Scroll to top

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ


- 12 Απριλίου 2018

 • ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΟΣΔΕ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΜΑΙΟΥ 2018

  Την προσοχή όλων των φίλων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν το ΟΣΔΕ τους στα κέντρα υποβολής τους, αφού η ημερομηνία είναι μέχρι την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 και σίγουρα δεν πρέπει να αδιαφορήσουν άλλο,  αλλά να φροντίσουν άμεσα να ολοκληρώσουν την υποβολή αυτής της σημαντικής τους υποχρέωσης. Έχω την εντύπωση ότι φέτος η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται μάλλον αρκετά χαλαρά από τον αγροτικό κόσμο και θα γίνει αυτό που κάθε χρόνο συμβαίνει να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός τις τελευταίες ημέρες υποβολής των ΟΣΔΕ των αγροτών μας. Φροντίστε λοιπόν άμεσα  φίλες και φίλοι αγρότες να κλείσετε το ραντεβού σας στο κέντρο υποβολής της δήλωσης του ΟΣΔΕ σας και πηγαίνετε να τελειώνετε με αυτήν σας την τόσο σοβαρή υποχρέωση!


  ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΝ Β.ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟ

  Όπως ξεκίνησε πέρσι έτσι και φέτος ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης θα τιμήσει την αυτοθυσία του Βασίλη Χαρισσόπουλου που αυτοπυρπολήθηκε στις 27 Απριλίου 1987 στην Πλατεία της πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συνέβαιναν τότε στον αγροτικό τομέα στην χώρα. 31 χρόνια μετά δυστυχώς συμβαίνουν ακόμη πολύ πολύ χειρότερα στους αγρότες μας και έτσι ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης ετοιμάζει Επέτειο τιμής για την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Ανεξάρτητα αν πολλοί αμφισβητούν την ενέργεια του Βασίλη Χαρισόπουλου ή και διαφωνούν με την απόφασή του αυτή, οι αγρότες μας έχουν υποχρέωση να τον τιμήσουν για την άνευ αντικρίσματος αυτοθυσία του εκείνην την περίοδο. Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης Γιώργος Χαρισσόπουλος που πήρε πάνω του και ξεκίνησε αυτήν την εκδήλωση πέρσι προσκαλεί όλο τον αγροτικό κόσμο του νομού να παρευρεθεί και να τιμήσει τον συντοπίτη μας αγρότη που θυσιάστηκε για τους συναδέλφους του!

  Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ

  Είναι μια πικρή αλήθεια πως οι Έλληνες αγρότες ανά την επικράτεια τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια έχουν μείνει χωρίς την υποστηρικτική υποδομή και χωρίς ένα στοιχειώδες Εθνικό σχέδιο στον πρωτογενή τομέα. Οι μαχητές γεωτεχνικοί  αντί να ενημερώνουν τους αγρότες για το πώς θα χρησιμοποιούν καλύτερα τα φυτοφάρμακα, την φυτοπροστασία, τις ολοένα και περισσότερες νέες ποικιλίες που έρχονται στην ζωή μας, αλλά και την ανάπτυξη της έρευνας σε πειραματικούς αγρούς, υποχρεώθηκαν να εξελιχθούν σε γραφιάδες και σε ελεγκτές των επιδοτήσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό το στρεβλό μοντέλο πρέπει να αλλάξει άμεσα και να εκσυγχρονιστούμε στα δεδομένα άλλων χωρών που ξεπέρασαν τέτοιες παιδικές ασθένειες. Ζητούμενα λοιπόν είναι ένας ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός που πρέπει να γίνει σε όλην την επικράτεια στον πρωτογενή τομέα για το τι θα καλλιεργηθεί σε κάθε περιοχή και τι θα πρέπει να μην γίνει. Από ασκήσεις επί χάρτου και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας έχει φλομώσει. Έχουμε όλοι κουραστεί και θα πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ σ αυτό το θέμα αφού οι προοπτικές υπάρχουν στον κλάδο!

   

  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΣ

  Τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά χτύπησαν οι αγροτοσυνδικαλιστές από την Ημαθία  και ειδικότερα οι έμπειροι και με προϊστορία Τάσος Χαλκίδης και Θοδωρής Παπακωνσταντίνου,  ζητώντας με επιστολή τους προσωπικά στον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα άμεση συνάντηση για θέματα που τους καίνε και για τα οποία θεωρώ εν πολλοίς γνωρίζει ο ίδιος.  Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας συμμετείχε στο πρόσφατο συλλαλητήριο των ροδακινοπαραγωγών στην Θεσσαλονίκη και απαιτεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει προσωπικά παρακάμπτοντας τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Δεν γνωρίζω τι διεργασίες έγιναν ή γίνονται και αυτήν την ώρα στο προσκήνιο ή και στο παρασκήνιο για το θέμα αυτό,  αλλά αν όντως έχει ανοιχτές πόρτες  το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας οφείλει να τους δει, οφείλει να τους ακούσει, όχι μόνον για επικοινωνιακούς λόγους βέβαια…

  ΣΩΣΤΑ ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

  Στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, τέθηκε το θέμα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Οργανισμού που αντιστοιχούν στο έτος 2017. Η απόφαση για παράταση που ελήφθη τελικά στο ΔΣ εντάσσεται στην προσπάθεια, που καταβάλλει ο Οργανισμός, να αυξήσει τα έσοδά του, προκειμένου να καλύψει το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημιές του 2017 (έχει ήδη καταβληθεί προκαταβολή 70%) αλλά και να εξοικονομήσει πόρους για να αποζημιωθεί η καρπόπτωση στα ροδάκινα και νεκταρίνια για τις βροχές του περασμένου Ιουλίου. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών που αντιστοιχούν στο 2017 ήταν η 31η Μαρτίου 2018 και  δόθηκε παράταση έως και τις 30 Ιουνίου 2018.
  Ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα απέστειλε σε 170.000 συνολικά αγρότες που οφείλουν εισφορές ή μέρος αυτών, γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα που είχαν δηλώσει, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του Οργανισμού. Όχι βέβαια ότι είναι σωτήρια αυτή η παράταση του ΕΛΓΑ για τους φίλους αγρότες αλλά μια ακόμη ευκαιρία να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή!

  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

  Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη μπορεί να αυξηθεί από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων  υποστηρίζουν ερευνητές, όπως  ο Βρετανός καθηγητής ουρολογίας Roger Kirby.
  Όπως επισημαίνει ο Kirby, τα γαλακτοκομικά μπορεί να βλάψουν το DNA του προστάτη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.  Μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, το οποίο εκδηλώνεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να μπλοκάρει τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει ανάλογη επίδραση.  Η κατανάλωση γαλακτοκομικών αναγνωρίστηκε ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου και συστήνεται ο περιορισμός τους μέχρι να υπάρξουν νεότερα επιστημονικά τεκμήρια. Μελέτη του 2001 στις ΗΠΑ, ανέλυσε τη σχέση διατροφής και καρκίνου του προστάτη σε περίπου 21.000 άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ασβέστιο συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και το 2016 ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος αύξησε τον κίνδυνο ο καρκίνος αυτός να είναι περισσότερο θανατηφόρος. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση λιγότερου ασβεστίου ή λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
  Η ποσότητα ασβεστίου για την υγεία των οστών είναι περίπου 700mg την ημέρα. Μπορείτε να τη λάβετε από ένα ποτήρι γάλα, 30γρ. τυρί και ένα μικρό γιαούρτι.

 • Δείτε επίσης...