Στο «μυαλό» του σκύλου: Τα σημάδια για το πώς νιώθει και τα λάθη που κάνουμε
Οι «παρεξηγήσεις» για τη συμπεριφορά των σκύλων
Όταν ένας σκύλος κουνά την ουρά του είναι χαρούμενος. Κάθε φορά που γυρίζει ανάσκελα ζητά χάδια. Και όταν γλύφει το πρόσωπο κάποιου, δείχνει πόσο τον αγαπά. Αυτά νομίζουν οι περισσότεροι. Αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραίτητα σωστά.
Πρόκειται για μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων, καθώς είτε δεν διαβάζουν σωστά τα «σημάδια» που δείχνουν πώς αισθάνεται πραγματικά το κατοικίδιό τους, είτε προσπαθούν να ερμηνεύσουν κάποιες από τις συμπεριφορές τους προσδίδοντάς τους ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
«Τα σκυλιά πάντα επικοινωνούν μαζί μας, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ακούμε. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια θέματα με τη συμπεριφορά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπαιδεύτρια Άμπερ Μαρίνο.
Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια
Ένα βασικό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι πως συχνά δεν βλέπουν τα σημάδια που προδίδουν ότι ο σκύλος τους είναι στρεσαρισμένος, κάτι που πολλές φορές αποτελεί προάγγελο επιθετικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με ειδικούς, ένας αγχωμένος σκύλος μπορεί να δείξει ότι φοβάται με το γλείψιμο των χειλιών του, με το χασμουρητό, σηκώνοντας ένα από τα μπροστινά πόδια, όταν ξύνεται, τρέμει, είναι λαχανιασμένος ή πηγαινοέρχεται. Επίσης μπορεί να «αλλάξουν» τα μάτια του. Είναι ένα φαινόμενο που λέγεται «μάτι της φάλαινας»- όταν φαίνεται περισσότερο το λευκό τους- και είναι συχνά σημάδι άγχους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ο σκύλος είναι λαχανιασμένος, χασμουριέται ή σηκώνει την πατούσα είναι στα πρόθυρα «κρίσης». Οι σκύλοι λαχανιάζουν όταν ζεσταίνονται. Κάποιες ράτσες, όπως τα πόιντερ, σηκώνουν το μπροστινό πόδι όταν «πιάνουν» μια οσμή. Το χασμουρητό επίσης μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος είναι κουρασμένος.
Για να καταλάβουμε τι δείχνει η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά του σκύλου, πρέπει να κοιτάξουμε όλο το σώμα του και να λάβουμε υπόψη το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται, επισημαίνει η ψυχολόγος Σάρα Μπάιοσιερ, διευθύντρια του Thinking Dog Center, στο Hunter College της Νέας Υόρκης.
Οπότε, αν ο σκύλος είναι λαχανιασμένος και δεν ζεσταίνεται, ή αν χασμουριέται αλλά δεν φαίνεται κουρασμένος, θα μπορούσε να είναι αγχωμένος. Ιδιαίτερα αν βλέπετε έναν καταιγισμό από τέτοιες συμπεριφορές άγχους ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα καλό σημάδι ότι ο σκύλος σας αισθάνεται άβολα, λέει η δρ. Μπάιοσιερ.
Τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση; Πρώτα από όλα να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι μπορεί να του προκαλεί δυσφορία, λέει η ψυχολόγος Άντζι Τζόνστον, διευθύντρια του Canine Cognition Center στο Boston College. Βρίσκεστε σε μη οικείο μέρος; Όταν έχετε μια εικόνα για το τι μπορεί να κάνει το σκύλο να αισθάνεται άβολα, αποσυρθείτε από αυτή τη δραστηριότητα, για να δείτε αν θα εξαφανιστούν αυτές οι συμπεριφορές.
Οι κινήσεις της ουράς είναι άλλο ένα πράγμα που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε, όμως συνήθως αυτό δεν ισχύει. «Η πιο συχνή παρανόηση, μακράν, είναι πως το κούνημα της ουράς σημαίνει σίγουρα ότι ο σκύλος είναι χαρούμενος», λέει η δρ. Τζόνσον. Αν η κίνηση είναι χαλαρή, πιθανότατα, ναι, είναι ικανοποιημένος. Όμως, αν κουνάει ελαφρά την ουρά του και αυτή φαίνεται άκαμπτη, μπορεί να είναι σημάδι πως ετοιμάζεται να γίνει επιθετικός. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι όταν η ουρά γέρνει περισσότερο προς τα δεξιά, όταν κουνιέται, ο σκύλος είναι χαρούμενος και όταν γέρνει περισσότερο προς τα αριστερά είναι επιθετικός.
Η κοινωνική ζωή των σκύλων
Πολλά από τα λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων σχετίζονται με το πώς χειρίζονται τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των κατοικίδιων τους. Συχνά δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια- το λαχάνιασμα, το δύσκαμπτο κούνημα ουράς, το γλείψιμο των χειλιών ή το χασμουρητό- που δείχνουν ότι το ζώο νιώθει άβολα κοντά σε άλλους ανθρώπους ή σκύλους και χρειάζεται βοήθεια.
Μια αντίδραση, αναγνωρίζοντας τα σημάδια, θα μπορούσε να ήταν να ζητήσετε από άλλους ανθρώπους να δώσουν χώρο στον σκύλο σας ή να φύγετε από το πάρκο και να γυρίσετε σπίτι. «Πιθανότατα το χειρότερο είναι να μην κάνετε τίποτα», λέει η δρ. Μπάιοσιερ. Αν δεν παρέμβετε, αυξάνετε τον κίνδυνο να γίνει επιθετικό το ζώο.
Ένας λόγος που κάνουμε τέτοια λάθη είναι πως τείνουμε να υποθέτουμε ότι οι σκύλοι είναι πιο εξωστρεφείς από ό,τι πραγματικά. «Δεν αρέσει σε όλους τους σκύλους να συναντούν νέους ανθρώπους ή σκύλους», λέει ο Μπράιαν Χερ, καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας στο Duke University, που ίδρυσε το Canine Cognition Center του πανεπιστημίου.
Αν θέλετε να γνωρίσετε έναν σκύλο, πρώτα ρωτήστε τον κηδεμόνα του αν είναι ΟΚ και αν η απάντηση είναι αρνητική, σεβαστείτε την. Αν ο κηδεμόνας συμφωνήσει, προσεγγίστε τον σκύλο αργά. Σταματήστε λίγα μέτρα μακριά, γονατίστε ή σκύψτε και δείτε αν ο σκύλος σας πλησιάζει, προτείνει ο δρ. Χερ. Αν δεν το κάνει, ιδιαίτερα αν κοιτάξει αλλού ή απομακρυνθεί, θεωρείστε το ως σημάδι ότι δεν πρέπει να πλησιάσετε άλλο. Αν δείτε κάποια από τα σημάδια άγχους, επίσης είναι ένδειξη πως το ζώο νιώθει νευρικότητα και πρέπει να υποχωρήσετε.
Μην πλησιάζετε ένα σκυλί με το χέρι σας τεντωμένο, συμβουλεύει επίσης ο δρ. Χερ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα σε σκυλιά που έχουν υποστεί κακομεταχείριση και μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα.
Η έκφραση «ενοχής»
Οι ειδικοί λένε ότι συχνά αποδίδουμε τις ενέργειες των σκύλων μας σε συναισθήματα που δεν έχουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, συχνά γλείφουν το πρόσωπο κάποιου όχι επειδή τον αγαπούν, αλλά επειδή ελπίζουν να πάρουν μια γεύση από αυτό που έφαγε ο άνθρωπος πρόσφατα, λέει ο Έβαν ΜακΛιν, ανθρωπολόγος και ψυχολόγος του University of Arizona.
Ένα άλλο λάθος που κάνουμε είναι πως υποθέτουμε ότι στους σκύλους αρέσουν τα ίδια πράγματα με εμάς. Ναι, σε κάποια αρέσουν τα χάδια, αλλά σε πολλά όχι. Κάποιες φορές, όταν γυρίζουν ανάσκελα δεν σημαίνει ότι θέλουν να τους τρίψουν την κοιλιά, αλλά πως αισθάνονται άβολα, αναφέρει ενδεικτικά ο δρ. ΜακΛιν, που παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τη διαφορά.
Τι ισχύει με αυτή η έκφραση «ενοχής» που βλέπουμε στο πρόσωπο των σκύλων αν έχουν κάνει κάτι «κακό»; Έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει πραγματικά σημάδι που να δείχνει ότι το κατοικίδιό μας νιώθει ντροπή, αλλά πιθανότατα απλά αντιδρά στον θυμό μας. «Τα σκυλιά έχουν αυτό το βλέμμα ως απάντηση στη συμπεριφορά ή το ύφος κάποιου, όχι επειδή έκαναν κάτι που θεωρούμε εμείς λάθος», λέει η Αλεξάντρα Χόροβιτς, διευθύντρια του Dog Cognition Lab στο Barnard College.
Τελικά, οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα από ότι εμείς εκείνους, λέει η δρ. Τζόνστον. Έπειτα από χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, «έχουν γίνει πραγματικά καλοί στο να διαβάζουν τα συναισθήματά μας», συμπληρώνει. «Όμως, δεν νομίζω ότι αυτό λειτούργησε το ίδιο καλά προς την αντίθετη κατεύθυνση», καταλήγει.
Με πληροφορίες από NYT
Πηγή:lifo.gr