Στη νεοσύστατη Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής, έρχεται προς συζήτηση, με τη συμμετοχή και φορέων της Πιερίας,  πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα για την ανάπτυξη και ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

Την πρόταση παρουσίασε ο ίδιος ο κ.Κουλκουδίνας, επισημαίνοντας ότι ο Όλυμπος διαθέτει θεσμικό και χωροταξικό πλαίσιο, αφού με  προεδρικό διάταγμα, πριν από δύο ακριβώς χρόνια,  χαρακτηρίστηκε η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου ως εθνικό πάρκο.

Άρα με βάση αυτό, μπορεί να διαμορφωθεί ένα ολιστικό σχέδιο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς.

Η πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα αποτελείται από 12 σημεία:

1ον) Νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση τουριστικών μονάδων στην περιοχή που μπορεί να αφορούν καταλύματα, κατασκηνώσεις, glambing, υποδομές θρησκευτικού τουρισμού.

2ον) Αναβάθμιση των 8 καταφυγίων που υπάρχουν στον εθνικό δρυμό για να ενισχυθεί η δυναμικότητα τους αλλά και η προσφορά νέων και σύγχρονων υπηρεσιών στους επισκέπτες.

 3ον) Διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ορεινού τουρισμού για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που επιτρέπονται με βάση το Π.Δ που έχει δημιουργηθεί για την περιοχή.

4ον) Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αναπαλαίωση παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων στον ορεινό όγκο.

5ον) Πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης μονοπατιών.

6ον) Αναβάθμιση του οδικού δικτύου και βελτίωσης της προσβασιμότητας στις προστατευόμενες περιοχές.

7ον) Δημιουργία κέντρου τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους επισκέπτες στην περιοχή αλλά και ηλεκτρονικού κόμβου.

8ον) Δημιουργία νέου και ενιαίου συστήματος διάσωσης αλλά και κανόνων για την προσβασιμότητα στους ορεινούς όγκους, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

9ον) Καθιέρωση ειδικού σήματος πιστοποίησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού.

10ον) Δυνατότητα δημιουργίας clusters και επιχειρηματικών συνεργασιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, ορεινού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, προκειμένου να δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις η δυνατότητα να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

11ον) Επικαιριοποίηση και διαμόρφωση δικτύων χιονοδρομικού, ορειβατικού, ποδηλατικού, περιπατητικού και αθλητικού τουρισμού.

12ον) Δημιουργία Σχολών Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας για την εκπαίδευση νέων αγροτών.

Ο κ.Κουλκουδίνας πρότεινε επίσης  τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων αλλά και της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

Ο Φορέας αυτός θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, θα μπορεί να συντονίζει όλες τις υπηρεσίες, να προωθεί προτάσεις στην κεντρική κυβέρνηση, να υλοποιεί μελέτες, χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και έργα.

Το επόμενο διάστημα η πρόταση αυτή του κ.Κουλκουδίνα  θα συζητηθεί στη Βουλή, με τη συμμετοχή και φορέων της Πιερίας.

Ο Βουλευτής πρότεινε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών  να κληθούν, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συζήτηση:

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Κατερίνης Γ.Ντούμος, Δίου Ολύμπου Β. Γερολιόλιος και Πύδνας Κολινδρού Χρ.Κομπατσιάρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου,  Ο Προϊστάμενος της  Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου Τριαντάφυλλος Μπίτος και ο Πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Γ.Καραλής ως εκπρόσωπος του συνόλου των φορέων τουρισμού της Πιερίας.

Η τοποθετησή μου στη Βουλή στον σύνδεσμο

 

 

 

 

(Δελτίο τύπου)