Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΤΕ ΤΑ

ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ;

Μπροστά στην λαίλαπα των μέτρων που έρχονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας απέδειξαν ότι μπορούν να συντονιστούν. Ότι μπορούν από κοινού να διεκδικήσουν το “αύριό” τους, χωρίς πάτρωνες. Χωρίς τα κόμματα. Οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις του παρελθόντος ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ανύπαρκτες, εξαφανισμένες. Έτσι λοιπόν περισσότεροι από 500 αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλην την Ελλάδα δώσανε το ραντεβού τους στην Κατερίνη, την Κυριακή 2 Αυγούστου το πρωί, για να συναποφασίσουν το τι θα κάνουν με τα επικείμενα φορολογικά μέτρα που θα περάσουν ή από τα θερινά της Βουλής, ή τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ικανοποιηθούν δανειστές και να δώσουν καμιά δόση στην ταλαίπωρη χώρα μας. Αν και βρισκόμαστε στην περίοδο αιχμής των αγροτικών εργασιών, συμφώνησαν ΟΛΟΙ τους πως θα βγάλουν αυτήν την φορά τα τρακτέρ στις Εθνικές οδούς και στις πλατείες των πόλεων, κόβοντας αν χρειαστεί, την Ελλάδα στα 2, στα 3 και ακόμα χειρότερα. Ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας και περιμένουν. Τα είπανε, τα αποφασίσανε. Απομένει να δούμε την καυτή συνέχεια, αφού παίζεται το μέλλον συνέχισης ύπαρξης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της χώρας!

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Πρόσκληση σε αγρότες και συνεταιρισμούς σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μαζική διαδήλωση στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή την μέρα που θα συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., για να πάρει μέτρα για την γεωργία των προβληματικών χωρών της ΕΕ άρα και της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν οι δύο οργανώσεις, αγροτικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, καθώς υπάρχει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τομείς όπως τα γαλακτοκομικά, το βόειο και χοίρειο κρέας, τα οπωροκηπευτικά, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των εξαγωγών προς την Ρωσία. Οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής σε πολλές χώρες, αναγκάζοντας κάποιους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Οι παραγωγοί είναι θύματα της διεθνούς πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί και οι ευρωβουλευτές πρέπει να δράσουν αμέσως. Λέτε να δούμε έναν Ευρωπαϊκό ξεσηκωμό όλων των αγροτών, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες σε χώρες της γηραιάς ηπείρου;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

«Παράθυρο» για γεωγραφική επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2017-2018 με Εναέρια Μέσα άνοιξε η σύσκεψη, που διοργανώθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του ΕΛΓΑ μετά από αιτήματα φορέων και αγροτών να υπαχθούν οι περιοχές τους στο πρόγραμμα. Στη συνάντηση που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών (Καβάλας, Σερρών, Πιερίας και Κοζάνης), η ανάδοχος του έργου εταιρεία «3Δ» και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, διατρανώθηκε η ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος, ενώ εξετάστηκαν επίσης οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες της επέκτασής του σε άλλες περιοχές πέραν των ήδη αξιολογημένων γεωγραφικών τμημάτων, στα οποία εφαρμόζεται. Όπως τονίστηκε, τα μέσα εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος επαρκούν οριακά για την κάλυψη των ήδη οριοθετημένων περιοχών προστασίας, και οποιαδήποτε γεωγραφική επέκταση απαιτεί επιπλέον μέσα και κατά συνέπεια επιπλέον κόστος το οποίο υπό της παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ, ενώ η επέκτασή του υφιστάμενου προγράμματος σε νέες περιοχές χωρίς ανάλογη αύξηση των διαθέσιμων μέσων, θα επιδείνωνε την κατάσταση και θα μείωνε δραματικά την αποτελεσματικότητά του.

Κατά συνέπεια, έως και το 2019 που λήγει η ισχύς του, το Πρόγραμμα θα συνεχίζει να εφαρμόζεται σε 5.200.000 στρέμματα και της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

“ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ”

Με την παραδοχή πως οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα, έκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η Ελληνική πλευρά προετοιμάστηκε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, διότι υπάρχουν αδικίες που πρέπει να διορθωθούν, και αυτό που εξετάζεται είναι ο περιορισμός του αρνητικού αντίκτυπου στον αγροτικό τομέα που είναι βασικός για την οικονομία μας. «Όταν μια χώρα πάει να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν ξέρω αν έχει έννοια να επιβαρύνεις τόσο πολύ την πρωτογενή παραγωγή» δήλωσε. Ερωτηθείς αν οι προτάσεις των δανειστών περιλαμβάνουν: την ανάκληση των διατάξεων για τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, την σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης των αγροτών και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρέλαιου, παραδέχτηκε πως τα συγκεκριμένα ζητήματα περιγράφουν με σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί νομοθετικά η κυβέρνηση. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτά. Δεν θα ακολουθήσουμε μια λογική να συμφωνούμε κάποια πράγματα σε κάποιους νόμους, ή σε κάποια χαρτιά και μετά στην εφαρμογή να τα ανατρέπουμε. Όλα αυτά θα εφαρμοστούν».

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΦΙΛΟΥΣ” ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε καν τους Ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να φτάσουμε στην δυναμική μορφή που εξέλαβαν οι τελευταίες κινητοποιήσεις τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες με τις γνωστές σκηνές να ρίχνουν κοπριά σε καταστήματα ή να βολτάρουν τα γουρουνάκια τους μέσα στα πρατήρια τροφίμων. Κι αν νομίζουμε ότι μόνον εμείς ως Ελλάδα και ως Έλληνες αγρότες έχουμε πρόβλημα μάλλον κάνουμε λάθος. Οι σκηνές που είδαμε δεν ήταν καθόλου τυχαίες ή και μεμονωμένες και εύχομαι στην Ελλάδα να μην δούμε ακόμη πιο χειρότερες με τα όσα συμβαίνουν στον πρωτογενή τομέα. Η Ευρώπη αυτή είναι ανάλγητη και η αντιαγροτική της πολιτική θα ενταθεί στο μέλλον
ακόμη περισσότερο με τις όποιες αρνητικές συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες. Προσπαθώ να βρω μια αισιόδοξη πτυχή στο όλο θέμα αλλά δεν διαφαίνεται αυτή και μακάρι εκ των πραγμάτων να διαψευσθώ στο μέλλον!

ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ

ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ;

Σε διαβούλευση θα τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για το θέμα των Ομάδων Παραγωγών, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία τουλάχιστον πέντε παραγωγών ομοειδών προϊόντων ζωικής προέλευσης και τουλάχιστον δέκα παραγωγών ομοειδών προϊόντων φυτικής προέλευσης θα συγκροτούνται οι ομάδες παραγωγών στο εξής. Με βάση το σχετικό Άρθρο 35 αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Οι Ομάδες Παραγωγών συγκροτούνται με πρωτοβουλία τουλάχιστον πέντε παραγωγών ομοειδών προϊόντων ζωικής προέλευσης και τουλάχιστον δέκα παραγωγών ομοειδών προϊόντων φυτικής προέλευσης. Η ελάχιστη παραγωγή και για τις δύο κατηγορίες θα καθορίζεται από το γινόμενο των μελών της Ομάδας Παραγωγών επί τον μέσο όρο του παραγόμενου προϊόντος της Ομάδας Παραγωγών στην Περιφέρεια σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων καλλιεργειών. Η διαχείριση και εκπροσώπησή τους, τα ειδικότερα δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, το ύψος της μερίδας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη συγκρότηση και λειτουργία των ομάδων παραγωγών ρυθμίζονται από Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος καταρτίζεται από τα μέλη. Συμπληρωματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τις εταιρείες».