Με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μια ακόμη δράση νομικής πληροφόρησης για εργαζόμενους και ανέργους είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Ιουλίου στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Είναι η πολλοστή φορά που το Εργατικό Κέντρο και το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες πάνω σε θέματα που αφορούν το εργατικό δίκαιο και το δίκαιο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Για το διήμερο αυτό οι νομικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ θα βρίσκονται στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στην οδό Αγίας Λαύρας προκειμένου να απαντήσουν δια ζώσης και δωρεάν σε εξατομικευμένα ερωτήματα και προβληματισμούς των εργαζομένων και των ανέργων τα οποία σχετίζονται είτε με τα εργασιακά τους δικαιώματα (π.χ. συμβάσεις, άδειες κ.α.) είτε με την ασφάλισή τους (θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις κ.α.).

Δράση ατομικής συμβουλευτικής στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης τον Οκτώβριο 2019

Αυτή είναι η πολλοστή φορά που Εργατικό Κέντρο και ΙΝΕ/ΓΣΕΕ διοργανώνουν δράσεις νομικής πληροφόρησης, μέσω των οποίων χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν λάβει μέχρι σήμερα πολύτιμες πληροφορίες για τα θέματα που απασχολούν τον εργασιακό τους βίο και την ασφάλισή τους. Εκτός δε από την εξατομικευμένη συμβουλευτική, διοργανώθηκαν και ομαδικά εργαστήρια με θέματα όπως τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος ή τη συνέντευξη επιλογής προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δράσεις δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αλλά συνεχίζονταν με εξ αποστάσεως συμβουλευτικής μέσω τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο.

Όλες οι δράσεις οργανώνονται στο πλαίσιο της Πράξης «Εξ αποστάσεως και δια ζώσης Υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων» με Κωδικό ΟΠΣ 5000945 που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Δράση ατομικής συμβουλευτικής στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης τον Οκτώβριο 2019

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αποτελεί, εξάλλου, βασικό προσανατολισμό και στόχο της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ η ενδυνάμωση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της φτώχειας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης ξεκίνησε την 1/10/2016 και ύστερα από τρεις τροποποιήσεις παρατάθηκε η διάρκειά της έως και τις 31/01/2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.593.194,37 με πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα.

Εργαζόμενοι και άνεργοι συμμετέχουν σε ομαδικό εργαστήριο στο Εργατικό Κέντρο τον Μάιο 2018

Το πεδίο εφαρμογής

Η Πράξη περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη των συστημάτων της εξ αποστάσεως και δια ζώσης Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής με ομάδα στόχο τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους οικονομικούς μετανάστες.

Για τους εργαζόμενους και τους οικονομικούς μετανάστες, η παρέμβαση των δύο συστημάτων επικεντρώνεται σε 3 πεδία: 1. Εργασιακές Σχέσεις, 2. Ασφαλιστικά δικαιώματα / συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, 3. Υποστήριξη της απασχόλησης

Για τους ανέργους, η πληροφόρηση στις θεματικές: 1. Εκπαίδευση και εκπαιδευτικός προσανατολισμός, 2. Προσφερόμενες θέσεις εργασίας, 3. Προγράμματα δια βίου μάθησης. Η δε συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζει: 1. Στο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας, 2. Στην ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, 3. Στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, ένταξης και παραμονής στην αγορά εργασίας κ.α.

Ομαδικό εργαστήριο στο Εργατικό Κέντρο τον Μάρτιο 2019

Άξονες των εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής αποτελούν:

  1. η λειτουργία των υπηρεσιών, πανελλαδικώς, μέσω της πλήρους εφαρμογής και αξιοποίησης του κατάλληλου πληροφορικού και τεχνικού περιβάλλοντος (διαδραστική πλατφόρμα)
  2. οι υπηρεσίες της νομικής και επαγγελματικής πληροφόρησης και συμβουλευτικής ενσωματώνοντας την κλαδική ή/και επιχειρησιακή διάσταση/προσέγγιση, προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι στοχευμένες ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων σε κλαδικό ή επιχειρησιακό επίπεδο
  3. η ενδυνάμωση της συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία εργαζομένων, με στόχο το συντονισμό οργανωμένων και αναβαθμισμένων ποιοτικά θεσμικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών, όπου εντοπίζεται σχετική ανάγκη, διευρύνοντας έτσι την υποστήριξη σε μεγαλύτερο εύρος πολιτών και αυξάνοντας τις πιθανότητες βιωσιμότητας των υπηρεσιών
  4. η πανελλαδική λειτουργία των εξειδικευμένων κέντρων προώθησης στην απασχόληση (ΕΚΠΑ), με όλους τους δυνατούς τρόπους και μεθόδους παροχής πληροφόρησης και συμβουλευτικής, εντάσσοντας το σύνολο των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
  5. Η έμφαση στην συστηματική και δομημένη εξ αποστάσεως πληροφόρηση και συμβουλευτική των εξειδικευμένων κέντρων προώθησης στην απασχόληση
  6. η ανάπτυξη συνεργασιών και η παγίωση δικτύων με φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι στοχεύουν σε υπηρεσίες υποστήριξης νέων ανέργων.

Από την υλοποίηση της πράξης, υπολογίζεται ότι ωφελούνται πανελλαδικά περίπου 80.000 άτομα, εκ των οποίων 60.000 εργαζόμενοι και 20.000 άνεργοι.

Στην αρχική φωτογραφία: Δράση ατομικής συμβουλευτικής στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης τον Οκτώβριο 2019

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#CohesionGR