PHOTO 5Υψηλής ποιότητας εκδήλωση του Π.Ο.Λ. στο Διεθνές Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. Εξαιρετικές οι ερμηνείες της Μαρίκας Φωτοπούλου.
Στίχοι, μελωδίες και επίκαιρα μηνύματα από Σεφέρη και Ελύτη
Το αφιέρωμα άρχισε με το τραγούδι «πήραμε τη ζωή μας λάθος» και έκλεισε με το «λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα»

Ήταν μια μουσικοποιητική βραδιά που από τους συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκε μαγευτική, γιατί τα είχε όλα. Είχε στίχους με πολύ νόημα, στίχους που εξέπεμπαν επίκαιρα μηνύματα, είχε υπέροχες μελωδίες αλλά και ένα γεμάτο από κόσμο αίθριο στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα -και με αρκετούς όρθιους- όλοι μαζί να απολαμβάνουν και να χειροκροτούν με ενθουσιασμό…
Ήταν μια εκδήλωση πλημμυρισμένη από στίχους Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη σε μουσικές συνθέσεις των Θεοδωράκη, Μούτση, Ανδριόπουλου, Μαρκόπουλου, Δ.Λάγιου, Δ.Παπαδημητρίου, Λίνου Κόκοτου, Μ.Χατζηδάκι και Μ.Τρανουδάκη. Με ερμηνείες από την εξαιρετική φωνή της Μαρίκας Φωτοπούλου, με παρουσιάσεις από Ν.Κολωνιάρη και Δ.Καρτσιούνα αλλά και με απαγγελίες ποιημάτων από Γ.Παπαϊωάννου, Θ.Γερολιόλιου και Κ.Ζησκάτα.
Γι αυτή, λοιπόν, τη βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στους δυο νομπελίστες ποιητές της Ελλάδας, μόνο κολακευτικά λόγια και σχόλια είχαν να πουν αρκετοί μετά το πέρας της εκδήλωσης καθώς συνέχαιραν τους οργανωτές, την ερμηνεύτρια και τους παρουσιαστές.
Ο πρώτος που τους συνεχάρη ήταν ο Πρόεδρος του Αλεξανδρείου, κ. Διονύσης Πασχάλης, o οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς της Προέδρου της Ανωτάτης Αρχής του ΔΙΜΑ κ. Νίνας Γκατζούλη, ενώ ακολούθησαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δ.Δίου-Ολύμπου κ. Σοφία Ζουρζούρα κ.ά.

Στίχοι για την Ελλάδα, επίκαιροι!
Το μουσικοποιητικό αφιέρωμα του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου στους δύο κορυφαίους ποιητές της Ελλάδας ξεκίνησε με τους στίχους του Σεφέρη: «Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή». Ήταν το ίδιο τραγούδι με το οποίο έκλεισε και η βραδιά, όταν μάλιστα η Μαρίκα Φωτοπούλου ζήτησε και τη συμμετοχή του κόσμου ο οποίος όχι μόνο το τραγούδησε αλλά και εκφράστηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Αυτό το τραγούδι θεωρήθηκε από πολλούς ως λίαν επίκαιρο, σε μια στιγμή δηλαδή όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης. Το ίδιο επίκαιρο θεωρήθηκε και το τραγούδι που μιλά για μια «όμορφη και παράξενη πατρίδα», όπου, κατά τον Ελύτη, η πατρίδα «κάνει να πάρει πέτρα, την επαρατά, κάνει να τη σκαλίσει, βγάνει θάματα, μπαίνει σ’ ένα βαρκάκι, πιάνει ωκεανούς, ξεσηκωμούς γυρεύει, θέλει τύρρανους!».
Επίσης, γεμάτο επίκαιρα αλλά κυρίως ενθαρρυντικά μηνύματα θεωρήθηκαν το τραγούδι που λέει «λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα», του Γιώργου Σεφέρη, όπως επίσης και το «τρελοβάπορο» του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος μιλάει για ένα τρελό βαπόρι, την Ελλάδα, και λέει: «Έλα Χριστέ και Κύριε, λέω κι απορώ, τέτοιο τρελό βαπόρι, τρελοβάπορο, χρόνους μας ταξιδεύει, δεν βουλιάξαμε, χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε, κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε!».

Επισημάνσεις οργανωτών, επισήμων αλλά και πολιτών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ευχαριστίες της Προέδρου του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου κ. Δ.Καρτσιούνα προς τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Ιδρύματος για τη φιλοξενία στο Αίθριο του Αλεξανδρείου καθώς επίσης και με ευχαριστίες προσωπικά προς τον κ. Πασχάλη για την αρωγή και στήριξη της όλης διοργάνωσης. Ευχαριστίες όμως η κ. Καρτσιούνα απηύθυνε και προς τον Δ.Δίου-Ολύμπου καθώς και προς τους δύο υπαλλήλους του (Θωμά Καρτσιώτη και Κώστα Στογιάννο) για τη συνεισφορά τους στην εκδήλωση.
Μετά το τέλος της μουσικοποιητικής βραδιάς πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη συνάντηση και συζήτηση στα γραφεία της Διοίκησης του Αλεξανδρείου, όπου ο κ. Διονύσης Πασχάλης έδωσε τον λόγο σε εκπροσώπους φορέων αλλά και σε όσους πολίτες ήθελαν να εκφραστούν.
Την άποψή τους για την εκδήλωση εξέφεραν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο Ομ.Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου κ. Καρτσιούνα, η Αρχαιολόγος κ. Διονυσία Τσίρου, μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου και συμμετέχοντες στη μουσικοποιητική βραδιά καθώς και πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Οι περισσότεροι των συμμετεχόντων έκαναν λόγο για μια «μαγευτική βραδιά», για μια «εξαιρετική εκδήλωση», για «τέτοιες εκδηλώσεις που τις έχει ανάγκη ο κόσμος
μέσα σ’ αυτή την κρίση που ζει», κλπ.

Διονύσης Πασχάλης: Ανοιχτό σε όλους το Αλεξάνδρειο
Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος του Αλεξανδρείου κ. Πασχάλης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες και τους πολίτες, είπε ότι η βραδιά – αφιέρωμα στους Σεφέρη και Ελύτη ήταν μια εκδήλωση υψηλής ποιότητας και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις επιδιώκει το Αλεξάνδρειο να φιλοξενεί στους χώρους του.
Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα Αλεξάνδρειο ανοιχτό σε φορείς και πολίτες ενώ απαντώντας στις ευχαριστίες της κ. Καρτσιούνα για τη φιλοξενία της εκδήλωσης του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φιλοξενία τέτοιων δράσεων δεν αποτελεί χάρη αλλά είναι υποχρέωση του Ιδρύματος, διότι, όπως εξήγησε, «το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκει στον λαό, ανήκει στην Πιερία, στη Μακεδονία, στην Ελλάδα μας».