Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΧΙ ΚΑΙ
Ο ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ
Να λοιπόν που πέρασε και ο χειμώνας αυτός χωρίς να γίνει κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την λήψη μέτρων για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων που θέρισε το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο τους κτηνοτρόφους μας. Και φτάσαμε στην αρχή της άνοιξης δίχως να ληφθεί καμία πρωτοβουλία στον προληπτικό τομέα από την επίσημη πολιτεία που να ελαχιστοποιεί ή και να μειώνει ενδεχόμενο κίνδυνο έξαρσης της ζωονόσου αυτής που κατέστρεψε κοπάδια και κτηνοτρόφους και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πολιτικοί μας είχαν στο μυαλό τους περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις και μάλλον ατόνησαν στην λήψη των κατάλληλων μέτρων που θα οδηγήσουν στην επανάληψη των περσινών φαινομένων. Οι ιδιώτες κτηνίατροι πάντως προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο αυτό να επιστρέψει η αρρώστια την άνοιξη κι ελπίζω να διαψευστούν. Με την ελπίδα όμως δεν μπορεί να γίνεται πολιτική και δεν μπορεί να εφησυχάσουν οι σε αγωνία ευρισκόμενοι κτηνοτρόφοι μας!
ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ
Ειδική Επιτροπή για τα βοσκοτόπια θα συσταθεί στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου για να εξεταστούν οι παράμετροι και να προχωρήσει η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που συνδέονται με τις ενισχύσεις και τις πληρωμές των κτηνοτρόφων. Αυτό αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, εκπροσώπων Περιφερειών, του ΓΕΩΤΕΕ και των κτηνοτροφικών οργανώσεων. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της και θα συμμετέχουν σε αυτήν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, Περιφερειάρχες, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Αποστόλου το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσωρινοί χάρτες βόσκησης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα μας με πρόστιμα ύψους 540 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 1,5 δις ευρώ από άλλες περιπτώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι επειδή είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες για την υποβολή των διαχειριστικών σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει το Μάιο, θα ζητηθεί παράταση από την ελληνική πλευρά.
10.000.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
ΣΕ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΖ
Τα θέματα του υψηλού κόστους των μετακλητών υπαλλήλων, των αποζημιώσεων, της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο τέθηκαν μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη με τους βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου και Γιώργο Ουρσουζίδη, παρουσία εκπροσώπων του υπό σύσταση πανελλήνιου οργάνου των αγροτών.
Όσον αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι θα δουλέψει κανονικά στη φετινή καμπάνια, ενώ οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα με 10 εκατομμύρια Ευρώ. Οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς της Ημαθίας από ζημιές του 2014 θα δοθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Αντίστοιχα, οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2013 θα δοθούν μέχρι το τέλος Μαρτίο
υ. Όσον αφορά το ρωσικό εμπάργκο, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι αναζητούνται λύσεις εξαγωγής σε τρίτες χώρες για φέτος, με πρωτοβουλίες των υπουργείων για μείωση των υψηλών δασμών που αυτές επιβάλλουν.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΑ!
Η τιμή στο λίτρο γάλακτος στο ράφι αυξάνεται, αλλά η παραγωγή μειώνεται και η τιμή του κτηνοτρόφου παραγωγού μένει η ίδια. Η λύση Χατζηδάκη με εισήγηση του ΟΟΣΑ που τόσο λιβάνιζαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες απέτυχε παταγωδώς και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους μας.
Η Ελλάδα χρειάζεται περί τους 1.250.000 τόνους γάλα το χρόνο, η Εθνική ποσόστωση είναι 860.000 τόνοι και η ετήσια παραγωγή έχει πέσει στους 600.000 τόνους. Το 86% των 600.000 τόνων, το δίνουν συνολικά 380 μονάδες ανά την επικράτεια (οι 2.800 μονάδες των επισήμων στατιστικών είναι μόνο στα χαρτιά). Το ζωικό κεφάλαιο έχει επίσης πέσει κάτω από τις 85.000 αγελάδες (όπου αναγράφονται 105.000 ζώα). Άρα λοιπόν πρέπει να στηριχθεί ενεργά από τη νέα κυβέρνηση η Ελληνική αγελαδοτροφία και να δοθούν κίνητρα σε νέους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στην επαγγελματική ενασχόλησή μ αυτήν!
Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ
ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ!
Βάλτε τις μέλισσες να δουλέψουν για σας και εξασφαλίστε ένα σημαντικό εισόδημα. Χωρίς να χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αγρότης ή μελισσοκόμος. Αρκεί να έχετε μεράκι και αγάπη για το μελίσσι και να φροντίζετε να το μετακινείτε για να βρίσκει τροφή.
Για παράδειγμα, μία κυψέλη μπορεί να δώσει μέχρι τρεις φορές τον χρόνο μέλι. Και κατά μέσον όρο 12 κιλά μέλι τη φορά. Δηλαδή 30 με 36 κιλά μέλι, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 8 ευρώ το κιλό (για τα συμβατικά μέλια). Το μελίσσι ήταν πάντα απλόχερο απέναντι στον άνθρωπο. Το περίτεχνο μινωικό κόσμημα με τη Διπλή Μέλισσα, που βρέθηκε στα Μάλια της Κρήτης, πιστοποιεί κατά τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι η μέλισσα ήταν το πρώτο και μοναδικό έντομο που εξημέρωσε ο άνθρωπος για να του δίνει το μέλι, δηλαδή τη μοναδική γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιούσε στη διατροφή του για πολλούς αιώνες. Μια κοινωνία εργατικών όντων, που είναι αυτάρκης, έχει πρόνοιες για τις δύσκολες ώρες, αποθηκεύοντας περισσότερα από όσα αποθέματα ενδέχεται να χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για αναζήτηση τροφής. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τρυγώντας τα αποθέματα των μελισσών. Η μέλισσα προσφέρει πλούτο στον άνθρωπο με ελάχιστα ανταλλάγματα.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ;
Ο Οργανισμός Επισιτισμού &ι Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι ο αφθώδης πυρετός βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο ιός κυκλοφορεί σήμερα σε ορισμένες χώρες που γειτονεύουν με την Ευρώπη και σε περίπου εκατό χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολή, μεγάλου μέρους της Ευρασίας και της Νότιας Αμερικής. Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων (περιλαμβάνει χώρες-μέλη της ΕΕ και χώρες μη μέλη) που βρίσκεται στα όρια των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο». Ο αφθώδης πυρετός είναι μια μολυσματική ασθένεια που πλήττει βοοειδή, χοίρους, κατσίκες & πρόβατα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αφθών στους βλεννογόνους και τις οπλές. Δεν αποτελεί απειλή για την υγεία του ανθρώπου, όμως προκαλεί μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και συνιστά σοβαρή απειλή για το διεθνές εμπόριο. Μετά από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό που έπληξαν ειδικά το 2014 την Ελληνική κτηνοτροφία, μόνον ο αφθώδης πυρετός μας μένει για να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στους κτηνοτρόφους μας. Ελπίζω και πιστεύω η επίσημη Ελληνική πολιτεία να είναι πανέτοιμη γι αυτό το ενδεχόμενο…