Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης: Μνημείο στην πλατεία του χωριού, ίδρυση μουσείου και ενεργοποίηση μελών και φίλων για να διατηρηθούν οι αξίες των προσφύγων πρoγόνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΜΑΡΩ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, στο ΚΑΠΗ της Περίστασης, ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ανατολικοθρακών Περίστασης και Ν. Πιερίας, σχετικά με τις δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η εκδήλωση κρίθηκε απαραίτητη από πλευράς των ανθρώπων του συλλόγου, αφενός για να υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση προς τα μέλη για τον υπάρχοντα σχεδιασμό και αφετέρου για να υπάρξει μεγαλύτερη ενεργοποίηση μελών και φίλων, έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρηθούν οι αξίες και οι παρακαταθήκες, καθώς και τα ήθη και τα έθιμα των Ανατολικοθρακών, αλλά να περάσουν και στις επόμενες γενιές.
Εξάλλου, ο Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης και Ν. Πιερίας δραστηριοποιείται ενεργά, παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθώντας αδιάλειπτα τις ηθικές αξίες των Ανατολικοθρακών, οι οποίοι έφυγαν από τον τόπο τους και ίδρυσαν πριν από έναν αιώνα την Περίσταση.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Χελιδονόπουλος, στην ομιλία του, στάθηκε σε δύο σημαντικές επετείους για τον σύλλογο και την Περίσταση, καθώς φέτος είναι τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των προσφύγων, ενώ του χρόνου τα 100 χρόνια από την ίδρυση του χωριού. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ο κ. Χελιδονόπουλος, ο σύλλογος προγραμματίζει εκδηλώσεις για τα δύο επόμενα χρόνια σχετικές με την προσφυγιά και την ίδρυση της Περίστασης.
Επίσης, ο Πρόεδρος του συλλόγου έκανε γνωστό πως ήδη έχει κανονιστεί να προχωρήσει η τοποθέτηση μνημείου στην πλατεία Ανατολικής Θράκης στην Περίσταση, μπροστά από τον χώρο όπου στεγάζεται ο σύλλογος. «Οπότε μπαίνοντας στο χωριό θα υπάρχει ένα μνημείο, το οποίο θα αντιπροσωπεύει όλους τους πρόσφυγες», ανέφερε ο κ. Χελιδονόπουλος και πρόσθεσε ότι το μνημείο θα αναπαριστά πρόσφυγες γονείς με τα παιδιά τους, οι οποίοι αφήνουν την Ανατολική Θράκη και το παλιό χωριό και φτάνουν στο νέο χωριό.
Ακόμη, ο κ. Χελιδονόπουλος μίλησε και για τις προσπάθειες ίδρυσης Μουσείου, αναφέροντας παραδείγματα ανθρώπων που επικοινωνούν με τον σύλλογο και παραδίδουν σχετικό υλικό. Συγκεκριμένα μίλησε για έναν πρόσφυγα, ο οποίος ήταν μαθητής του Γυμνασίου της Περίστασης Ανατολικής Θράκης το έτος 1921-1922 και η οικογένειά του από τις Σέρρες παρέδωσε στο σύλλογο όλο του το αρχείο, σχετικά με τα έθιμα, τα κάλαντα και τις παραδόσεις της περιοχής.
Ο κ. Χελιδονόπουλος μίλησε για τον αγώνα που γίνεται στο χωριό από τον σύλλογο για να διαφυλαχθούν τα αντικείμενα των προγόνων τους, ζητώντας από τους Ανατολικοθράκες να φροντίζουν για τη διατήρησή τους. Τέλος απεύθυνε πρόσκληση ενεργοποίησης όλων των παρευρισκόμενων. «Ένας σύλλογος θέλει εθελοντισμό», ανέφερε ο κ. Χελιδονόπουλος και ζήτησε τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους, με στόχο «να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας ποιες είναι οι ρίζες μας».