Στην 27η θέση σε σύνολο 207 χωρών η Ελλάδα στις ερευνητικές δημοσιεύσεις για τον κορονοϊό
Όσο σαρωτική ήταν η ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού, τόσο ήταν και η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας. Πανεπιστήμια, ομάδας ερευνητών, μικρές και μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη πανδημία.
Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας ανταποκρίθηκε εξίσου γρήγορα. Η χώρα μας κατέλαβε την 27η θέση σε σύνολο 207 χωρών αφού καταγράφηκαν 683 επιστημονικές δημοσιεύσεις με ελληνική συμμετοχή, την περίοδο 1 Ιανουαρίου-21 Δεκεμβρίου.
Οι δημοσιεύσεις αναφορικά με τον κορονοϊό με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, έλαβαν 6.165 παραπομπές από άλλες δημοσιεύσεις, δείχνοντας την αξιοπιστία του παραγόμενου επιστημονικού έργου.
Το 62% των ελληνικών δημοσιεύσεων εντάσσεται στην κατηγορία της Κλινικής Ιατρικής, το 13% στην ευρεία θεματική της Βασικής Ιατρικής, το 13,7% την έρευνα από την πλευρά των Φυσικών Επιστημών, το 6,3% στις Κοινωνικές Επιστήμες και ακολουθούν η Μηχανική και Τεχνολογία (4,6%) και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες (0,4%).
Αναφορικά με τους ελληνικούς φορείς με τις περισσότερες δημοσιεύσεις, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών (37,8% των ελληνικών δημοσιεύσεων) και ακολουθούν το ΑΠΘ (14,4%), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (10,4%), το Πανεπιστήμιο Πάτρας (9,6%) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (9,1%).
Από τις ανακαλύψεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή της ανάλυσης των αστικών λυμάτων με στόχο την έγκαιρη παρακολούθηση της διάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα. Η μέθοδος που ανέπτυξε το ΑΠΘ έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.
Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, ένας επίσης καθηγητής του Αριστοτελείου κάνει την έκπληξη με την ανακάλυψη μιας μάσκα ατομικής προστασίας, που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα.
Στον νευραλγικό τομέα των θεραπειών, σε μια ελπιδοφόρα ανακοίνωση προχώρησε το Νοσοκομείο Παπανικολάου. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιματοποιητικών Κυττάρων του νοσοκομείου ανέπτυξε κυτταρική θεραπεία που βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα και η οποία μετά από προσπάθεια βρήκε τους απαιτούμενους πόρους για να προχωρήσει στην κλινική δοκιμή.
Στη διάρκεια της πανδημίας, φορείς και ερευνητές έφτασαν στα όρια τους ανταποκρινόμενοι με πρωτοφανή ταχύτητα στις μεγάλες προκλήσεις που έθεσε η πανδημία. Ελπίδα όλων η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκαν να αποτελέσουν τη βάση για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα στα επόμενα χρόνια.
Πηγή: ΕΡΤ3