Η πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους Προέδρους  των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας  από όλη την Ελλάδα, διοργάνωσε  η Γραμματεία Οργανωτικού, παρουσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κόμματος Κυριάκου  Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης την οποία συντόνισε ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε καίρια θέματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενώ το λόγο πήραν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου, ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, ο Πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Παύλος Μαρινάκης, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού κι Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας, η εκπρόσωπος τύπου για τα περιφερειακά ΜΜΕ Έλενα Σώκου και όλοι οι Πρόεδροι Δ.Ε.Ε.Π. της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της  Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Πιερίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης   μίλησε για ένα νέο τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων, με εξωστρέφεια κοντά στον πολίτη και με χαρακτηριστικά εθελοντικής προσφοράς. Επίσης έθεσε ζητήματα που αφορούν στο νομό Πιερίας.

Μεταξύ άλλων ο Γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, όπως και των κομματικών μας οργανώσεων, για το γεγονός ότι μετατρέψατε την Ελλάδα σε χώρα σύμβολο. Η σημαντική παρουσία σας σήμερα, μας ενδυναμώνει στον αγώνα να διατηρήσουμε το Κόμμα μας ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας. Ενδυναμώνει τον αγώνα να επικοινωνήσουμε το κυβερνητικό έργο, αλλά και να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.»

 

«Τα καταφέραμε καλά – Η κρίση αυτή μας δοκίμασε όλους»

«Η κρίση αυτή είναι μία κρίση που μας δοκίμασε όλους», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση προσθέτοντας πως «έχουμε, όμως, την ικανοποίηση ως παράταξη ότι τα καταφέραμε καλά. Ελέγξαμε το πρώτο κύμα της έξαρσης του ιού. Ο ιός εξακολουθεί και υφίσταται στη χώρα, αλλά σε πολύ περιορισμένους αριθμούς και νομίζω ότι έχουμε πιστωθεί ως κόμμα, ως παράταξη, ως κυβέρνηση, αλλά τελικά ως χώρα, το γεγονός ότι ήμασταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας επιτυχίας για το πώς αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή επιδημιολογική κρίση».

 

«Στόχος μας η διασφάλιση των θέσεων εργασίας»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τη δημιουργία νέων καινοτόμων σχημάτων προκειμένου να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας: «Δημιουργήσαμε νέα καινοτόμα σχήματα για να μπορέσουμε πάνω από όλα να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως με το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” που δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους τους για λιγότερο χρόνο από την πλήρη απασχόληση μέχρι και το μισό χρόνο, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σχεδόν πλήρεις απολαβές και τη διαφορά αυτή να την πληρώνει το Δημόσιο. Σήμερα, μάλιστα, ανακοινώνουμε και μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία την οποία θέλω να θέσω υπόψη σας: προσθέτουμε σχεδόν ακόμα 200 εκατομμύρια στη χρηματοδότηση Συν-Εργασίας, έτσι ώστε το κράτος να καλύψει και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών που υπό κανονικές συνθήκες θα βάρυναν τον επιχειρηματία. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε το πρόγραμμα της Συν-Εργασίας ακόμα πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους οι οποίοι στην πράξη θα δουλεύουν το μισό χρόνο αλλά -το τονίζω- θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους.  Το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο είμαστε διατεθειμένοι να το επεκτείνουμε και για το μήνα Αύγουστο, αλλά αυτό θα μας το υποδείξει τελικά η ίδια η  αντίδραση της αγοράς. Άρα, ξέρουμε, ότι η κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, παρά ταύτα οφείλω να επισημάνω ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο ήταν η χαμηλότερη στην ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μπήκε με ορμή, συναντήθηκε με ορμή, με ταχύτητα, την οποία είχε ήδη πριν την υγειονομική κρίση. Προφανώς το δεύτερο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό μας, πάντα με ασφάλεια, προσδοκώντας όμως να σώσουμε ότι μπορούμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά».

 

 

«Σημαντικό βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης σημειώνοντας πως για την Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Στη δύναμη πυρός μας προστίθενται, όχι μόνο τα χρήματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία τώρα είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε, αλλά και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ., όπως έχετε ακούσει, τα οποία σε πρώτη φάση θέλω να το τονίσω αυτό αποτελούν πρόταση της επιτροπής, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα σε επίπεδο Συμβουλίου, είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό. Πάντως, συνιστούν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ευρώπης σε μία κατεύθυνση στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με κοινό δανεισμό που αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ελληνικό αίτημα. Πιστεύω, ότι το πακέτο αυτό μπορεί να κλείσει μέσα στον Ιούλιο, στην αρχή της γερμανικής προεδρίας, ώστε να μπορούμε πια να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσουμε. Είναι λεφτά τα οποία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από το ‘21 και μετά. Θα υποστηρίξουν τις κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, αλλά θα στηρίξουν και τις βασικές μας πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την υποστήριξη της εργασίας, την κατάρτιση των εργαζομένων. Έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα σήμερα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το βασικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Η κρίση να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα – Όχι εκλογές»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα  «Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι «όχι». Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε».

 

«Συνειδητή απόφαση η απολιγνιτοποίηση – Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τις περιοχές»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απολιγνιτιποίηση, που αφορά ειδικά την περιοχή της Αρκαδίας και τη Δυτική Μακεδονία σημειώνοντας πως αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία. «Έχουμε πάρει μία συνειδητή απόφαση που, νομίζω, ότι τελικά βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον λιγνίτη. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον λιγνίτη για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι ο λιγνίτης ενώ κάποτε ήταν το εθνικό μας καύσιμο και μας έδινε πρόσβαση σε δωρεάν ενέργεια, σήμερα πια είναι πολύ ακριβός, διότι μαζί με τον λιγνίτη έρχονται και τα δικαιώματα ρύπων που κάνουν την καύση του πολύ ακριβή για τη ΔΕΗ. Και ο δεύτερος λόγος είναι η τεράστια -που τη γνωρίζουν πολύ καλά και οι κάτοικοι της Κοζάνης και του Αμύνταιου και της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης- περιβαλλοντική επιβάρυνση που η καύση του λιγνίτη συνεπάγεται ως προς την καθημερινότητα των πολιτών. Ερχόμαστε και λέμε λοιπόν ότι ναι, θέλουμε να κλείσουμε τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη ή τουλάχιστον να τα κρατήσουμε σε ψυχρή εφεδρεία, αλλά έχουμε και πάρα πολλά χρήματα πια στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο γι’ αυτές τις περιοχές, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία. Θέλω να σας πω χαρακτηριστικά ότι στη νέα πρόταση της Επιτροπής, οι πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα, για το ταμείο δίκαιης μετάβασης, τετραπλασιάστηκαν. Από εκεί που είχαμε 10 δισ. συνολικά για όλη την Ευρώπη, για το ταμείο δίκαιης μετάβασης, θα πάμε στα 40. Άρα, έχουμε πολλά περισσότερα χρήματα για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν στην περιοχή. Να δώσουμε πολύ πιο ελκυστικά κίνητρα για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας σε άλλη κατεύθυνση, για να μπορέσουν άνθρωποι οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι από τον λιγνίτη επαγγελματικά, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να βρουν μία νέα απασχόληση σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την προσπάθεια».

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σημείωσε τα εξής:

«Όσα από κοινού πολίτες και πολιτεία πετύχαμε στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής αποτελούν στέρεα θεμέλια  για την οικοδόμηση μίας νέας, καλύτερης πραγματικότητας για την Ελλάδα μας μετά την πανδημία. Η εμπιστοσύνη που εμπνέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, η αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εφαρμόζοντας το δικό μας σχέδιο, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα που δείχνουμε ως κυβέρνηση σε όλα τα μεγάλα μέτωπα συνθέτουν τα στοιχεία που δίνουν στους  Έλληνες τη δύναμη να αισιοδοξούν παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του διολισθαίνουν στην «γκρίζα» περιοχή της πολιτικής. Υιοθετούν με μεγάλη ευκολία στον δημόσιο λόγο τους φήμες και ψεύδη του διαδικτύου. Δεν πλήττουν όμως έτσι την κυβέρνηση. Το δικό τους κόμμα καθιστούν περισσότερο ανυπόληπτο. Η κληρονομιά από τα 5 χρόνια που άσκησαν εξουσία αποτελεί βαρίδι για τη χώρα. Αλλά όπως φαίνεται και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντάζει βάρος, ασήκωτο για τους ώμους τους. Το γεγονός αυτό καθιστά τη δική μας συλλογική προσπάθεια ακόμα πιο κρίσιμη για την πατρίδα μας και το μέλλον της.

Οι οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα, ενσωματώνοντας ψηφιακές υπηρεσίες στην καθημερινή τους λειτουργία, βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Όχι μόνο για να πληροφορήσουν εργαζόμενους και ανέργους, επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες κάθε ηλικίας για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Αλλά και για να μεταφέρουν αξιόπιστα τις αγωνίες και τις επισημάνσεις τους, τις προσδοκίες και τις προτάσεις τους. Το πολιτικό μας δυναμικό παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης των ιδεών και των αξιών».

 

(Δελτίο τύπου)