Στο Αιγαίο ο στόλος – Υπό επιτήρηση η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Στην ενίσχυση των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν στο Αιγαίο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη διεξαγωγή της μεγάλης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας σημαντικός αριθμός πλοίων του στόλου έχει λάβει εντολή απόπλου από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας με κατεύθυνση τις περιοχές όπου πρόκειται να αναπτυχθούν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, με σκοπό τη διακριτική παρακολούθησή της δραστηριότητάς τους, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν προκλητικών συμπεριφορών σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Στο Πεντάγωνο επικρατεί προβληματισμός εάν και κατά πόσο η Άγκυρα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη άσκηση προκειμένου να αυξήσει για μία ακόμη φορά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ίδια στιγμή που το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» εξακολουθεί να πλέει στο κεντρικό Αιγαίο πραγματοποιώντας θαλάσσιες έρευνες.
Στη «Γαλάζια Πατρίδα» πρόκειται να συμμετάσχει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην εν λόγω άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.
Να σημειώσουμε πως η εν λόγω άσκηση είχε δύο χρόνια να πραγματοποιηθεί καθώς το 2020 είχε ματαιωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης και ως προς την ονομασία της δεδομένου ότι η φράση «Γαλάζια Πατρίδα» χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επισημάνει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας οι οποίες εκτείνονται σε μία περιοχή 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χαρακτηρίζεται ως «τουρκική επικράτεια».