Στο 25% η ανεργία στην Πιερία – Μακροχρόνια άνεργοι δεν δηλώνονται πια στον ΟΑΕΔ
Η κατάσταση σε κάθε νομό, όπως την καταγράφουν τα Εργατικά Κέντρα. Μεγάλα αγκάθια τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων και η χαμηλόμισθη εργασία.
Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τα συνδικάτα της Βόρειας Ελλάδας από το βήμα της ετήσιας ενημέρωσης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης υπογράμμισαν ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, παρουσίασαν τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κάθε νομού και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ το Σάββατο, ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κώστας Σιάκος, είπε ότι ο νομός του είναι ο φτωχότερος νόμος της Κεντρικής Μακεδονίας και ο νομός με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε., με την ανεργία στους νέους κάτω από 25 ετών να φτάνει το 78%. Σε όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σιάκο έρχεται να προστεθεί και η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. «Θυμάμαι τους σημερινούς κυβερνώντες να διαδηλώνουν κατά της “μικρής ΔΕΗ”», είπε ο κ. Σιάκος ενώ πρόσθεσε ότι ιδιαίτερο πρόβλημα προκαλούν οι συναλλαγές με την ΠΓΔΜ, αφού υπάρχει ισοζύγιο συναλλαγών 90/10.
Από την Κατερίνη η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δέσποινα Κωνσταντίνου είπε πως η ανεργία είναι στον νομό είναι στο 25%, ωστόσο υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που πια δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ. Έκανε μάλιστα λόγο και για δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην Πιερία, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμα στην ασφαλή εργασία. Επιπλέον, ανέφερε την περίπτωση νέας εργαζόμενης που έπαιρνε μισθό για νέους κάτω των 25 ετών, διεκδίκησε να αμοίβεται με βασικό μισθό και δικαιώθηκε.
Στην Ξάνθη, η ανεργία ακολουθεί αυξανόμενη πορεία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη έχει ξεπεράσει το 45%. «Πάρα πολλοί οικοδόμοι από την Ξάνθη έχουν μεταναστεύσει για εργασία στο Κατάρ, για τις υποδομές στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περίπου 200 σε κάθε περιοχή εκεί, έχουν κάνει ελληνικές κοινότητες αλλά σιγά σιγά θα αρχίσουν να επιστρέφουν γιατί τελειώνουν οι εργασίες και θα προστεθούν στις καταστάσεις ανέργων στην περιοχή μας». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των διοδίων, που επιβαρύνουν οικονομικά τους κατοίκους της περιοχής.
Στον νομό Καστοριάς, «όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αναπτυξιακή, αλλά ακόμα και τα έργα που επρόκειτο να γίνουν, έχουν σταματήσει», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας.
Από την Πέλλα η Θεανώ Ζουρνατζίδου είπε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό χαμηλόμισθης εργασίας. Παράλληλα, στα ύψη είναι και η ανεργία, αφού στην περιοχή, στα 13.000 άτομα που αποτελούν το σύνολο του εργατικού δυναμικού, υπάρχουν 7.014 άνεργοι, με το ποσοστό να φτάνει το 54%.
Ο Δημήτρης Ταγκατσίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας δεν ανέφερε συγκεκριμένο ποσοστό ανεργίας, ωστόσο είπε ότι από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία επένδυση στον νομό Ημαθίας. «Έχουν κλείσει επιχειρήσεις, εργοστάσια, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας», τόνισε ο ίδιος.
Στον νομό Δράμας, κάθε εβδομάδα υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, ενώ τα ποσοστά μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού είναι στα ύψη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργο Σαβρίδη.
Στη Χαλκιδική, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χρήστος Ζαφειρούδας είπε ότι ο τουρισμός ευνοεί την εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ωστόσο η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ελλιπής το καλοκαίρι, όπου το εργατικό δυναμικό αυξάνεται κατά 50%. Η ανεργία στη Χαλκιδική το καλοκαίρι είναι γύρω στο 25%, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρούδα, ωστόσο τον χειμώνα αυξάνεται κατά πολύ.
Ο Άρης Κουρκούτας από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης είπε ότι η περιοχή του βρίσκεται στο υψηλότερο σκαλί της ανεργίας, με τον νόμο να έχει 35% ανεργία και 65% στους νέους κάτω των 25 ετών. Ακόμη, υπάρχει έξαρση στην μαύρη εργασία. «Η εμπορική δραστηριότητα είναι στο μηδέν, έχουν κλείσει 390 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν ανοίξει 320», πρόσθεσε.
Από το Εργατικό Κέντρο Σερρών, ο πρόεδρος, Άλκης Απιδόπουλος, ανέφερε ότι στον κλάδο της μεταποίησης, στα 8 χρόνια των μνημονίων άνοιξαν 344 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.753, στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 1.031 και έκλεισαν 2.953, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 1.663 και έκλεισαν 4.081. «Είμαστε ένας νομός σε απόγνωση», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Κώστας Ποδάρας είπε ότι στον νομό του η πραγματική ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 35%.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός με ρώτησε χθες στη σύσκεψη με τους φορείς αν είμαι περισσότερο αισιόδοξος, μετά την έξοδο από τα μνημόνια… Όμως υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να εκμεταλλευτούμε το νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Αν η κυβέρνηση δεν έχει συνεργασία με τα συνδικάτα και αποφασίζει με άλλους για αυτά που παλεύουμε εμείς, δεν θα έχει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα».
Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, την οποία χαρακτήρισε «τρύπα στο νερό», από τη στιγμή που δεν συμμετέχουν στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι. Τέλος, χαρακτήρισε θετικό το ότι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΒΟ, αλλά και τις σχετικές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, Στέργιο Πιτσιόρλα για τη Hellenic Steel.
Πηγή: voria.gr