Να δοθεί ένα τέλος από τις τράπεζες στην περικοπή του δικτύου των καταστημάτων και στη μείωση της απασχόλησης ζητά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΤΕΕ αναφέρει πως οι τράπεζες συνεχίζουν ακόμα και μέσα στην πανδημία να λειτουργούν σε μια λογική συρρίκνωσης και περικοπής κόστους, επικαλούμενες την αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση και τη δραστική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της πελατείας που έφεραν η πανδημία και τα lockdowns.

Κατά την Ομοσπονδία, οι τραπεζικές διοικήσεις ξεχνούν ότι οι αλματώδεις αυξήσεις στις ψηφιακές συναλλαγές πηγάζουν από ιδιαίτερα χαμηλά μεγέθη εκκίνησης και «συνειδητά παραβλέπουν» ότι συναλλακτικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αποτελούν πρότυπο, ούτε είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν όταν επανέλθουμε στην «κανονικότητα», αλλά και ότι τα καταστήματα δικτύου και το προσωπικό τους είναι το αναντικατάστατο «δείγμα γραφής», το πρόσωπο και ο σύνδεσμος εμπιστοσύνης της κάθε τράπεζας με την πελατεία στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ οι τραπεζικές διοικήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη, τις συνεχείς διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το κλείσιμο καταστημάτων δικτύου ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές και δεν αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον 30% της πελατείας (και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, που έχουν άλλωστε κάθε δικαίωμα σε ισότιμη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση) αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά δίκτυα, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές, κόστους σύνδεσης, κόστους συναλλαγών, ή εξαιτίας έλλειψης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων,

Στη βάση αυτή η ΟΤΟΕ αναφέρει πως ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο προχωρημένες από την Ελλάδα στις συναλλακτικές συνήθειες και στην ψηφιακή τραπεζική, διατηρούν πολύ περισσότερα καταστήματα δικτύου και εργαζόμενους στο δυναμικό τους, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει προκύπτουν τα εξής:

-Στη χώρα μας αντιστοιχεί σήμερα ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη ένας σε 185 κατοίκους. Με άλλα λόγια, για να πλησιάσει το τραπεζικό μας σύστημα τον μέσο όρο της ευρωζώνης, θα έπρεπε να λειτουργεί με 37% παραπάνω εργαζόμενους!

-Το 2010 είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους. Το 2019 μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία!

-Το 2019 ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους!

Η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει πως το δίκτυο καταστημάτων των ελληνικών τραπεζών είχε ήδη δραματικά συρρικνωθεί πριν την πανδημία, με μείωση πάνω από 50% το 2019 έναντι του 2010. Η δε απασχόληση μειώθηκε κατά 34,3% στο διάστημα 2011-2019, έναντι 14,6% μείωσης, στο ίδιο διάστημα, στην Ευρωζώνη.

Στη βάση αυτή καλεί την Κυβέρνηση και το ΤΧΣ (κύριο μέτοχο), να πάρουν ξεκάθαρα θέση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές.

 

 

 

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)