ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ»: ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Αίσιο τέλος είχε η συνάντηση στην Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, το βράδυ, των εκπροσώπων των Ομάδων Καπνού από την Πιερία με την εταιρία «Καπνική Μιχαηλίδη» από την οποία ως γνωστόν αριθμός καπνοπαραγωγών της περιοχής μας περίμενε να πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες και στους οποίους υπήρχε η διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν αυτές τις ημέρες για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες μας δόθηκαν επιταγές από την «Καπνική Μιχαηλίδη» στους εκπροσώπους των Ομάδων καπνοπαραγωγών με τις οποίες η εταιρία αποπληρώνει σε δύο δόσεις: Η πρώτη πληρωμή των επιταγών ενώ αφορούσε για τις 26 Ιουλίου 2016 πληρώθηκε ήδη την Παρασκευή 22 Ιουλίου και η δεύτερη πληρωμή που αφορούσε αρχικά για τις 25 Αυγούστου 2016 θα πληρωθεί τελικά στις 10 Αυγούστου 2016, όπως αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες μας. Εύχομαι κι ελπίζω κατ αυτόν τον τρόπο κλείνει αυτό το θέμα που απασχολεί αριθμό καπνοπαραγωγών από την   Πιερία που βρέθηκε σ αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση!

 

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΤΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ 1/1/2017

Στην τήρηση βιβλίων υποχρεούνται οι αγρότες που βρίσκονται στο κανονικό καθεστώς για άλλη δραστηριότητα (ετεροεπαγγελματίες), ανεξαρτήτως εισοδηματικών ορίων, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Βάσει του πολυνομοσχεδίου οι αλλαγές αυτές στο άρθρο 41 θα ισχύουν από 1.1.2017. Ουσιαστικά δηλαδή, καταργείται η δυνατότητα που έδινε ο νόμος 1024/2014 που όριζε ότι σε περίπτωση που παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση οι αγρότες ασκούσαν και άλλη δραστηριότητα, για την ένταξή τους στα βιβλία κρίνονταν αυτοτελώς για κάθε δραστηριότητα.
Παράλληλα όλοι πλέον οι αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγοράς και ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για την τήρηση βιβλίων, την έκδοση αποδείξεων και την κατάθεση περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Επίσης, παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος της EE. Επιπλέον σημειώνεται, ότι το όριο για τα βιβλία των 15.000 Ευρώ από την πώληση αγροτικών προϊόντων και παροχής αγροτικών υπηρεσιών και των 5.000 Ευρώ από την ενιαία ενίσχυση, δεν αλλάζουν, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο.

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕ ΑΛΛΑ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΤΡΑΠΕΖΑ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΕΥΤΛΩΝ

Το πράσινο φως και μάλιστα ομόφωνα έδωσε η Διοίκηση της Ελλη
νικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην πρόταση αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας που κατάθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να συγκληθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να απελευθερώσει η πιστώτρια τράπεζα την υποδόση των 5 εκατ. Ευρώ, για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.
Η σχετική απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ. Σ. της επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 κι αφού η Διοίκηση έλαβε υπόψη της και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο που της παρέδωσε το διεθνές γραφείο συμβούλων στο οποίο είχε ανατεθεί η σύνταξη του. Δεν ξέρω κατά πόσο μ αυτό εξομαλύνεται η κατάσταση στην παραγωγή τεύτλων, αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να συνεχίζει να υφίσταται το προϊόν αυτό στον Ελλαδικό χώρο!

ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΓΑ (Η 2Η ΔΟΣΗ)


Την Πέμπτη 21 Ιουλίου καταβλήθηκαν τα Οικογενειακά Επιδόματα Β’ Τριμήνου 2016 στους δικαιούχους όλης της χώρας. Πρόκειται για το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών και αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση Α21 μέχρι και τις 26-06-2016. Παράλληλα καταβλήθηκε το ποσόν για τις εκκρεμείς αιτήσεις του 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η πληρωμή αυτή αφορούσε 476.887 δικαιούχους ενώ η δαπάνη ανέρχεται συνολικά στα 162.815.631,88 Ευρώ.

1 ΣΤΟΥΣ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Στα όρια της φτώχειας 1 στους 3 Έλληνες αγρότες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του ΙΝΑ-ΓΣΕΕ, που αναδεικνύει ουσιαστικά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει ένα μεγάλο μέρος του γεωργικού πληθυσμού της Ελλάδας. Άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έρευνας που εξετάζει τις συνθήκες διαβίωσης και εισοδημάτων συνολικά του γεωργικού πληθυσμού της χώρας για την περίοδο 2001-2011. Το ποσοστό της φτώχειας στο γεωργικό πληθυσμό είναι διπλάσιο γενικά από το αντίστοιχο του μη γεωργικού. 4 στους 10 συνταξιούχους στα όρια της φτώχειας, που ενώ παρουσιάζουν σχετικά μικρό ποσοστό φτώχειας εντός του γεωργικού πληθυσμού, εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Το ποσοστό φτώχειας στο γεωργικό πληθυσμό πριν τις μεταβιβάσεις φτάνει το ”εντυπωσιακό” 64,4% για το 2009 και αυξάνεται μέχρι το 66% για το 2011. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας, ότι ο γεωργικός πληθυσμός στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από τη φτώχεια και την άνιση διανομή του εισοδήματος σε σύγκριση από τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Γεγονός που το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι αγρότες μας. Όλα αυτά προφανώς είναι πολύ ψιλά γράμματα για τους σημερινούς, αλλά και τους μέλλοντες κυβερνώντες που χρησιμοποιούν τους αγρότες μας ως ψηφουλάκια και μόνον!

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΡΑΤΕΣ

ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Απαγορεύτηκε η αλιεία με μηχανότρατες σε βάθη άνω των 800 μέτρων μετά από απόφαση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Το κείμενο που συμφωνήθηκε ήταν αποδυναμωμένο σε σχέση με τις εκδόσεις που κατατέθηκαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Η περιοχή που καλύπτεται από την απαγόρευση περιορίζεται στα ύδατα της ΕΕ και του Ανατολικού Κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού, αλλά δεν καλύπτει το Βορειοανατολικό Ατλαντικό, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήλπιζε. Αυτή η αποτυχία ήταν αποτέλεσμα της έντονης προσπάθειας άσκησης πιέσεων από την Ισπανία, της οποίας ο στόλος κυρίως αλιεύει εκτός των ευρωπαϊκών υδάτων, και έτσι ουσιαστικά εξαιρείται από την απαγόρευση. Το 2014, ο αλιευτικός στόλος της Ισπανίας ήταν ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με 9.895 πλοία και χωρητικότητα 379.209 τόνους. Εκτός από το όριο βάθους 800 μέτρων, ο κανονισμός εισάγει επίσης μια νομικά δεσμευτική απαγόρευση της αλιείας σε περιοχές που περιέχουν ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ωστόσο, κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός, πως η απόφαση αυτή, αποτελεί μια μεγάλη νίκη για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που έχουν περάσει οκτώ χρόνια αγωνιζόμενες για την προστασία των οικοσυστημάτων βαθέων υδάτων κατά της αλιείας με τράτες.