Στην Πιερία καλλιεργείται η μισή παραγωγή ακτινιδίων της Ελλάδας
Πλησιάζει η περίοδος συγκομιδής για τους παραγωγούς των ακτινιδίων. Στο νομό Πιερίας καλλιεργούνται περισσότερα από 35.000 στρέμματα που καλύπτουν το σχεδόν 50% των εξαγωγών της χώρας στην παγκόσμια αγορά! Πηγή ΕΛ. ΣΤΑΤ.
Μπορεί το 2023 να έφερε μια αισθητή μείωση του όγκου κατά περίπου 40%, λόγω της ακαρπίας που έφερε ο περσινός ήπιος χειμώνας, όμως η τιμή πώλησης ήταν άκρως ικανοποιητική, στα 80-90 λεπτά/κιλό, σχεδόν διπλάσια από τα περσινά 40-50 λεπτά. Μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων αναμένεται να έχουμε φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Όμως η ποιότητα φαίνεται να είναι καλή όπως και τα μεγέθη,κάτι που δίνει καλές προοπτικές για τις φετινές τιμές.
Ως προς τις ποικιλίες, αυτή που κυριαρχεί εγχώρια είναι η Hayward, το πράσινο ακτινίδιο. Οι κίτρινες ποικιλίες που μπαίνουν σιγά-σιγά, οι οποίες, αν και εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές στην αγορά, παραμένουν πιο ευαίσθητες σε σύγκριση με τις πράσινες.
Ενώ η παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σταθερή ή ακόμη και να αυξηθεί, η Ιταλία αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση για να αντιστρέψει την πρόσφατη τάση των εξαγωγών της και, ειδικότερα, να αντιμετωπίσει πλήρως τις επιπτώσεις μιας ασθένειας που ονομάζεται moria στην ικανότητά της να καλλιεργεί τον καρπό.
Στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας ακτινιδίου επενδύουν οι ανταγωνίστριες Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, έχοντας πάντα τη δική τους αγορά του εξωτερικού. Ειδικότερα για τις δύο πρώτες χώρες, αυτές έχουν στη διάθεσή τους σημαντική υποστήριξη από πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα για την καλύτερη εξέλιξη του προϊόντος.
Βασική ανταγωνίστρια είναι η Νέα Ζηλανδία που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά. Η Ν. Ζηλανδία επενδύει στα κίτρινα και κόκκινα ακτινίδια όπου η παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσια από το παραδοσιακό ακτινίδιο, την ώρα που στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής κίτρινου ακτινιδίου.
Αυτά κι άλλα πολλά θα συζητηθούν στη 1η Γιορτή Ακτινιδίου του Δήμου Κατερίνης στην Γανόχωρα, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στις 19:00 στον Μορφωτικό Σύλλογο Γανόχωρας