Κλειστά τα καταστήματα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στην πλατεία Κατερίνης στις 19 Οκτωβρίου
στην πλατεία Κατερίνης στις 19 Οκτωβρίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, διοργανώνουν και οι έμποροι. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Πιερίας αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει ο κλάδος τους σε όλη τη χώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική, ο εμπορικός κόσμος στις 19 Οκτωβρίου θα έχει κλειστά τα καταστήματα, ενώ στις 9:30 το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κατερίνης.
«Η Χώρα, η Οικονομία, η Αγορά περνάει τη δυσκολότερη μεταπολεμική περίοδο, διασχίζοντας το δρόμο προς την καταστροφή. Ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της διαλύεται, με την ανέχεια να πλήττει την ελληνική κοινωνία και την αγορά, την ύφεση να εντείνεται διαρκώς αντί να υποχωρεί, τη δυσπραγία να αφυδατώνει και να απονευρώνει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Το εμπόριο, το οποίο συμμετέχει στη συνολική απασχόληση με ποσοστό 18% μέσω της έμμισθης εργασίας, απασχολεί περίπου έναν στους τέσσερις εργαζομένους (23,3%) στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας σημαντικά στην απασχόληση των γυναικών, αλλά και στην απασχόληση των νέων, αφού ένας στους πέντε απασχολούμενους στο εμπόριο είναι νέος ηλικίας από 15 μέχρι 29 ετών, συμμετοχή η οποία είναι μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες άλλων κλάδων στο σύνολο της οικονομίας. Παρ’όλα αυτά, ο κλάδος μας απαξιώνεται καθημερινά ως μη παραγωγική δραστηριότητα. Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ποινικού δικαίου οδηγούμενοι στο αυτόφωρο για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν.
Η ανικανότητα , η ανεπάρκεια, η αδράνεια, η καθυστέρηση και η αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία του Κράτους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων οδηγεί, για πολλοστή φορά σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα, αδιαφορώντας παντελώς για τις αντοχές μας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας.
68.000 λουκέτα
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πιερίας Χρήστος Εξίζογλου σημείωσε πως εξήντα οκτώ χιλιάδες λουκέτα σε εμπορικές επιχειρήσεις, μέσα σε δύο χρόνια, επέφεραν 55.300 χαμένες θέσεις εργασίας, οδηγώντας την κοινωνία σε απόγνωση, τη μικρομεσαία επιχείρηση σε εκκαθάριση και τη μεσαία ελληνική τάξη στον πλήρη αφανισμό της.
«Πόσο ακόμη θα αντέξει η ελληνική επιχειρηματικότητα, πόσο θα αντέξει η ελληνική οικονομία, πόσο θα αντέξει η ελληνική κοινωνία; Πολύ φοβόμαστε ελάχιστα, εάν δεν αντιληφθεί η Πολιτεία ότι πρέπει να στοχεύσει στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Λέμε ΟΧΙ στην υπερφορολόγηση που έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση και τους Ελληνες στην πτώχευση και δήμευση της περιουσίας τους Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας και τον αφανισμό της μεσαίας παραγωγικής τάξης Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της Μμε επιχειρηματικότητας», είπε.
Διεκδικήσεις
Ο Εμπορικός κόσμος ζητά:
1. Υιοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος κοινωνικά δίκαιου, διαφανούς και απλού με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ορίζοντα, τουλάχιστον, δεκαετίας, προκειμένου να συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και φορολογουμένων και στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.
2. Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης και στις υπηρεσίες εστίασης
3. Κατάργηση του αναχρονιστικού και γραφειοκρατικού Κ.Β.Σ.
4. Πάταξη της Φοροδιαφυγής
5. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και στα ταμεία να εισρέουν χρήματα καθώς και ρυθμίσεις χρεών χωρίς προσαυξήσεις και με πολλές δόσεις
6. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον για 12 μήνες σε μη ενήμερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και δυνατότητα καταβολής επιδόματος αντίστοιχο του επιδόματος ανεργίας.
7. Μικρότερο και Αποτελεσματικότερο Κράτος
8. Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, ΟΤΕ
9. Ισότιμη ένταξη του εμπορίου με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους στον επενδυτικό-αναπτυξιακό Νόμο που θα δώσει τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις. Ένα μέτρο χωρίς κόστος, αντιθέτως με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία
10. Ουσιαστικά κίνητρα στους επιχειρηματίες για Επενδύσεις
11.Την πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας, η οποία αγγίζει το 25%-30% του ΑΕΠ και του Παρεμπορίου-λαθρεμπορίου των 25 δις, τα οποία οδηγούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην απασχόληση και στην οικονομία, σαρώνοντας την αγορά και οδηγώντας σε αφανισμό τις εμπορικές επιχειρήσεις.
12. Την παράταση, τουλάχιστον ένα (1) χρόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης της υφιστάμενης απασχόλησης (διατήρηση θέσεων εργασίας), ενός από τα ελάχιστα αναπτυξιακά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και χωρίς κανένα κόστος.
13. Την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί, η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά,
«Με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν παραιτούμαστε του δικαιώματός μας να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για την τροπή που έχουν λάβει οι οικονομικές εξελίξεις. Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα να ακούσουν την φωνή των χιλιάδων έμπορων και επαγγελματοβιοτεχνών για την επιβίωση των οικογενειών τους και των επιχειρήσεών τους», είπαν οι κύριοι Ρέχας και Εξίζογλου.