Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Χαρές, πανηγύρια, περηφάνια, κεράσματα, μπράβο και άλλα τέτοια αυτές τις μέρες μετά την ανακοίνωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές πανηγυρίζουν για τη μεγάλη επιτυχία. Καμάρι οι γονείς και όλο το σόι, θείοι, παππούδες και γιαγιάδες, χαρές και κεράσματα οι νέοι φοιτητές.
Πανηγυρίζουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και γκαρσονιερών ανά την Ελλάδα, στις 76 πόλεις που έχει πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες ανώτατες και ανώτερες σχολές, περιμένοντας να τα νοικιάσουν στους νέους φοιτητές και να τα οικονομήσουν.
Την ίδια ώρα 500.000 ελληνόπουλα, πτυχιούχοι των ίδιων πανεπιστημίων και λοιπών ανώτατων και ανώτερων σχολών, αφού μάταια επί 10 χρόνια είχαν ψάξει να βρουν μια δουλίτσα οπουδήποτε – έστω ακόμα και ως εποχικοί σερβιτόροι ή στην καθαριότητα του Δήμου, πήραν τα μάτια τους, εγκατέλειψαν την Ελλάδα και μετανάστευσαν στην άκρη του κόσμου, σε Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδά, Η.Π.Α. και άλλες μακρινές χώρες.
Οι χώρες αυτές με το δίκιο τους πανηγυρίζουν κι αυτές, διότι χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να τους σπουδάσουν τους έκαναν εισαγωγή και τους χρησιμοποιούν έτοιμους για τα δικά τους συμφέροντα.
Ο φίλος και γείτονάς μου, όμως, γιατί πανηγυρίζει επειδή ο γιος του «πέτυχε» στο πανεπιστήμιο Κρήτης; Ας δούμε τι υπέφερε και τι τράβηξε μέχρι τώρα, και στη συνέχεια να δούμε τι τον περιμένει από εδώ και πέρα στο μέλλον:
Πρώτα-πρώτα, επί 12 ολόκληρα χρόνια μέχρι τώρα πλήρωνε το γιο του να τον στείλει στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Επί 12 χρόνια συνέχεια πλήρωνε τα σχολικά είδη, τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα, το χαρτζιλίκι και όλα τα άλλα έξοδα του.
Ας δούμε τώρα τι τον περιμένει από εδώ και πέρα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το εξής: Άλλα 9 χρόνια θα δουλεύει σκληρά με στερήσεις και θυσίες, για να πληρώνει τα ακόμα μεγαλύτερα έξοδα σπουδών του γιου του, ώστε αυτός να μορφωθεί και να είναι έτοιμος να δουλέψει, να παντρευτεί κλπ.
- Πρέπει να πάει μαζί με τη γυναίκα του στο Ηράκλειο στην Κρήτη και εκεί να ψάξουν, να βρουν και να πληρώσουν το σπίτι που θα νοικιάσει ο κανακάρης τους – εγγύηση ενοικίου, προκαταβολή δύο μήνες, αλλαγή στο λογαριασμό της ΔΕΗ και του νερού με ταυτόχρονη νέα εγγύηση, κλπ.
- Κατόπιν θα ψάξουν να αγοράσουν και να πληρώσουν τον εξοπλισμό του σπιτιού, έπιπλα, σκεύη, κλιματιστικό, WiFi κλπ.
- Στη συνέχεια κάθε μήνα θα στέλνουν 1.400 ευρώ (για ενοίκιο, φαγητό, αεροπορικά εισιτήρια, βιβλία, καφέδες, τσιγάρα, κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ, κ.ά.
- Αν είναι τυχερός και ο γιος του δεν είναι πολυέξοδος, δεν θα χρειαστεί να του αγοράσει αυτοκίνητο.
Πέντε (5) ολόκληρα χρόνια θα κρατήσει αυτό το βιολί, δηλαδή όσο θα διαρκέσουν οι κανονικές σπουδές. Στη συνέχεια ακολουθούν άλλα δύο (2) χρόνια με κάτι μαθήματα και εξάμηνα που θα χρωστάει ο γιος, μέχρι να πάρει το πτυχίο και να ορκιστεί. Ακολουθεί άλλος ένας χρόνος για μεταπτυχιακό. Τέλος, οι σπουδές ολοκληρώνονται με άλλο ένα χρόνο για Μάστερ. Σύνολο πανεπιστημιακών σπουδών εννέα (9) χρόνια.
Μέχρι εδώ η κατάσταση μπορεί να πει κανείς ότι έχει κάποια λογική και υποφέρεται. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα: Μόλις ο γιος πάρει το πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ. επί ένα χρόνο οι γονείς θα τού στέλνουν χρήματα για να τρώει στο εστιατόριο – γιατί το φαγητό στο στρατώνα είναι «μπλουμ» και «δεν τρώγεται». Επίσης για τα αεροπορικά κλπ. εισιτήριά του όταν παίρνει άδεια κάθε δυο βδομάδες. Να μη ξεχνάμε και τους καφέδες, τα τσιγάρα, το κινητό και το λάπτοπ.
Εννοείται ότι όλα αυτά τα χρόνια ο μπαμπάς και η μαμά έκαναν αιματηρές οικονομίες και θυσίες για το καμάρι τους, το αστέρι τους, που είναι πτυχιούχος «διοίκηση επιχειρήσεων». Επιχειρήσεις όμως στην Ελλάδα δεν επέμειναν. Οι μισές έβαλαν λουκέτο λόγω οικονομικής κρίσης, και οι άλλες μισές έφυγαν και μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες.
Έτσι, το καμάρι και το αστέρι μας ένα ωραίο πρωί φεύγει για Λος Άντζελες, όπου βρήκε καλή δουλειά. Πηγαίνει, λοιπόν, στο Λος Άντζελες, εκεί γνωρίζεται και ερωτεύεται μια μελαμψή Μεξικάνα συνάδελφο πτυχιούχο μουσικολογίας, παντρεύονται, κάνουν δύο μελαμψά παιδιά, και μέσω του λάπτοπ και του Ιντερνέτ στέλνουν στην Ελλάδα στον πατέρα και τη μητέρα – που έχουν γεράσει πλέον και είναι με άσπρα μαλλιά παππούς και γιαγιά – φωτογραφίες από τα εγγόνια…