Συγκεχυμένη κατάσταση στις αποδόσεις του ελαιολάδου στην πρωταγωνίστρια Ισπανία
Αγροτικά

Συγκεχυμένη κατάσταση στις αποδόσεις του ελαιολάδου στην πρωταγωνίστρια Ισπανία

Τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για τη νέα ελαιοκομική χρονιά 2025/2026 έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Ενημέρωσης και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας, διαμορφώνοντας μία εικόνα που δικαιολογεί την παραμονή του ποιοτικού έξτρα παρθένου στη ζώνη των 5 ευρώ το κιλό.

Συγκεκριμένα, η συγκομιδή ελιάς το μήνα Οκτώβριο επηρεάστηκε σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες, με την ξηροθερμία να οδηγεί σε χαμηλές αποδόσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή μόλις 41.612 τόνων ελαιολάδου, από δυσανάλογα μεγάλο όγκο ελαιοκάρπου.

Να σημειωθεί βέβαια πως σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, ο φετινός όγκος της νέας παραγωγής ελαιολάδου είναι 20% υψηλότερος, σε σύγκριση με τους 35.989 τόνους του προηγούμενου έτους (2024). Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τις μέσες αποδόσεις, ώστε να υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων Οκτωβρίου, τα στοιχεία της AICA δείχνουν ότι αυτές έφτασαν περίπου τις 102.206 τόνους (εξαιρουμένων των εισαγωγών), σε ένα πλαίσιο όπου φαίνεται ότι οι εισαγωγές από την Πορτογαλία και την Τυνησία ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο, οριακά αγγίζοντας τους 7.000 τόνους.

 

Γιάννης Τσιμπονίδης

Σχετικά άρθρα