ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Σ.Τ.Ε. ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν στις 28 Φεβρουαρίου 2017 οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, του Ν. 4387/2016, προκειμένου να καταργηθεί, καθόσον τους οδηγεί στην εξόντωση ως έχει. Αυτά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν, τους οδηγούν σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό, όπως τονίζουν οι αγρότες. «Η συνδρομή σας στο αναφερόμενο κόστος δεν είναι υποχρεωτική, κρίνεται όμως απαραίτητη η συνδρομή όλων μας, στο βαθμό που ο καθένας δύναται, για την επιτυχία της όλης προσπάθειας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής  για την συνδρομή των αγροτών, κτηνοτρόφων αλιέων κλπ είναι: Τράπεζα Πειραιώς ΙΒΑΝ: GR1401720840005084083817019. Είναι μια άλλη μορφή του αγώνα των αγροτών που ενδεχομένως να αποφέρει αποτέλεσμα επ’ ωφελεία όλων των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα!

 

 

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΡΤΗ, ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 11,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Αποζημιώσεις ύψους 11.770.958,57 Ευρώ για φυτική παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο που ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια κυρίως μέσα στο 2016 κατέβαλε ο ΕΛΓΑ σε 7.379 δικαιούχους παραγωγούς την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, «σύμφωνα με την ανάλυση  των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο νομός Αρκαδίας, όπου καταβάλλονται συνολικά 2.909.659,68 Ευρώ, ενώ ακολουθεί ο νομός Έβρου με 1.091.730,08 Ευρώ». Πρόκειται για χρήματα τα οποία περίμεναν οι πληγέντες αγρότες από την αρχή του 2017 και επιτέλους είδανε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει και μια εξήγηση για αυτήν την μεγάλη καθυστέρηση!

ΜΕΧΡΙ 31-3-2017 ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων (τις γνωστές ως Μ.Υ.Φ.) καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, όπως όλες οι επιχειρήσεις, και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017, μετά από σχετική παράταση που δόθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2016, μέχρι και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Ταυτόχρονα, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι «οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τους τα παραστατικά του 2016 (τιμολόγια αγοράς, εκκαθαρίσεις, αποδείξεις δαπανών, κ.λπ.) στο λογιστή τους».

ΣΤΑ 12 ΚΙΛΑ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΦΕΚ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

Σφραγίδα ΦΕΚ πήρε η αιφνίδια αναθεώρηση της ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σποράς για το σκληρό σιτάρι, που ορίστηκε στα 12 κιλά στα πλαίσια της συνδεδεμένης ενίσχυσης, εγκλωβίζοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου σε ένα πλέγµα καλλιέργειας χαµηλών εισροών και µέτριας ποιότητας μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τη σχετική τροποποιη
τική απόφαση, ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 12.000.000 ευρώ, για το έτος 2018 στα 11.870.803 ευρώ, για το έτος 2019 στα 11.743.009 ευρώ και για το έτος 2020 στα 11.743.009 ευρώ. Επιπλέον η απόφαση τροποποιεί τις υποχρεώσεις των αγροτών ως εξής: Οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ορισμένη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου σποράς (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής). Και τέλος, οι εκτάσεις των παραγωγών που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται και με πιστοποιημένο σπόρο σποράς…

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Με τη θετική ψήφο 8 Ελλήνων ευρωβουλευτών, Καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους Καναδική φέτα. Όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Καναδά (CETA) έγινε αποδεκτή με τη συμφωνία ότι όσες εταιρίες δραστηριοποιούνταν έως το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη για εσωτερική κατανάλωση στον Καναδά. Σημειώνεται ότι η συμφωνία διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά, CETA, έλαβε με περισσότερες από 400 ψήφους την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία. Από την ελληνική πλευρά, θετικά ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ (Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος, Θ. Ζαγοράκης), του Ποταμιού (Γ. Γραμματικάκης, Μ. Κύρκος) και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απουσίαζε. Αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Κ. Χρυσόγονος, Στ. Κούλογλου), ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος), οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, καθώς και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Μια πρώτη παρτίδα αδειών για χρήση αρωματικών υλών στις ζωοτροφές εγκρίθηκε από την Κομισιόν πρόσφατα και αφορά περισσότερες από 150 ουσίες Καθορισμένης Χημικής Σύστασης. Πρόκειται για 15 φακέλους που είχαν υποβληθεί στην Κομισιόν και την Ανώτατη Αρχή για Ασφάλεια Τροφίμων για νέα αδειοδότηση. Οι εν λόγω νέες άδειες χρήσης αρωματικών υλών έχουν σημαντικές διαφορές από τις προηγούμενες άδειες. Ενώ, στην προηγούμενη αδειοδότηση δεν υπήρχαν όρια για την προσθήκη της μεγαλύτερης πλειοψηφίας αρωματικών ουσιών στις ζωοτροφές, οι νέες άδειες  έχουν στην πλειοψηφία τους ένα προτεινόμενο επίπεδο χρήσης για όλα τα καρυκεύματα, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ανώτατο επιτρεπτό όριο. Τα προτεινόμενα όρια χρήσης πρέπει να ελεγχθούν για κάθε αρωματική ύλη στα σκευάσματα ανάλογα με τα ζώα στα οποία απευθύνονται. Οι νέες αδειοδοτήσεις προβλέπουν επίσης ότι αν τα σκευάσματα υπερβαίνουν τα προτεινόμενα επίπεδα αρωματικών υλών, αυτό πρέπει να αναφέρεται στις ετικέτες των προϊόντων και να  περιλαμβάνει το όνομα της δραστικής ουσίας, τον αριθμό ταυτοποίησης, το όνομα της πρόσθετης ουσίας και την ποσότητα της δραστικής ουσίας που προστίθεται.