Συστατικά

1 κρεμμύδι, ξερό
1 σκ. σκόρδο
200 γρ. μανιτάρια champignon, μεσαία
50 γρ. ελαιόλαδο
1 καρότο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσινη

200 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
4-5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
10 φύλλα δυόσμου
1/2 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι
πιπέρι
30 γρ. κουκουνάρι
10 ελιές
1 κ.σ. φρυγανιά
50 γρ. διατροφική μαγιά, (προαιρετικά)
5 λιαστές ντομάτες
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.
Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Θέλουμε το τηγάνι να καίει ώστε να ψηθούν τα λαχανικά και όχι να βράσουν. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια για να μην βγάλουν τα υγρά τους.

Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και σουρώνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια για να βγάλουν όλη την υγρασία. Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία για να μην πανιάσει το φύλλο μας.
Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το καρότο και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για το στρούντελ

Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε ώστε να κάνουμε ένα μείγμα μυρωδικών.
Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα αποθηκεύουμε. Παίρνουμε ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε 2 κ.σ. μυρωδικά και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.

Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες, την φρυγανιά για να τραβήξει την υγρασία, την διατροφική μαγιά, τις λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και το ξύσμα από το λεμόνι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ώστε να καλύψει την επιφάνεια των φύλλων αφήνωντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2 εκ.
Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες από τις μικρές πλευρές και την μία μέγάλη πλευρά που βρίσκεται απέναντι μας.
Παίρνουμε τη μεγάλη πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας και αρχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να έχουμε ένα ρολό.

Παίρνουμε ένα ταψί (20×30 εκ.) και απλώνουμε μία λαδόκολλα.
Βάζουμε το στρούντελ στο ταψί με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με ένα πινέλο απλώνουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του στρούντελ.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε υψηλή σχάρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά, κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.

 

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com