ΠΟΣΟ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ
ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ;
Ήτανε Μάιος του 2014 όταν ο καιρός άρχισε να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή. Ακολούθησαν ο Ιούνιος, Ιούλιος και έφτασε η 1η Αυγούστου που τα καιρικά φαινόμενα δεν λυπήθηκαν κανέναν. Έκτοτε πέρασαν 6 μήνες. Ήρθαν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ κάνανε τις εκτιμήσεις τους στις πάμπολλες ζημιές που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις, οι βροχοπτώσεις και οι πρωτοφανείς ανεμοθύελλες στις αγροτικές καλλιέργειες της Πιερίας, πέρασε κι εκείνο το 3μηνο που έχει ως δέσμευση να εξετάσει τις ζημιές και να πληρώσει ο ΕΛΓΑ, φτάσαμε Δεκέμβριο, αλλά δεν κινείται τίποτε στον ορίζοντα. Οι ερωτήσεις, παρεμβάσεις και επερωτήσεις Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αμέτρητες. Οι πιέσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων υποθέτω εξίσου πολλές. Ο ΕΛΓΑ εκεί όμως βράχος ακλόνητος!
Κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν με την υπομονή του αγροτικού κόσμου της Πιερίας, μη υπολογίζοντάς τον. Διαφορετικά ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω και δεν μπορώ να δώσω μια λογική εξήγηση!
ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ;
Έχοντας αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή-εξόφληση ή και απλά την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, θέλω να πιστεύω πως η ρητή, γραπτή και επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις 15 Δεκεμβρίου 2014 θα ισχύσει αυτήν την φορά και δεν θα κουβαλήσουν τους δικαιούχους αγρότες σαν τα πρόβατα στα πιστωτικά ιδρύματα, υποβάλλοντάς τους στο μαρτύριο να στριμωχτούν στις ατέλειωτες ουρές των τραπεζών, λίγες ημέρες ή και ώρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Θέλω να πιστεύω πως δεν χάθηκε τελείως η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των κυβερνητικών παραγόντων.
Η Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου αποτελεί ένα τεστ αξιοπιστίας και φερεγγυότητας λόγων και έργων της επίσημης κυβέρνησης. Πως θα γίνει η πληρωμή αυτήν την συγκεκριμένη ημερομηνία και ούτε μια ημέρα αργότερα.
Για να δούμε λοιπόν, αυτήν την φορά τουλάχιστον, θα τηρήσουν τον λόγο τους και θα δώσουν τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας;
ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΠΑΡΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ειλικρινά απορώ και συνάμα θαυμάζω με το θάρρος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει φάει άγριο κράξιμο από αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας στους οποίους πήγε να τους ενημερώσει για την ΚΑΠ της νέας περιόδου 2015-2020. Μια φορά στην Βέροια, μία στην Καβάλα και η τρίτη κάπου στην Κρήτη όπου ο κυβερνητικός αυτός αξιωματούχος πήγε να μιλήσει σε συγκέντρωση αγροτών για το καλά και τα κακά της νέας ΚΑΠ ,αλλά προφανώς βρέθηκε αδιάβαστος σε γενόμενες ερωτήσεις αγροτών-τουλάχιστον αυτό μου βεβαιώνουν αγρότες που παραβρέθηκαν στην ομιλία του στην Βέροια-και δεν ξέρω πόσο αυτό τον συνέτισε ή τον έκανε να αναμορφώσει την άποψή του για το πώς πρέπει να κινείται και να έρχεται σε επαφή με τους αγρότες μας.
Παλιά αυτοδιοικητική καραβάνα ο Πάρης Κουκουλόπουλος νομίζω ότι δεν καταλαβαίνει από κραξίματα ή τουλάχιστον αυτό θέλει να μας δείξει.
Ελπίζω να μην χειροτερ
έψει η κατάσταση και συμβούν τα χειρότερα από την πλευρά των εξοργισμένων αγροτών!
ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 4,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ!
Νέα, πρόσθετη αποζημίωση συνολικού ύψους 4,5 εκατ. Ευρώ χορηγείται, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, στους κτηνοτρόφους όλης της επικράτειας και κυρίως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Χαλκιδικής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από τις ζωονόσους του καταρροϊκού πυρετού, της ευλογιάς, του μελιταίου πυρετού και της βρουκέλωσης, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα απολεσθέντα ζώα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επαγγελματική τους δραστηριότητα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. Με τη νέα υπουργική απόφαση το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων, που έχει χορηγηθεί στους πληγέντες κτηνοτρόφους από τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των απωλειών που υπέστησαν εξαιτίας των παραπάνω ζωονόσων, που φέτος βρίσκονται σε έξαρση στη χώρα μας. Δεν ξέρω κατά πόσο όλα αυτά τα «εισπράττουν» οι φίλοι κτηνοτρόφοι που τους έχουν καταστήσει δύσπιστους και επιφυλακτικούς. Θέλω να πιστεύω ότι είναι έτσι τα πράγματα!
ΚΙ ΟΜΩΣ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 55% ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ(ΤΡΑΚΤΕΡ) ΤΟ 2014
Στα επίπεδα των 1.800 μονάδων εκτιμά ότι θα κυμανθούν οι πωλήσεις των τρακτέρ το 2014, στην χώρα μας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής με δηλώσεις του στο έγκυρο site paseges.gr. Σε σχέση με το 2013, οπότε πουλήθηκαν 1.150 τρακτέρ περίπου, το ποσοστό αύξησης αγγίζει το 55%. Στοιχεία που χωρίς αμφιβολία έχουν το δικό τους ενδιαφέρον μιας και σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης κάποιοι αγρότες στην χώρα μας συνεχίζουν να επενδύουν στα πανάκριβα αγροτικά μηχανήματα(τρακτέρ) για να κάνουν την δουλειά τους και μάλιστα χωρίς να έχουν την δέουσα οικονομική στήριξη και από τα πιστωτικά ιδρύματα όπως γινότανε στο παρελθόν όπου οι τράπεζες μοιράζανε αφειδώς το χρήμα τους στους αγρότες και κτηνοτρόφους!
ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΦΕΤΟΣ 151.728 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΚΟΒΟΥΝ 4.050
Το πράσινο φως για να κοπούν συνολικά 151.728 χριστουγεννιάτικα δέντρα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων μόνον στο νομό Πιερίας αντιστοιχούν 4050 δέντρα, άναψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα. Σύμφωνα με την απόφαση τα περισσότερα θα προέλθουν από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που έχουν δημιουργηθεί σε αγροκτήματα ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν «από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεµάχια µε εμβολιασμένες ή µη καστανιές, που υπόκεινται σε δενδροκοµική περ
ιποίηση και από ιδιόκτητους αγρούς στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης» και «από ιδιόκτητους δασωµένους αγρούς του άρθρου 67 του Ν. 998/79, όπως
αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 14 του Ν. 1734/87 και από εκτάσεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν. 3208/2003».Η απόφαση προβλέπει ότι τα δενδρύλλια «θα προσημαίνονται» με ειδική µολυβδοσφραγίδα κοντά στις κορυφές τους και στη συνέχεια «θα σφραγίζονται µε τη δασική σφύρα στην επιφάνεια τοµής». Όσο για τη μεταφορά τους αυτή θα ξεκινήσει στις 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Δεκεμβρίου.