Στο τραπέζι νέο επίδομα καλοκαιριού, ασκήσεις επί χάρτου για ΦΠΑ & επίδομα βενζίνης
Σχέδιο διαφυγής από τον εφιάλτη της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που οι πιέσεις στις τιμές κλιμακώνονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προμηνύουν σύντομα διψήφιο ποσοστό.
Η λύση του γρίφου της ακρίβειας είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι τιμές. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος παραμένουν οι τιμές της ενέργειας καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές παρεμβάσεις προκειμένου όχι μόνο σταματήσουν οι αυξήσεις, αλλά και να επιστρέψουν τα τιμολόγια στα επίπεδα προ κρίσης.
Η έγκριση βέβαια ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει να περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να μετρηθεί το δημοσιονομικό βάρος που θα κληθεί να σηκώσει ο προϋπολογισμός. Συμφωνώ με κυβερνητικούς παράγοντες, η λίστα των μέτρων στήριξης παραμένει ανοιχτή και θα συμπληρώνεται ανάλογα τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία.
Στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος παραμένουν οι μέθοδοι με τους οποίους η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκρατήσει τα τιμολόγια επιδοτώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι προκειμένου να υπάρξει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρξει μια λίστα παρεμβάσεων η οποία θα συνδυάζει διαφορετικές παρεμβάσεις.
Αυτές θα αφορούν τις παλαιότερες που ήδη εφαρμόζονται και θα παραταθούν, αλλά και νεότερες που τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν και εισηγούνται προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη λίστα των παλαιότερων παρεμβάσεων παραμένει η επέκταση του μέτρου της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και το Μάιο, ενώ εξετάζεται η παράταση για ένα ακόμα μήνα της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.
Σημαντικό μέρος των αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να στηθούν αναχώματα κατά της ακρίβειας παραμένει η παρέμβαση στους συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Δεδομένο θεωρείται ότι μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που αποφασιστεί, θα είναι απολύτως στοχευμένη προκειμένου να φέρει άμεσα αποτελέσματα, χωρίς να δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος. Στο τραπέζι υπάρχει και η σκέψη για την επανάληψη του ειδικού επιδόματος που δόθηκε πριν το Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών.
Η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι πλέον όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα είναι υπόθεση του πρώτου εξαμήνου, αλλά πρόβλημα που θα απασχολήσει την οικονομία για τουλάχιστον ολόκληρο το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέα δυσμενή εκτίμηση για τη πορεία του πληθωρισμού καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες βάζει πλέον το πήχη στο 5,6% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1% η οποία είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό.
Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και οι εκτιμήσεις για ΑΕΠ με το βασικό σενάριο να προβλέπει περιορισμό του ρυθμού της ανάπτυξης στην περιοχή του 3,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4,5% λόγω του αναμενόμενου περιορισμού της ιδιωτικής κατανάλωσης, το «πάγωμα» των επενδυτικών σχεδίων και τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω της εκτίναξης του κόστους των εισαγωγών.
Πηγή:dikaiologitika.gr