν στην Έκθεση είναι αυξημένο κατά πολύ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις. Στους γνωστούς χώρους της ΔΕΘ στην συμπρωτεύουσα αναμένεται να γίνει χαμός το τετραήμερο 1- 4 Φεβρουαρίου 2018 αφού η AGROTICA αποτελεί το κίνητρο επίσκεψης στην τεράστιας σημασίας αυτής κλαδικής Έκθεσης. Ημερίδες, παράλληλες ενημερωτικές εκδηλώσεις και ατελείωτα χάπενιγκ περιλαμβάνονται και στο φετινό πρόγραμμα της 27ης Έκθεσης Αγροτικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων. Παρόλη την οικονομική κρίση που ταλανίζει και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας η AGROTICA συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες αγρότες κυρίως αλλά και για όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται επικουρικά με τον κλάδο αυτό. Ανεπιφύλακτα σας συστήνω να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στην Θεσσαλονίκη απ όπου όλο και κάτι καλό θα αποκομίσετε από την Έκθεση αυτή!
Για να δούμε θα τηρήσουν τον λόγο τους τώρα;
ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΠΑΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥ 2015
Μια καλή είδηση για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής φέρνει η εντολή του οικονομικού επιτελείου στους διοικητικούς του υπουργείου να «τρέξουν» την πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το έτος 2015.
Ειλημμένη απόφαση τόσο πολιτικά με αφορμή και τις επερχόμενες κινητοποιήσεις αλλά και από τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της έγκριτης εφημερίδας Agrenda, η εξόφληση της εκκρεμότητας αυτής προς τους αγρότες, ύψους 40 εκατ. Ευρώ, με την πληρωμή να τοποθετείται στα μέσα Φεβρουαρίου, το νωρίτερο στις 15 του μήνα.
Με την αναξιοπιστία όμως που διακατέχει την επίσημη πολιτεία θεωρώ ότι θα πρέπει οι δικαιούχοι αγρότες να είστε συγκρατημένα αισιόδοξοι όσοι περιμένετε αυτά τα χρήματα που άλλωστε είναι στην πλειοψηφία τους πενταροδεκάρες!
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Για να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών, λόγω μειωμένης τιμής του προϊόντος, έχει συνταχθεί από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος τεκμηρίωσης και αναμένεται η απάντηση. Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια συνάντησης του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, με αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών περιοχών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τη φετινή χρονιά σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων και τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινόμενων παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ και εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων. Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα ο υπουργός δεσμεύτηκε πως σε ότι αφορά ζημιές της άνοιξης, λόγω κυρίως παγετού, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν στις αρχές Φεβρουαρίου. Όσον αφορά δε τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου, σύμφωνα και με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, τη διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων των αιτουμένων αποζημίωση μέχρι 7 Φεβρουαρίου, και την επεξεργασία τους από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσε
ις το συντομότερο δυνατόν.
ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΝΗ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ;
«Φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή πιστοποιημένων συμβουλών στον Έλληνα παραγωγό. Ουσιαστικά, επαναφέρουμε τον γεωπόνο στο χωράφι, τον κτηνίατρο στη στάνη. Ο αγρότης θα έχει την πραγματική συμπαράσταση για να βελτιώσει το προϊόν του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του και το εισόδημά του», είπε πρόσφατα, για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Χρόνια τώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι ακούνε από τους εκάστοτε υπουργούς Γεωργίας τα ίδια και τα ίδια, στην πράξη όμως τίποτα απολύτως. Εξαφανισμένοι οι γεωπόνοι του δημόσιου τομέα από τα χωράφια των αγροτών μας. Εξαφανισμένοι και οι ελάχιστοι εναπομείναντες κτηνίατροι του δημόσιου τομέα επίσης. Τους μετατρέπουνε σε χαρτογιακάδες. Σε διεκπεραιωτές μεταφοράς ή επεξήγησης εγκυκλίων που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υποθέτω ότι τα ζείτε στην δύσκολη καθημερινότητά σας στις επαφές, επισκέψεις ή συναλλαγές που έχετε με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ (παλιές Διευθύνσεις Γεωργίας ή την κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής σας). Και προκαλώ οιονδήποτε, αν δεν είναι έτσι η κατάσταση να με διαψεύσει!
ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5.000 ΕΥΡΩ
Οι αγρότες που το 2016 έλαβαν ενισχύσεις- επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 Ευρώ, οι οποίες αφορούν το εν λόγω έτος, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών. Τα παραπάνω συνάγονται από το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου στο ειδικό καθεστώς αγροτών, του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των 15.000 Ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των 5.000 Ευρώ. Η εν λόγω διευκρίνιση παρέχεται, μεταξύ άλλων, από σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ.1010/2018, της 16ης Ιανουαρίου 2018) σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ.