ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ;
Το ακούμε, το διαβάζουμε, το ξανακούσαμε και το ξαναδιαβάσαμε, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί πλέον αυτό να γίνει πιστευτό ή σοβαρό ως μια είδηση που αφορά τον αγροτικό τομέα: στην συγχώνευση των μεγάλων και γνωστών δημόσιων Οργανισμών ΟΠΕΓΕΠ, ΕΘΙΑΓΕ και ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρομαι, των οποίων η διαβούλευση κρατάει κάμποσους-αρκετούς- μήνες και δεν γνωρίζουμε τους λόγους αυτής της καθυστέρησης.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι όποιες Διοικήσεις προΐστανται αυτών των Οργανώσεων να μην επιθυμούν να χαλάσουν την κατάσταση που επικρατεί, αφού θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, συμπυκνώσεις ή και μειώσεις στο προσωπικό των υπηρεσιών αυτών με τα όποια συνεπακόλουθά τους.
Αυτό όμως ελάχιστα αφορά τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Τώρα, που στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ένας άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, όπως είναι ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τελειώνει αυτό το σήριαλ. Περιμένουμε να δούμε τα έμπρακτα δείγματα γραφής….
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, και του υφυπουργού Οικονομικών, που υπεγράφη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τροποποιήθηκε η προηγούμενη ΚΥΑ(Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αφορά τη διαδικασία υποβολής της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής. Μεταξύ άλλων στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή της εισφοράς στον ΕΛΓΑ ορίσθηκε η 29η Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα ΚΥΑ η πληρωμή θα πραγματοποιείται είτε με πάγια εντολή, είτε με διακανονισμό σε μετρητά και δόσεις. Στην περίπτωση της πάγια εντολής, ο λογαριασμός των παραγωγών θα χρεωθεί το ποσό της εισφοράς, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα θα υπάρχουν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμα μέσα. Στην περίπτωση του διακανονισμού με μετρητά ή δόσεις οι παραγωγοί πρέπει να καταθέσουν το ποσό που τους αναλογεί στο λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην ΑΤΕ προσκομίζοντας το έντυπο της δήλωσης καλλιέργειας ή εκτροφής. Να προσέξουν πολύ λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες την ημερομηνία αυτή για την πληρωμή των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ…
7 Ομάδες Καπνού από Πιερία
ΠΟΙΟΙ & ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η οργάνωση των Ενεργών Ομάδων Παραγωγών Καπνού Ελλάδος είναι μια οργάνωση που διεκδικεί και αγωνίζεται για την συνέχιση της τεράστιας προοπτικής του καπνού στην χώρα μας. Πρόεδρος της, είναι ο συντοπίτης μας, πρώην Δήμαρχος Ελαφίνας και Πρόεδρος του Α.Σ. Σαμψούς-Ένωσης Καπνοπαραγωγών Πασχάλης Κατσάρας, που έχει εμπειρία στα θέματα του καπνού και κατευθύνει την όλη προσπάθεια.
Για την καλύτερη δική σας ενημέρωση, φίλοι καπνοπαραγωγοί, θα πρέπει να αναφέρω τις συνολικά 16 Ομάδες καπνού που αποτελούν τους Ενεργούς Καπνοπαραγωγούς ανά την Ελλάδα, οι οποίες, κατά σειρά, είναι: ο Αγροτικός Καπνικός Συν/σμός Ν. Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς», ο Καπνικός Συν/σμός «ο Βισάλτης», η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Ροδόπης-Έβρου, η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Δράμας-Καβάλας-Παγγαίου, η Ομάδα Παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού ΕΑΣ Ξάνθης, ο Α.Κ.Σ. Περιοχής Ελασσόνας, η Ομάδα Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Πιερίας, ο Καπνικός Συν/σμός Βοίου& Καστοριάς, ο Α.Σ. Σαμψούς- Ένωση Καπνοπαραγωγών, ο Α.Κ.Σ Λόφου-Μηλιάς, ο Α.Κ.Σ.ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσα-Πιερίας, ο Α.Κ.Σ. Κοζάνης-Σερβίων, ο ΣΠΕΚΟ Βροντούς Α.Σ. Παραγωγής& Εμπορίας Εκλεκτών Καπνών Ολύμπου, ο Α.Κ.Σ.Ορεινών Πιερίων, ο Καπνικός Συν/σμός Κολινδρού-«ΝΕΟΚΟΠΑΚ» και τέλος, ο Α.Κ.Σ. Δήμητρα-Κιλκίς…
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Προσέξτε την επόμενη είδηση που μας έρχεται από την γείτονα Αλβανία: την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος καλλιέργειας ελαιοδέντρων και οπωροφόρων δέντρων, όπως φουντουκιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, καστανιές αλλά και ροδιές, ζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα απ΄ τις αρχές της χώρας του, σε μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ελαιοδέντρων του Γεωργικού Πανεπιστημίου Τιράνων.
Η μονάδα αυτή θα έχει δυνατότητα παραγωγής 500.000 ελαιοδέντρων ετησίως. Τα τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν στην Αλβανία 10.000.000 ελαιόδεντρα, το 1/3 απ΄ τα οποία μάλιστα, επιδοτήθηκαν από χρήματα της κυβέρνησης αυτής και στόχος είναι μέχρι το 2013 θα φυτευθούν 20.000.000 ελαιόδεντρα. Μήπως αυτή η είδηση θα πρέπει να μας ταρακουνήσει αναλόγως
και να λάβουμε τα μέτρα μας καθώς η Αλβανία θα αποτελεί έναν ακόμη σκληρό “παίχτη-ανταγωνιστή” απέναντι στην χώρα μας που ήδη τα τελευταία χρόνια έχει ασπαστεί την ελαιοκαλλιέργεια, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει τα φτηνά κόστη παραγωγής και καλλιέργειας;
ΚΑΙ Η ΠΙΕΡΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ
Επιτέλους και ο νομός Πιερίας έχει την δική του Ένωση Νέων Αγροτών για να εκφραστεί και να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Η υπό σύσταση λοιπόν Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση με την επωνυμία Ένωση Αγροτών Πιερίας που έγινε την Δευτέρα 6 Ιουνίου, όρισε ως πρώτη Διοικούσα Επιτροπή τους: Δημήτρη Δαλαμήτρα από την Κάτω Μηλιά ως Πρόεδρο, Τάσο Καρακούση από τη Ράχη ως Αντιπρόεδρο, Κερασιά Παπούλια από την Κατερίνη ως Γενική Γραμματέα, Γιάννη Δημαλή από τη Βροντού ως Ταμία και Σταύρο Τσαουσίδη από το Νέο Κεραμίδι ως Ειδικό Γραμματέα. Ελπίζω και πιστεύω πως θα προχωρήσουν κανονικά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας θα αποτελέσει ένα διεκδικητικό όργανο που θα βοηθήσει και θα στηρίξει τους νέους αγρότες του νομού που βρίσκονται αποπροσανατολισμένοι και μόνοι τους, μακριά από κόμματα και μηχανισμούς πρωτίστως. Για την ιστορία η ΕΝΑ Πιερίας θα συναντάται με τα μέλη της κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα και η επόμενη συνάντηση ορίσθηκε στις 4 Ιουλίου, στην Βόρεια Πιερία.
ΣΠΑΡΑΓΓΙ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ!
Το σπαράγγι έχει μια ιστορία 20 χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας(κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία, Καβάλα, Σέρρες), αλλά και στον Έβρο , την Ξάνθη, την Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία κλπ. βάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των χωρών παραγωγής της. Τότε βέβαια ήταν στην παντοδυναμία του, μετά το πήρε η κάτω βόλτα και τα δυο τελευταία χρόνια μετά βίας καλλιεργούνται περί τα 40.000 στρέμματα σε όλη την χώρα και η ετήσια παραγωγή ξεπερνάει με το ζόρι τους 20.000 τόνους.
Το χειρότερο όμως όλων, είναι πως ενώ κάποτε οι Γερμανοί ήταν οι κατ εξοχήν καταναλωτές των Ελληνικών σπαραγγιών, σήμερα είναι οι σκληρότεροι ανταγωνιστές-καλλιεργητές του και αυτό αποτελεί έναν ακόμη σοβαρό λόγο να μην προτιμούνται πλέον τα Ελληνικά σπαράγγια στις αγορές τους. Και για να καταλάβουμε το πως ασκείται η αγροτική πολιτική στην χώρα μας, υπενθυμίζω την δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το 2003 που υποστήριζε πομπωδώς πως “τα σπαράγγια, δεν τα καλλιεργούσε κανείς. Ως υπουργός Γεωργίας τα επέβαλα και σήμερα είναι ένα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν”. Τα συμπεράσματα δικά σας!