Την κατάργηση του νόμου για το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους ζητούν οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ. Αιχμές για τον υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Στην αντεπίθεση περνούν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ζητώντας τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην καταργηθεί το πλαφόν κέρδους, όπως επίσης και στις υψηλές προμήθειες στις κάρτες.

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει δείξει τις προθέσεις της για διατήρηση του νόμου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη να καταργηθεί ο νόμος για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, καθώς έτσι, όπως υποστηρίζει, όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστική η αγορά, αλλά περιορίζεται ο ανταγωνισμός και τελικά το μέτρο δεν βοηθάει να πέσουν οι τιμές.

Όπως τονίστηκε, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ξεπέρασαν τα 12 δισ., το 2023, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους τους είναι μόλις στο 1,8%.
Η αύξηση μισθών αντίδοτο την ακρίβεια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕ, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης , μιλώντας σε δημοσιογράφους «οι δικές μας προτάσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρώνονται στο άνοιγμα της αγοράς και στην κατάργηση κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Είχαν ένα νόημα όταν ελήφθησαν. Μην επιτρέποντας στην αγορά να λειτουργήσει σωστά θεωρούμε ότι περιορίζουν αντί να ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Η συντήρηση αυτού του περιοριστικού καθεστώτος θεωρούμε ότι πλέον βλάπτει τις τιμές και δεν επιτρέπει μειώσεις. Προσθέτοντας γραφειοκρατία και κόστη».

Για το ζήτημα των τιμών, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕ (Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας) , αυτές ανέβηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια και έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο. Δεν μπορούν να γυρίσουν σε επίπεδα προ τριετίας. «Μόνη λύση είναι η αύξηση των μισθών, για να αποκατασταθεί ένα μέρος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή», επισήμανε.

Ο υψηλός ΦΠΑ φταίει για τις υψηλές τιμές
Στην τιμή του καλαθιού του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Λευτέρης Κιοσές γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ. Όπως τόνισε, σύμφωνα με έρευνα σε 44 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε οκτώ χώρες της Ευρώπης, για 42 κατηγορίες προϊόντων, η Ελλάδα έχει σημαντικά φθηνότερο καλάθι, αλλά χωρίς τον ΦΠΑ. Χωρίς το ΦΠΑ είμαστε φθηνότεροι ακόμα και από τη Ρουμανία.

«Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, το έχουμε πει πολλές φορές, είναι πολύ υψηλός. Το 13% στα τρόφιμα και το 24% στα μη τρόφιμα είναι μεγάλα ποσοστά. Ειδικά όταν χώρες με πολύ μεγαλύτερες οικονομίες έχουν συντελεστές από το 0% μέχρι 9%. Το 13% είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Και όταν βάζουμε στην εικόνα τους μισθούς και τα εισοδήματα είναι περισσότερη η σημασία που έχει ο ΦΠΑ και όταν συγκρίνουμε τιμές και εισοδήματα», τόνισε ο γεν. Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ.

Οι προμήθειες των τραπεζών
Πρόβλημα για τα σούπερ μάρκετ είναι, όπως ανέφερε η ΕΣΕ και οι προμήθειες όσον αφορά τη χρήση των καρτών. Το κόστος χρήσης των καρτών έχει ένα μέσο όρο 0,50% στον τζίρο.

Δηλαδή, όταν ένα σούπερ μάρκετ πουλάει 100 ευρώ και με τον ΦΠΑ 120 ευρώ, πάνω στο 120 έχει ένα κόστος το σούπερ μάρκετ 0,50%.

Η χρήση καρτών έχει ξεπεράσει το 70%, τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν συνολικά πάνω από 50 εκατ. στον ισολογισμό τους για κόστος καρτών. «Άρα αν υπήρχε δυνατότητα να πέσει το μέσο κόστος στη χρήση καρτών αυτό θα βοηθούσε πολύ και τις τιμές», τόνισε ο κ. Πεταλάς.

Από το ποσοστό 0,50% που δίνουν τα σούπερ μάρκετ, όπως ανέφεραν τα μέλη της ΕΣΕ, η Visa και η Mastercard παίρνουν πάνω από το μισό. Το έσοδο των τραπεζών από αυτό το ποσό είναι στο 0,15%.

 

 

 

Πηγή:flash