Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κάνει ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης, ο οποίος απευθυνόμενος μέσω ανοιχτής επιστολής σε μια σειρά από φορείς, τους καλεί να προμηθευτούν και να διανείμουν στον Μακεδονικό και όχι μόνο Ελληνισμό το έργο «Το Εγχειρίδιο του Καλού Μακεδόνα» έναντι ελάχιστου αντιτίμου. Επιπλέον, προτείνει το ποσό που θα συγκεντρωθεί να διατεθεί για να φιλοτεχνηθεί Μνημείο για τους 25.000 νεκρούς της 23ης Ιουνίου 168 π.Χ. στη μάχη της Πύδνας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή

Προς τους:

  1. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, και Μητροπολίτες
    των Μητροπόλεων Μακεδονίας,
  2. Υπεύθυνη Γραφείου του Πρωθυπουργούστη Θεσ/νίκη, κ. Αικ. Νοτοπούλου,
  3. Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά,
  4. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό,
  5. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,
  6. Δημάρχους Θεσσαλονίκης, λοιπών Δήμων της Συμπρωτεύουσας
    και λοιπής Μακεδονίας,
  7. Δημάρχους Κατερίνης, Πύδνας και Λιτοχώρου,
  8. Π.Ο.Π.Σ.Μ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων),
  9. Π.Ο.Π.Σ.Β. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων)

Θέμα: Προσφορά του «Εγχειριδίου του Καλού Μακεδόνα» για διάχυσή του σε όλη τη Μακεδονία-Θράκη και Θεσσαλία, με αντίτιμο 3 μόνο ευρώ, και επένδυση των χρημάτων για φιλοτέχνηση «Μνημείου των 25.000 νεκρών της 23ης Ιουνίου 168 π.Χ. στη μάχη της Πύδνας (στην πεδιάδα της Κατερίνης).

Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης σας αποστέλλει με συναίσθηση της ενέργειάς του, επί τη επετείω για τα 100 χρόνια της ίδρυσης και λειτουργίας του (1918–2018), το «Εγχειρίδιο του Καλού Μακεδόνα» με πλήρη κάλυψη της διαδρομής της καθημαγμένης Μακεδονίας στους αιώνες, από την εγκατάσταση των πρώτων Μακεδόνων στη Λεβαία της Πιερίας με πρώτο βασιλιά τον Περδίκα, μέχρι τους ταραγμένους καιρούς του Μακεδονικού Αγώνα, των επιπλοκών των Βαλκανικών πολέμων, της παραφοράς των Βουλγάρων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, των δραματικών γεγονότων με πρωταγωνιστές την ΟΡΧΑΝΑ, τη ΣΝΟΦ, τις προδοσίες Άγγλων και Γερμανών σε βάρος της το 1941–1944, τη θέση της Σοβιετικής Ένωσης και του Ζαχαριάδη, το ρόλο του Τίτο, τα περί αυτονομίας της Μακεδονίας του Αιγαίου, τα περί της συνιστώσας της Γιουγκοσλαβίας με το όνομα «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», την «ύπνωση» της Ελλάδας μέχρι το 1990, την Ανεξάρτητη Μακεδονία, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την ενδιάμεση Συμφωνία με το όνομα FYROM, τις σημερινές εξελίξεις, και τις μελλούμενες κατά τη γνώμη του συγγραφέα – μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, πρώτου Προέδρου, και διαλέκτη-καθηγητή Ιστορίας και Γλώσσας στο Α.Τ.Α.,στα τμήματα μετεκπαίδευσης Ανωτάτων Αξιωματικών όλων των όπλων, και στις Αστυνομικές Ακαδημίες.

Η Πρόταση

Με βάση τη βούληση του συγγραφέα μια πανεπιστημιακή ομάδα ιστορικών να κρίνει  επειγόντως το έργο για την ιστορικότητα, την τεκμηρίωση και την καταλληλότητα να διανεμηθεί στον Μακεδονικό (και όχι μόνο) Ελληνισμό και, αν εγκριθεί από άποψη πληρότητας και επιστημοσύνης του περιεχομένου, να το προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες οι παραλήπτες της πρότασης αντί του ποσού των 3€ (από πενταπλάσια αξία στην αγορά, αλλά με πολύ μικρότερο κόστος λόγω μαζικής παραγωγής) και το ποσό που θα προκύψει να διατεθεί για τη φιλοτέχνηση στη Δυτική είσοδο της πόλης της Κατερίνης «Μνημειακού Συμπλέγματος» προς τιμή των 25.000 νεκρών Μακεδόνων της μάχης της Πύδνας, στις 3 με 4 απογευματινή ώρα της 23ης Ιουνίου του 168 π.Χ. με πρωταγωνιστές τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα και το νικητή Ρωμαίο ύπατο Αιμίλιο Παύλο σε μια από τις συγκλονιστικότερες και αιματηρότερες μάχες τον αιώνων!!!

Ο Σύλλογός μας έχει περγαμηνές άριστης διαχείρισης τέτοιων θεμάτων με συμμετοχή της φιλοτέχνησης του περίφημου Ανδριάντα του Γεωργάκη Ολυμπίου στη γενέτειρά μας, του πρώτου επώνυμου νεκρού της εθνεγερσίας του ’21, με 400 Μακεδόνες πολεμιστές στις παραδουνάβιες περιοχές, και με πλήθος άλλων μνημείων σημαντικών προσωπικοτήτων (Άνθιμου Ολυμπιώτη, Αγαθάγγελου Παπαγεωργιάδη, Αθανάσιου Αστερίου, Αδελφών Νιάμα, κ.λπ.) που κοσμούν την ιστορική μας κωμόπολη.

Με τη βεβαιότητα ότι βρήκαμε πόρους με αντίδωρο προσφορά υπεύθυνης γνώσης στους χαλεπούς καιρούς για τη Μακεδονία μας, που μαστίζεται από τη βουλιμία των βόρειων γειτόνων μας, που πυορροεί από την άγνοια της καθημαγμένης πορείας της, ιδίως από το 1878 μέχρι σήμερα, που απειλείται με διχασμό του λαού της λόγω χαρακτηρισμών περί προδοτών, εθνικιστών, χρυσαυγιτών, φασιστών, αναρχικών, αδιάφορων ή με φοβικό σύνδρομο από συνύπαρξη στις διαδηλώσεις ακραίων στοιχείων, με τη βεβαιότητα λοιπόν ότι βρήκαμε πόρους να ξεπληρώσουμε ένα ανεξόφλητο χρέος απέναντι σε 25.000 Μακεδόνες, σε μια από τις αιματηρότερες μάχες του κόσμου, που κράτησε μία μόνο ώρα (!!).

Πιστεύουμε

ότι πάραυτα θα ανταποκριθείτε στην πρότασή μας που διέπεται από τη θυμοσοφία (μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια) για να έχουμε ενημερωμένους πολίτες και να τιμήσουμε τους 25.000 ξεχασμένους Μακεδόνες νεκρούς. Ο Σύλλογός μας υπηρετεί με συνέπεια το δόγμα «προτιμούμε την οδύνη της γνώσης από τη μακαριότητα της άγνοιας», και καλλιεργούμε το πνεύμα της ειρήνης και κοινωνικής γαλήνης χωρίς φανατισμούς, εθνικισμούς, εθνομηδενισμούς, κορώνες περί προδοτών ή μεγάλων πατριωτών, ρόλους που αυτές τις μέρες τούς παίζουν άριστα Μακεδονομάχοι του γυαλιού, ήρωες της τηλεοπτικής ατάκας, συγκεντρωσιάρχες που αναμιμνήσκονται το 1992, ή «παράγοντες» που «προπαγανδίζουν» αποχή από εκδηλώσεις ή σκληρές αντιδράσεις.

Πάντα η γνώση είναι δύναμη, έλεγε ο Πλάτων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος      Γ. Κατσίκης

Η Γραμματέας  Ιωάννα Παππά-Μπατζογιάννη

Ο Συγγραφέας, Μέλος Δ.Σ. και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης

Γ. Ράπτης